МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

В двора на старото възрожденско училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Копривщица на 14 октомври се проведе първият празник на копривщенския картоф  или както му казват местните „копришки брабой“.  Той бе организиран от Община Копривщица и Консултативния съвет по туризъм. Събитието премина по сценарий, чийто автор бе Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите, а водещ бе Марияна Цолова – учител в местната гимназия.

 В 13 шатри бяха разположени произведените от стопаните дарове на природата, сложени в специални кошнички, с обозначение на сортове, гозби от домакини и собственици на ресторанти, които показваха изкусните кулинарни умения на копривщенци. Бяха представени и фирми, предлагащи препарати за третиране на картофените насаждения. На специални места бяха картините на възпитаниците на ДГ „Евлампия Векилова“ и СУ „Любен Каравелов“, както и чудните фигури на животни, изработени от картофи, плод на въображението и сръчните ръце на децата. 

 

Уредени бяха щандове на изделията на шивашката, тъкаческата и дърводелска работилници на обучаващите се бъдещи работници в социалното общинско предприятие. Производители на краве и козе сирене от с. Горна Малина с копривщенски корени също се включиха в изложението. От двете страни на сцената бяха изложени най-големите картофи и такива с причудливи форми. С аплодисменти бяха посрещнати най-малките картофопроизводители на възрожденския град, облечени в народни носии – братовчедите Деана Каменарова, носеща кошница с брабой и Марин Иванов, с малка дървена количка.

Сред гостите, уважили тържеството, бяха областният управител на Софийска област Илиян Тодоров, Росен Косев – директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Софийска област, Даниела Николова и Красимира Рангелова от Изпълнителната агенция по сортоизпитване апробация и семеконтрол, председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите в България Тодор Джиков, директорът на Дирекция „Растениевъдство и биологично земеделие“ при Министерство на земеделието, храните и горите Антон Величков. Кметът Генчо Герданов изрази задоволството си от организирането на първия празник на копривщенския картоф – традиционна земеделска култура за местните стопани. И с гордост подчерта, че градът се крепи на двата стълба – туризмът и картофопроизводството. Прочетен бе поздравителен адрес от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков, изразена бе благодарност към спомоществователите на празника и на 34-те копривщенци, предоставили от своето производство за различните инициативи, организирани по време на събитието.

На гостите бе предоставена възможността да дегустират пържен и варен картоф от Копривщица с бяло вино. Водещата върна лентата на времето в началото на миналия век със спомените на Михаил Маджаров, който отбелязва, че храната на копривщенци се е състояла главно от „хляб, фасул, грах, нахут и зеленчуци: зеле – кисело и прясно, чушки пресни и туршия, и кромид. Брабой не се употребяваше много.“

Последваха изпълненията на на женската певческа група „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева, който получиха наградата си от публиката – бурни аплодисменти. Народните певици Сийка Хълбукова и  Полина Стефанова, и гайдарят Атанас Младенов забавляваха гостите на празника между различните прояви. Организаторите се постараха да доставят удоволствие на всички с различни състезания, надпревари и конкурси.

В конферентната зала на старото възрожденско училище се проведе работна среща на официалните гости, уважили Празника на копривщенския картоф, земеделските производители и представители на фирмите, които осигуряват посадъчен материал. Бяха обсъдени теми и въпроси на местните земеделци, нормативната база и стимулиращи от държавата заплащания за земеделците от планинските и полупланинските райони. 

Прекрасното слънчево време, съчетано с доброто настроение и перфектната организация, бе предпоставка за истинско изживяно щастие на копривщенци и посетителите на града, които не бяха малко. Отправени бяха пожелания празникът следващата година да бъде организиран в два дни.

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031