МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Във вторник – 9 октомври, Община Челопеч бе домакин на делегация на посолството на Кралство Дания у нас, водена от Негово Превъзходителство Сорен Якобсен - посланик на страната в Република България. Инициативата за гостуването е негова и е израз на желанието му да се запознае с кмета на общината инж. Алекси Кесяков и неговия екип, както и с малчуганите от единствената в страната детска градина, носеща името на датския писател на приказки Ханс Кристиян Андерсен. В залата на Община Челопеч, Негово Превъзходителство Сорен Якобсен и придружаващите го служители на посолството разговаряха с инж. Кесяков и председателя на ОбК – инж. Николай Николов. На срещата присъстваха и работещите в общинската администрация. Кметът г-н Кесяков представи икономиката, културната дейност, възможностите на бизнеса за инвестиране в региона и задачите, които изпълнява екипът на ръководената от него община. Той подчерта, че стопанската дейност е зависима от рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, чийто екип е изцяло от български специалисти. Предприятието е едно от най-модерните и иновативни в света, подчерта инж. Алекси Кесяков. Търсят се обаче възможности за привличане на инвеститори и развитие на дейности, които ще гарантират трайна заетост на населението и бъдеще на общината след изчерпване на запасите от руда. Което направи приятно впечатление на госта за намеренията на местната власт да мисли и в перспектива и търси решения за бъдещето на Челопеч. Прочети още...
   |   

В двора на старото възрожденско училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Копривщица на 14 октомври се проведе първият празник на копривщенския картоф  или както му казват местните „копришки брабой“.  Той бе организиран от Община Копривщица и Консултативния съвет по туризъм. Събитието премина по сценарий, чийто автор бе Кунка Неделева – директор на Дирекция на музеите, а водещ бе Марияна Цолова – учител в местната гимназия.

 В 13 шатри бяха разположени произведените от стопаните дарове на природата, сложени в специални кошнички, с обозначение на сортове, гозби от домакини и собственици на ресторанти, които показваха изкусните кулинарни умения на копривщенци. Бяха представени и фирми, предлагащи препарати за третиране на картофените насаждения. На специални места бяха картините на възпитаниците на ДГ „Евлампия Векилова“ и СУ „Любен Каравелов“, както и чудните фигури на животни, изработени от картофи, плод на въображението и сръчните ръце на децата. 

 

Уредени бяха щандове на изделията на шивашката, тъкаческата и дърводелска работилници на обучаващите се бъдещи работници в социалното общинско предприятие. Производители на краве и козе сирене от с. Горна Малина с копривщенски корени също се включиха в изложението. От двете страни на сцената бяха изложени най-големите картофи и такива с причудливи форми. С аплодисменти бяха посрещнати най-малките картофопроизводители на възрожденския град, облечени в народни носии – братовчедите Деана Каменарова, носеща кошница с брабой и Марин Иванов, с малка дървена количка.

Сред гостите, уважили тържеството, бяха областният управител на Софийска област Илиян Тодоров, Росен Косев – директор на Държавен фонд „Земеделие“ – Софийска област, Даниела Николова и Красимира Рангелова от Изпълнителната агенция по сортоизпитване апробация и семеконтрол, председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите в България Тодор Джиков, директорът на Дирекция „Растениевъдство и биологично земеделие“ при Министерство на земеделието, храните и горите Антон Величков. Кметът Генчо Герданов изрази задоволството си от организирането на първия празник на копривщенския картоф – традиционна земеделска култура за местните стопани. И с гордост подчерта, че градът се крепи на двата стълба – туризмът и картофопроизводството. Прочетен бе поздравителен адрес от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков, изразена бе благодарност към спомоществователите на празника и на 34-те копривщенци, предоставили от своето производство за различните инициативи, организирани по време на събитието.

На гостите бе предоставена възможността да дегустират пържен и варен картоф от Копривщица с бяло вино. Водещата върна лентата на времето в началото на миналия век със спомените на Михаил Маджаров, който отбелязва, че храната на копривщенци се е състояла главно от „хляб, фасул, грах, нахут и зеленчуци: зеле – кисело и прясно, чушки пресни и туршия, и кромид. Брабой не се употребяваше много.“

Последваха изпълненията на на женската певческа група „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева, който получиха наградата си от публиката – бурни аплодисменти. Народните певици Сийка Хълбукова и  Полина Стефанова, и гайдарят Атанас Младенов забавляваха гостите на празника между различните прояви. Организаторите се постараха да доставят удоволствие на всички с различни състезания, надпревари и конкурси.

В конферентната зала на старото възрожденско училище се проведе работна среща на официалните гости, уважили Празника на копривщенския картоф, земеделските производители и представители на фирмите, които осигуряват посадъчен материал. Бяха обсъдени теми и въпроси на местните земеделци, нормативната база и стимулиращи от държавата заплащания за земеделците от планинските и полупланинските райони. 

Прекрасното слънчево време, съчетано с доброто настроение и перфектната организация, бе предпоставка за истинско изживяно щастие на копривщенци и посетителите на града, които не бяха малко. Отправени бяха пожелания празникът следващата година да бъде организиран в два дни.

 

 

 

Ноември 2018
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930