МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

На 9 октомври работещи във фондацията „Четири лапи“ от столицата се притекоха на зов за помощ за спасяване на куче, паднало в резервоар за вода, за щастие – пресъхнал. Домашният любимец е изваден от затруднението благодарение на няколко деца от Копривщица.

Дарина Косева, Христина Джоголанова, Мая Белакова, София Тороманова, Филип Воденичаров, Ненко Юруков, Иван Кривиралчев и Веселин Белаков, ученици от 6 клас, били на излет извън града. Чуват кучешки лай, идващ изпод земята. Ослушали се и погледнали в дупката на бетонния резервоар, която била необезопасена и разбрали за бедата, в която е изпаднало клетото животно. Потърсили и донесли отнякъде дървена стълба. Не успели да помогнат на попадналото в резервоара куче, но за да облекчат страданията му в продължение на 4 дни се грижели за него, като му носели храна и вода. Добре, че били разумни и не се доближили до животното, което заплашително ръмжало.

 

Учениците потърсили помощ на национален телефон 112, но не получили подкрепа и тогава се обърнали към обичащата животните Милена Паралеева – служител в общинската администрация. Тя е инициатор на няколко благородни спасителни акции в помощ на пострадали животни и винаги страда за тях. Милена Паралеева веднага предприема стъпки за търсене на помощ, като най-напред говори със съпруга си Иван. Правят няколко опита да спасят изпадналото в беда и стресирано куче, но напразно – нямат нужното оборудване.

Грижат се за него докато Милена продължава да търси помощ от пожарникари и ветеринарни лекари в района. Последната й надежда остава Фондация „Четири лапи“. Въздъхва с облекчение, когато й обещават да пристигнат нейни представители на следващия ден. В уречения час те са пред Община Копривщица. Лъчезарните служители от „Четири лапи“ д-р Славея Иванова и Ивайло Христов със служебния си автомобил и оборудване ни извозват над Копривщица – в източна посока. Там ни посреща Иван Паралеев, който обяснява, че резервоарът от години е без наблюдение и не е обезопасен. Цяло чудо е, казва копривщенинът, че до сега няма пострадали.

Служителят на „Четири лапи“ Ивайло Христов прави няколко опита да се добере до пострадалото куче, но то достатъчно уплашено, ръмжи и не допуска никой до себе си. Със специална примка домашният любимец е спасен в специална клетка. Д-р Иванова му постави упойка, и след като заспа, бе щателно прегледан за травми.

За щастие пострадалото животно, което Ивайло Христов, определи че не е навършило година, бе здраво. Около един час, след като се събуди, кучето бе наблюдавано и когато се възстанови, бе пуснато на свобода. Продължилата 2 часа спасителна акция завърши със щастлив край. Кметът на Община Копривщица Генчо Герданов пое ангажиментът резервоарът да бъде обезопасен.  Хуманните копривщенчета са най-доволни и сърдечно благодарят на леля Милена Паралеева и съпругът й Иван, а на служителите от „Четири лапи“ пожелават да са здрави и благословени. От своя страна Милена Паралеева, трогната от тяхната благородна постъпка, отправи пожелание към младите си съграждани никога да губят вярата си в доброто.

 

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031