МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 4 октомври в Община Чавдар бе направена първа копка за изпълнението на проект за изграждане на физкултурен салон към Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в селото. На церемонията присъстваха ученици от учебното заведение и техните преподаватели, служители в общинската администрация, настоящият кмет Пенчо Геров, кандидатът за кмет на предстоящите избори Григор Даулов и кандидати от листата за съветници на Коалиция „БСП за България“, представители на фирмата – изпълнител, жители на Чавдар. Кметът г-н Геров пожела на бъдещите стопани на спортното съоръжение – възпитаниците на учебното заведение, когато то бъде завършено, да играят в него на воля, за да са здрави за радост на близките си, и да покажат, че в село Чавдар има много млади спори таланти. Прочети още...
   |   

На 30 април на историческия площад „20 Април“ в Копривщица се проведе възпоменателна заря, посветена на 143-годишнината  от избухването на Априлското въстание. Наследниците на смелите априлски въстаници – възпитаниците на ДГ „Евлампия Векилова“,  рецитираха възторжено стихове за родния си град и славната епопея.

Тържеството продължи с вдъхновяващия и завладяващ концерт на духовия оркестър към СУ Любен Каравелов“. Под диригентството на Валентин Петков прозвучаха възрожденски маршове и мелодии на популярни песни. С две народни песни, посветени на априлските събития и за апостолите Тодор Каблешков, Георги Бенковски и Райна Княгиня, се представи женската певческа група към читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ „Копришки бисери“, с ръководител Иванка Личева.

 

В 19:45 ч., водени от военна музика, на площата пристигнаха  три роти парашутисти от 68 бригада „Специални сили“, ученици и четници от регионални клубове „Традиция“ от страната. Официалните гости заеха местата си на специално издигнатата трибуна – посланикът на Китайската народна република Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн, областният управител на Софийска област Илиан Тодоров и заместник-областни управители, свещеници от Панагюрище и Копривщица.

Командващият тържествената заря-проверка майор Миков рапортува на бригаден генерал Явор Матеев, който се поклони на българското знаме, прие строя и поздрави ротите. В словото си кметът на Община Копривщица Генчо Герданов подчерта, че възрожденският град има специално място в българската история.

„Еманацията на българския неспокоен и несломим дух се нарича Априлско въстание. Българите въстават не срещу „съжителството“, не срещу дискриминацията, както пише в учебниците по история, а срещу робството. В тъканта на Априлското въстание са имената на Тодор Каблешков, Георги Бенковски, Панайот Волов, Васил Петлешков, Георги Икономов, Георги Тиханек….Да се знае! Те въстават срещу робството, срещу зверствата, срещу насилственото потурчване, не срещу присъствието“, каза в словото си областният управител на Софийска област Илиан Тодоров. Прочетени бяха имената на ръководитеите на национално-освободително движение от страната и Копривщица. Последва заря и в небето над Копривщица заискриха фойерверки, придружени от залпове от автоматични оръжия.

 

 

 

Октомври 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031