МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

В Деня на родилната помощ – 21 януари, в гр. Копривщица бяха уважени хората с бели престилки и майките, които са родили пред отминалата 2019 година. Народно читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ организира традиционното честване в конферентната зала общинския Жив музей. 

Тържеството беше уважено от дамите, членове на Дневната седянка към клуба на пенсионера. Генка Каменарова  припомни традициите, спазвани на Бабинден по стар стил, който от 21 януари 1951 година се празнува като Ден на родилната помощ.

Един от най-големите женски празници е посветен на бабите, които са помагали при раждането на невестите. Дълбоки са корените на този обичай, и те идват от далечните праславянски времена. Пенка Цветкова – председател на Дневната седянка,  пожела на младите майки и да са здрави, да възпитават наследниците си в местните традиции и да ги пазят. Да растат безгрижно и станат мъдри докато побелеят.

 

Майката Ралица Ценева и нейната втора дъщеря Цветина Радославова Ценова, се включиха в обреда поливане на бабата.  В нейната роля влезе д-р Лили Алексиева, която е сестра на Ралица. „Бабата“ сложи на вратлето на Цвети вълна и я ориса да е здрава и благословена.

През отминалата година са се родили 16 деца, които са вписани като жители на Община Копривщица, каза главният специалист „Гражданска регистрация административно обслужване“ на населението. Първото бебе е Ана, а нейни родители са Мария и Димитър Сурлекови. Последното за 2019 година бебе е Костадин Тороманов, с родители Верка Вълова и Лулчо Тороманов. Не всички деца и техните семейства, обаче, живеят във възрожденския град.

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930