МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

Очакваният толкова време сняг превърна Града – музей в приказка, но и причини редица неудобства. Предприети бяха мерки за почистване пътната мрежа още през първата нощ на обилния сняг. За кратки периоди на 5 срещу 6 януари имаше прекъсване, през ранната вечер и късно през нощта, на електрическия ток. На 6 януари автобус между града и гара Копривщица претърпя авария. Същият ден между гара Копривщица и гара Антон е имало натрупани големи преспи, които са причината да бъде преустановено движение на влаковете до отстраняването им.

Пътуващи съобщаваха за закъснение с около един час от редовното разписание на железопътния транспорт. Копривщенци съобщават, че на 6 срещу 7 януари късно през нощта е имало паднали дървета по пътя от града до гарата, които са отстранени своевременно.

 

Прогнозите за спадане на температурите се отразиха и на възрожденския град. Макар да беше слънчево на 8 януари, термометрите на  метеорологичната площадка, измерени в 7:00 часа сутринта показаха минус 7 градуса по Целзий, а в 14:30 ч. беше измерено минус 1 градус, информира Мария Червенкова. По данни на метеоролозите събота срещу неделя – 8 срещу 9 февруари, през нощта температурите ще паднат рязко. Във възрожденския град в 7 часа сутринта в неделя Мария Червенкова беше измерила минус 12 градуса по Целзий. Денят след това беше слънчев, топъл  и безоблачен. Време, подходящо за туризъм и през почивните дни Копривщица посрещна и много гости от страната и чужбина.

До редакционното приключване на броя на в. „Регион“ бяха изразени предположения, че температурите през нощта срещу понеделник – 10 февруари, в Копривщица ще паднат отново доста под нулата, но прогнозите са за покачването им в новата седмица.

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930