МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

Баба Марта бе избързала тази година и дойде по-рано при възпитаниците на Детска градина „Евлампия Векилова“ от Копривщица. Жадните детски очички преди това изгледаха спектакъл, поднесен от театралната трупа към Средно училище „Любен Каравелов“, с ръководител Мария Мухова.

Младите актьори пресъздадоха старата легенда за мартеницата и разказаха за хан Аспарух, неговата сестра Хуба и белият гълъб. Спектакълът поднесе на малчуганите и техните учители невероятните настроения и емоции, които носи Баба Марта, доставиха радостта и нежността на пристигащата Пролет. Това духовно и емоционално пътуване достави удоволствие и ни зареди с новите чувства, предизвикани от събуждащата се природа.

 

Тържеството беше уважено от директорът на дирекция „Финансово-счетоводна дейност“ и главен счетоводител в общинска администрация Василка Йовкова,  директора и  помощник-директора на копривщенската гимназия – Пенка Кривиралчева и Теодора Цоловска, педагога Христинка Ватахова, Пенка Цветкова, Божана Доросиева и Невена Васева – членове на управителния съвет на Клуба на пенсионера.

Директорът на детската градина Пенка Иванова благодари на гостите, които поднесоха на децата мартенички и лакомства и пожела на всички все така единни и сплотени да работят за доброто бъдеще на възрожденския град. Тържеството завърши с обща снимка за спомен.

Този ден представители на Дневната седянка към Клуба на пенсионера – Кунка Косева, Мария Зайкова и Виолета Джоголанова зарадваха учениците от начален курс на копривщенското училище  с мартеници и им пожелаха здраве, да са все така бели и червени и уверено да вървят по пътя на овладяване на знания, които ще ги отведат до широкия друм на успехите.

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930