МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

На много мегдани в Копривщица на Сирни Заговезни лумнаха обредните огньове, които местното население нарича „урбалки“. Денят на прошката тази година съвпадна с първия ден на месец март на. Хората си честитиха Баба Марта и по стара традиция поискаха прошка за волни и неволни  грешки и си отговаряха: „Господ да прости, от мен е простено“.  

На трапезата се поставят баници, варени яйца и халва. В много семейства на този ден се спазва традицията „ламкане“, което може да се извърши с варено яйце или халва, вързани с червен конец. Особено забавно е за малките деца, които трябва да хванат с уста въртящото се лакомство. По стара традиция в Ламбовска махала отново на мегдана беше запалена урбалката. Народна музика озвучаваше мегдана. Не липсваха и приготвени копривщенски тутманици и баници.

 

Хубавото на тези събирания е, че може да се научат истории от миналото. Гаврил Каменаров разказа да стара чешма, наричана „Делиджанка“, която се е намирала в край на града, по пътя към местността „Войводенец“.  Старият водопровод е разделял корените на джанка, а водохващането й е било от местността „Три могили“.

Традицията е урбалката да бъде прескачана за здраве, а на другия ден да се вземе жарава от обредния огън и сутринта да се запали с него печката. Вярва се, че през цялата година къщата ще бъде пълна и добрини ще спохождат обитателите й. Планираните прояви за 29 февруари и 1 март, които се организират от местното читалище бяха отменени. Причината за това бе писмо от Районната здравна организация, която препоръчвала заради вирусни заболявания да не бъдат организирани масови прояви.

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930