МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

На 27 февруари страшна новина тръгна рано сутринта из Копривщица. Пожар беше изпепелил покривната конструкция и част от втория етаж на дома на семейство от възрожденския град. Веднага граждани и  общественици, с подкрепата на ръководството на общината подеха благотворителна акция за събиране на средства в помощ на своите съграждани.

Общинските съветници, по искане на  пострадалото семейство, даде съгласие за отпускане на помощ в размер на 40 куб. м. объл дървен материал. На 3 март от трибуната Мавзолея на Априлци Кунка Неделева отправи апел за присъединяване към благотворителната акция към копривщенци и гостите на града. И в края на тържеството към кутията, в която се събираха средствата, се отправиха мнозина. Кутии за дарения са поставени в някои търговски обекти във възрожденския град.

 

Акцията продължи и на 7 март – Тодоровден. В проведената томбола една от големите награди, осигурена от Общинско предприятие „Копривщица“ бе 2 куб. м. дървени трупи. Късметлията бе Евлоги Костадинов Китов от Вакарел. Той обяви, че дарява наградата си за пострадалото копривщенско семейство и бе поздравен за благородния си жест от мнозина. Благотворителна акция за събиране на средства за пострадалото семейство показа, че и днес в Копривщица е жив възрожденския дух на дедите ни.

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930