МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

Многобройна бе публиката, която наблюдава първите за тази година в региона конни състезания, проведени на стадион „Георги Бенковски“ в Копривщица навръх Тодоровден – 7 март. В категория „Надбягване“ мериха сили само 4 жокея. След пет обиколки на стадиона първите три места заеха Делчо Стефанов, с кон Кокал, Наталия Ангелова, с кон Маскарад и Христо Митев, с кон Боби.  Те бяха и претендентите за наградата „Най-красив кон“. Призът спечели Яко Банчев с кон Заки. Наградени бяха и малките собственици на понита – Красимир Карамфилов, с кон Моника и Иван Скендеров, с кон Жорко.

В състезанията по теглена на тежък товар най-много бяха собствениците на коне със тегло до 500 кг. – 18. Спечелиха Кирил Методиев, с кон Реал – от Мездра, братя Чилкови, с кон Боран – от с. Селановци и Деан Бодев, с кон Дико – от с. Розино. В категорията до 600 кг претендентите бяха 5. Николай Андреев, с кон Торо от Златица, Милчо Иванов, с кон Вихър от с. Трудовец и Ради Кейбашиев, с кон Актрос от с. Костандово, заеха първите три места.

 

В категорията до 700 се състезаваха петима собственици на коне. Първото място завоюва Недко Иванов, с кон Вито от с. Новачене, на второто се нареди Николай Андреев, с кон Торо от Златица, а трети е Иван Джолев, с кон Карина от Разлог. От Копривщица, с. Трудовец, с. Иганово, гр. Пирдоп, с. Розино, с. Селановци, гр. Роман, гр. Мездра, гр. Златица, с. Новачене, гр. Разлог, Ботевград и с. Костандово, област Пазарджик бяха участниците в конните състезания.

Паричните награди – 700.00 лв., 400.00 лв. и 220.00 лв., за призовите места в трите категории при надтеглянето, заедно с грамоти и купи, връчи кметът на община Копривщица Бойка Дюлгярова. Организирана беше и томбола с награди – телевизор и 2 куб. м. трупи, осигурени от общината и Общинско предприятие „Копривщица“. Кметът на възрожденския град изтегли печелившите билети. Късметлиите бяха Вельо Стрелков от Копривщица и Евлоги Костадинов Китов от Вакарел.

Организатори на конните състезания във възрожденския град бяха Стоян Павлов, Бобе Яков, Станислав Пухов, Димитър Зайков, Иван Радоев, които бяха и част от спонсорите на надпреварата. Наградният фонд бе предоставен от Община Копривщица и копривщенците Атанас Вълчев, Борис Подгорски, Стоил Шипочинов, Георги Дичев, Радослав Йовков, Марин Златарев, Радостина Галинова, Павел Татарлиев, Димитър Косев, Станка Тороманова.

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930