МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

Двадесети април остана в нашата история като начало на славното въстание срещу вековното османско робство. Днес тази дата се отбелязва в нашето съвремие на 2 май, поради въведения през 1916 г. нов стил на летоброене по Грегорианския календар.

Тенденция обаче е през последните години българите да посещават селища и бележити местности, свързани с Април 1876 на точно в деня, когато е станало обявяването на бунта. И ако в други времена патриоти от страната тръгваха от Копривщица в туристическия поход „По стъпките на Кървавото писмо“ и на този  ден членовете на едноименната патриотична организация „20. Април“ се прекланяха в памет на загиналите пред Мавзолея на Априлци, то поради извънредното положение в страната, беше положен венец на мемориала само от община Копривщица без никаква тържественост.

 

Тъжно е да гледаш самотния знак на почит към героите, но венецът от свежи цветя е доказателството, че те не са забравени. Такива се очертават да бъдат и празничните 1 и 2 май – без тържествено отбелязване на 144 години от избухването на Априлското въстание. Ще липсват на копривщенци хилядите гости от страната, както и вълнуващите моменти от възпроизвеждането на вдигането на бунта, разветите трибагреници и зелените знамена на въстаниците от Април 1876-та година.

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930