МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

 

 От 4 май до 19 юни  петдесет копривщенци ще получават топъл обяд в дома си.  Храната ще бъде приготвяна от общинското звено „Домашен социален патронаж“. Право на  услуга имат граждани с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето в което са поставени под задължителна карантина. От тази възможност ще се възползват още уязвими жители на възрожденския град, в това число и възрастни над 65 години, без доходи или с доход под линията на бедност, които живеят сами и нямат близки, за да се грижат за тях в условията на извънредно положение.

Топъл обяд ще се предоставя и на хората, които не са в състояние да си осигурят прехраната поради възрастта си. Както и тези с трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности за храна. Хората от целевата група могат да заявят закупуване на хранителни продукти и стоки от първа необходимост. 

През миналия месец април общинската администрация кандидатства с проект „Целево подпомагане с топъл обяд в Община Копривщица“, а договорът за финансиране беше подписан на 22  април. По програмата „Целево подпомагане с топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация 2020“ със средства от националния бюджет, чрез Агенцията за социално подпомагане, ще бъдат подкрепени уязвими граждани, които поради бедност и продължителна социална изолация, са в затруднение сами да осигуряват прехраната си.

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930