МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

 От нас – за вас

 

 От 7 май стартира инициативата в гр. Копривщица за закупуване на хранителни продукти, които да бъдат дарявани на хора, имащи необходимост от тях, но нямат възможност в тези кризисни месеци да си ги осигурят. Всъщност, за идеята разказва самото мото: „От хора за хора. Ако имаш, остави, ако нямаш, си вземи!“ Да, именно, „От хора за хора!“. Защото хората помежду си живеят в сговор, помагат си, уважават всяка една индивидуалност, и в най-трудните дни от живота си разбираш кой е бил до теб.

 За инициатива разказва Надя Стоичкова, която управлява семеен хранителен магазин. Застанала пред пълната с продукти кошница, тя поема дълбоко дъх и започва. Поглеждам я и виждам, как заедно със кроткия й глас, в очите й неволно напират сълзи, които стоически се опитва да задържи и  скрие. Надя Стоичкова споделя, че на 7 май в магазина влиза семейство, което има във възрожденския град хотелски комплекс. Децата от фамилията поискали да направят добро дело. Потърсили съдействие от собствениците на хранителния магазин и намерили тяхната подкрепа.

 Още същият ден е приготвена кошница и напълнена от инициативните семейства с хранителни продукти. Надя заяви, че много внимателно се подхожда към хората, които имат нужда от храни от първа необходимост, за да не се унижава тяхното достойнството. „Има хора, за които знаем, че имат нужда от храни, но ни прави впечатление, че не взимат от кошницата. Срам ги е. Ние пък, от своя страна, ако ги забележим навреме, напълваме торба с продукти и я предаваме на нуждаещия се. Познаваме хората от града. Знаем кой има нужда“.

 На въпроса ми докога ще продължи тази инициатива, Надя повдига рамена, но е категорична: „Ами, докато има добри хора, които да пълнят коша! Дай, Боже това да продължи в дълъг период. На нас няма да ни омръзне това, напротив, ще се радваме хората да се обърнат към тази инициатива с разбиране. Има много хора с добри сърца в Копривщица и оставят в кошницата продукти. Пожелаваме на всички да бъдат здрави!“, казва през сълзи Надя Стоичкова.

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930