МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 4 юни управителят на Геотехмин ООД проф. дтн инж. Цоло Вутов получи специалната награда на председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) за цялостен принос за развитието на икономиката в България. Тя се присъжда на управителя на „Геотехмин“ ООД „за дълготрайни инвестиции и растеж, запазване и разкриване на нови работни места, иновации и принос в научната и обществена дейност“. Отличието бе връчено от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев по време на Петия годишен бал на работодателската организация. Събитието се проведе под патронажа на премиера Бойко Борисов и на него присъстваха вицепремиерите Екатерина Захариева и Марияна Николова, дванадесет министри, председатели на парламентарни комисии, както и кметът на София Йорданка Фандъкова. На церемонията по традиция бяха връчени наградите на компании, отличени за качество, иновации и растеж. Прочети още...
   |   

В неделя – 10 март, на площад „Разкола” в Мирково беше проведен традиционния за празника Сирни Заговезни в селото карнавал. Чакан от всички, той започна с изпълнения на духовата музика. Кметът на общината Цветанка Йотина  откри дефилето на кукерите с пожелания за хубав празник, искане и даване на прошка, за здраве и леки пости. Водеща на шоуто беше Пепа Узунова, а журито беше съставено от служителки на общинската администрация.

Участниците бяха оценявани в две групи – за традиционен кукерски костюм и за маска. В шествието се включиха повече деца, отколкото възрастни, като пред журито и публиката минаха множество малки кукери, традиционните феи, принцеси, Батман,  животни. Имаше изпълнения на няколко стихотворения, показани подобаващо пред публиката. С танца „Калинка” и пожелание за „дарове” към всички служби в общината се представиха жените от Танцов клуб „Мирковско хоро”.  С много пушилка беше пресъздаден клип на Сашо Роман, който разгорещи почитателите на чалгата. Също с чалга се представи гостуващ дует от Челопеч.

 

Естествено най-впечатляващи тази година бяха членовете на Кукерски клуб „Мирково”, под ръководството на Илийчо Лалчев. Бяха показани традиционните кукерски маски, група танцьори с народни носии, мечкар с мечка, камила и  камилар и с участници от всички възрастови групи. Ваня Лачева запозна присъстващите с наградите на клуба от фестивала „Златен Орфей” на Еврофолк ”Черно море”, сребърен медал от Световния шампионат по фолклор, златен медал за добро изработване на маска от „Сурва 2018” в Перник на Надежда Козарова, както и четвърто място за зрителски вот от същия фестивал.

След представянето на групата на площада се извиха народни хора, а журито награди участниците с парични и материални награди. Първо място се присъди на Кукерски клуб „Мирково”, второ на ТК „Мирковско хоро” и трето на представилите скеча по клип на Сашо Роман. Бяха раздадени много индивидуали награди на отличилите се участници във всички категории.

Вечерта на площада и по кръстовищата лумнаха буйни огньове, които събраха млади и стари, дошли да дадат и да вземет прошка и да си пожелаят леки пости. Децата развъртяха оратниците, а по-смелите прескачаха за здраве буйните огньове.

 

 

 

Юни 2019
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930