МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 С официална церемония връчиха званието „Почетен гражданин на Община Чавдар” на Пенчо Стоянов Геров    На 26 юни се състоя извънредно тържествено заседание на Общински съвет – Чавдар, което се проведе в специфична обстановка. Сесията се състоя на открито – в местността „Света Петка” над село Чавдар, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки в страната. Деловата работа на съветниците бе само по една точка в дневния ред – връчване на знаците да почетен гражданин на Община Чавдар на Пенчо Стоянов Геров, кмет на общината от 2003 до 2019 г. Г-н Геров се удостоява с високото звание за своя изключителен принос като кмет и обществената си ангажираност за цялостното развитие и подем на Община Чавдар, и налагането й като модел за устойчиво развитие.  Гости на събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България” Лало Кирилов, д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, инж. София Торолова – директор на Дирекция „Административни и социални дейности” в „Елаците-Мед”, Стойно Стойнов – директор на Обогатителен комплекс в село Мирково, колективът на ОбА, семейството на дългогодишния кмет на общината – съпруга Мария Герова, синове Стоян и Ангел, снахите Геновева и Нели, и внуците Пенчо и Николай, Мария и Теодора, ръководители на институции и жители на Чавдар.  Церемония беше открита от общинския съветник Мария Цачева, а заседанието бе водено от председателя Мария Томева. За тържеството и важността на форума допринесоха и химните на Република България и на Европейския съюз. Прочети още...
   |   

 

При отлична подготовка в Община Мирково беше отбелязана 140-та годишнина от Освобождението на България от османска власт.  Първи тържества проведоха учениците от ОУ ”Георги Бенковски”. Те отбелязаха юбилея в деня преди празника.  Възпитаниците на Детската градина „Дора Габе” също посветиха свое тържество националния празник.  

Празненствата по случай годишнината бяха организирани от Община Мирково, ОУ ”Георги Бенковски” и  Регионален клуб „Поп Недельо”.  Честването на Освобождението на България започна с панихида в двора на църквата „Свети Димитрий”, извършена от отец Николай Славчев в памет на загиналите  за свободата български опълченци и руски войници и офицери.   Павлинка Домбева подробно запозна многобройната публика с най-важните моменти в Руско-турската война от 1877 – 1878 г., като наблегна на събитията, свързани с преминаването на Балкана от руските войски. Тя подробно описа участието на мирковчани и буновчани в тези трудни дни и жертвите, дадени за нашата свобода. Специално внимание беше отделено на всички опълченци от Мирково и Буново, взели участие в боевете при Шипка. 

 

Вълнението при прочитането на имената на всички герои беше подсилено с участието на актьора с мирковски корени Любен Чаталов, който завърши представянето им с изпълнение на част от „Опълченците на Шипка”. Лично място до изнасящите програмата заемаше Елисавета Хрискова, която държеше в ръцете си портрета на своя пра-пра-прадядо Никола Сирака, участник в боевете на връх Свети Никола, а след Освобождението избран за пръв кмет на с. Мирково.  

Богата литературно-музикална композиция от стихове и възрожденски песни изпълниха учениците от четвърти клас, подготвени от своята учителка Вергиния Хрискова.  Паметта на героите беше почетена с падане на колене и едноминутно мълчание.

Със залп членовете на Регионален клуб „Поп Недельо” отдадоха почит към загиналите за освобождението на България. На паметника на погребаните в църковния двор осем руски войници, загинали при зимното преминаване на връх Баба, беше поднесен венец от името на Община Мирково, а мирковчани отрупаха мемориала с цветя.

Честванията продължиха в с. Буново с тържествено издигане на националния флаг на Република България на най-високия жп мост на Балканския полуостров. След това хората се отправиха към руския паметник, където празникът продължи с изпълненията на самодейци от читалище ”Светлина”, с. Буново. При изпълнението на стихотворението „Здравствуйте, братушки!”, облечените в колоритните си народни носии членове на РК ”Попо Недельо” бяха посрещнати от буновчани с цветя като руските войници, облечени също в народни носии.

В програмата се включиха и най-малките самодейци на читалището, сред които са Радостина Питекова и Александър Точев. В изпълнение на буновските деца прозвуча стихотворението „Батак” от  Иван Вазов. Към възрожденските песни, изпълнени от дамите от група „Соколов  камик” спонтанно се включиха много хора, сред които се открои облеченият в народна носия Асен Божков от Национално дружество  „Традиция .  

С вълнение и патос Владимир Гинкулов прочете одата „Опълченците на Шипка”. Поклонението на руския паметник завърши с поднасянето на венци и цветя от буновчани. Тържеството продължи с народни  хора, заедно със спонтанните гърмежи на пушки и револвери, при началото на песента за Райна Княгиня и завърши в ранния следобед.

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031