МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На  29 ноември в зала „Витоша“ на „Интер Експо Център“,  гр. София, се състоя конференция „Безопасност и здраве при работа 2018 – Добри практики и предизвикателства на превенцията“. Събитието, преминало под патронажа на Министерството на труда и социалната политика, бе организирано от Индустриален клъстер „Средногорие“ с подкрепата на „Аурубис България“, „Асарел-Медет“ и институционалните партньори  Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Асоциация на индустриалния капитал в България и  Българска минно-геоложка камара. Официалното откриване на форума бе уважено от зам.- министъра на труда и социалната политика Лазар Ангелов, Румяна Михайлова – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Евелин Русинов, ръководител направление „Здравословни и безопасни условия на труд“, „Аурубис България“, главния секретар на БТПП Васил Тодоров, д-р Петя Георова, председател на Асоциация по трудова медицина, АИКБ и инж. Николай Минков, изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Средногорие“. Прочети още...
   |   

 

За втора поредна година самодейците от читалище „Отец Паисий” в с. Смолско възпроизвеждат народния обичай „Кумичане“ под ръководството на своята млада и талантлива ръководителка Цветина Грамова. Това е пролетен празник, в който момичетата показват своята готовност да станат невести.

Обичаят „Кумичене“ започва рано сутринта, като над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обичая.  Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за „Кумица“ и тя повежда моминското хоро към своята къща. Мома, която не е лазарувала, не може да се задоми.

 

Празничното шествие от самодейци тръгна от читалищната сграда с лазарски песни под съпровод на гъдулка, гайда и тъпан. На площада самодейците завъртяха народни хора, изпълниха няколко местни автентични лазарски песни и продължиха към  реката  под селото.  По пътя лазарките бяха спирани от жени, излезли да ги даруват с яйца и дребни вкусотийки. През целия път песните и свирнята огласяха улиците и поляните. 

Наложи се участниците в обичая да бъдат превозени през придошлата река с джипове. В местността „Топлика“ жените завързаха люлка и я окичиха с китки пролетни цветя. Момците залюляха люлката с девойките, а после всички бяха благословени и надарени според обичая. Всичките тези действия бяха съпроводени с лазарски песни и народни хора. Кулминацията в обичая беше пускането на венчетата в реката. Те бяха поставени върху бухалка, покрита с кърпа и оставени да отплуват свободно по реката.  „Кумица” между момите тази година стана Мариета  Панчева.  

След като момичета се налюляха на завързаната и украсена люлка, дойде време и за обяд. Самодейците отново се бяха погрижили масата да бъде отрупана богато. Веселието продължи с игри и гоненици на момите и момците по околните ливади, с песни и хора от по-възрастните.

 

 

 

Декември 2018
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31