МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 6 май – Денят на Свети Георги Победоносец, покровител на колектива на рудодобивното и преработвателно дружество „Елаците-Мед“, с. Мирково, в параклиса, издигнат върху руините на най-стария храм на светеца в региона, бе честван тържествено големият християнски и народен празник Гергьовден. Гости на колектива на дружеството бяха кметове на общини от Средногорието, ръководители на фирми – партньори на предприятието, общински съветници от Мирково и др. Гостите и колеги от компанията поднасяха поздравления за рожден ден на административния директор на „Елаците-Мед“ инж. София Торолова, а за Гергьовден и на именници, които присъстваха на тържеството.    Прочети още...
   |   

 

За втора поредна година самодейците от читалище „Отец Паисий” в с. Смолско възпроизвеждат народния обичай „Кумичане“ под ръководството на своята млада и талантлива ръководителка Цветина Грамова. Това е пролетен празник, в който момичетата показват своята готовност да станат невести.

Обичаят „Кумичене“ започва рано сутринта, като над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обичая.  Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за „Кумица“ и тя повежда моминското хоро към своята къща. Мома, която не е лазарувала, не може да се задоми.

 

Празничното шествие от самодейци тръгна от читалищната сграда с лазарски песни под съпровод на гъдулка, гайда и тъпан. На площада самодейците завъртяха народни хора, изпълниха няколко местни автентични лазарски песни и продължиха към  реката  под селото.  По пътя лазарките бяха спирани от жени, излезли да ги даруват с яйца и дребни вкусотийки. През целия път песните и свирнята огласяха улиците и поляните. 

Наложи се участниците в обичая да бъдат превозени през придошлата река с джипове. В местността „Топлика“ жените завързаха люлка и я окичиха с китки пролетни цветя. Момците залюляха люлката с девойките, а после всички бяха благословени и надарени според обичая. Всичките тези действия бяха съпроводени с лазарски песни и народни хора. Кулминацията в обичая беше пускането на венчетата в реката. Те бяха поставени върху бухалка, покрита с кърпа и оставени да отплуват свободно по реката.  „Кумица” между момите тази година стана Мариета  Панчева.  

След като момичета се налюляха на завързаната и украсена люлка, дойде време и за обяд. Самодейците отново се бяха погрижили масата да бъде отрупана богато. Веселието продължи с игри и гоненици на момите и момците по околните ливади, с песни и хора от по-възрастните.

 

 

 

Май 2019
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031