МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

За втора поредна година конкурсът за най-вкусен пирдопски тутманик на летния празник на града се радваше на голям интерес и с основание предизвика любопитството на многото гости на Деня на Пирдоп. Председател на международното жури отново бе шоуменът-кулинар Ути Бъчваров, чийто екип от популярното и гледано предаване по Българската национална телевизия „Вкусната България“, засне целия процес по приготвянето на вкусотията.

Екипът на Продуцентска къща“ Вкусната България“ – редакторът Боян Плачков, операторът Славян Стойчев и организаторът Десю Найденов, бяха два дни в града. В едно от местните заведения те проследиха всички действия по изпълнението на оригиналната местна рецепта на уникалното тестено изделие, любимо на писателя Тодор Влайков и останало до днес неповторимо на друго място в България. Мая Пеовска, Любка Ценова и единадесетгодишната Кристина Цанева, която приемаше традицията по приготвянето на пирдопския тутманик от възрастните пазителки на автентичната рецепта, работиха в продължение на няколко часа, облечени в национални местни костюми и в автентичната атмосфера с оригинални нощви, съдове и продукти. Не липсваше и съпътстващата неизменно пирдопския тутманик млечна напитка – „матеница“, приготвена в също оригинална и стара „буталка“. Телевизионерите едва изчакаха ароматният тутманик да се опече, за да опитат неговия неповторим вкус.

 

В Деня на Пирдоп в конкурса със свои изделия участваха дванадесет майсторки на тестеното изделия, а журито, в което участваха изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт, депутатът от Пирдоп Лало Кирилов, гостите от гр. Егоревск Сергей Михайлович Сивороткин и Анфиса Владимировна Нестерина, кметът на общината Ангел Геров и председателят на ОбС инж. Мария Шентова, опитаха от всички експонати, под погледите на много присъстващи на събора, преди да си кажат „тежката“ дума. След прецизна и изключително трудна оценка, те обявиха победителите във втория конкурс за най-вкусен пирдопски тутманик.

Кметът Ангел Геров и председателят на журито Ути Бъчваров връчиха две специални награди – на най-възрастната участничка в конкурса 89-годишната Цанка Шофелинова и на Николинка Станьова. Победител в кулинарното състезание за най-вкусен пирдопски тутманик тази година бе Иванка Русекова от гр. Златица, която се представи с рецептата на Мария Гърдакова. На второ място бе класирано произведението на Горяна Борисова, а на трето – на ученичката Даниела Венкова. Кметът г-н Геров връчи грамоти и награди на майсторките на вкусните и традиционни за това време на годината в гр. Пирдоп тестени изделия. При получаването на отличията Иванка Русекова обяви, че е наследник на Мария Гърдакова в приготвянето на пирдопски тутманик. През миналата година вкусният местен тестен продукт по оригиналната рецепта на пирдопчанката е заслужил второто място в конкурса, а през тази е победител.

Кметът общината поднесе подаръци за съхранението и предаването на уникалната пирдопска рецепта на по-младите поколения на Мая Пеовска и Любка Ценова. За майсторството на пирдопчанката да меси тутманик Ути Бъчваров взе интервю от Цанка Шофелинова.   

 

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031