МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 3 януари Пирдоп тържествено отбеляза 141 години от посрещането на руските войски и обявяването на града за свободен. Празничното честване се състоя в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. На събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Александър Ворожейкин – представител на посолството на Руската федерация в България, директори на училищата в Община Пирдоп, преподаватели, ученици, граждани. Представителните групи на НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и ПГМЕ – Пирдоп  присъстваха на тържеството със знамената на учебните заведения. Прочети още...
   |   

За втора поредна година конкурсът за най-вкусен пирдопски тутманик на летния празник на града се радваше на голям интерес и с основание предизвика любопитството на многото гости на Деня на Пирдоп. Председател на международното жури отново бе шоуменът-кулинар Ути Бъчваров, чийто екип от популярното и гледано предаване по Българската национална телевизия „Вкусната България“, засне целия процес по приготвянето на вкусотията.

Екипът на Продуцентска къща“ Вкусната България“ – редакторът Боян Плачков, операторът Славян Стойчев и организаторът Десю Найденов, бяха два дни в града. В едно от местните заведения те проследиха всички действия по изпълнението на оригиналната местна рецепта на уникалното тестено изделие, любимо на писателя Тодор Влайков и останало до днес неповторимо на друго място в България. Мая Пеовска, Любка Ценова и единадесетгодишната Кристина Цанева, която приемаше традицията по приготвянето на пирдопския тутманик от възрастните пазителки на автентичната рецепта, работиха в продължение на няколко часа, облечени в национални местни костюми и в автентичната атмосфера с оригинални нощви, съдове и продукти. Не липсваше и съпътстващата неизменно пирдопския тутманик млечна напитка – „матеница“, приготвена в също оригинална и стара „буталка“. Телевизионерите едва изчакаха ароматният тутманик да се опече, за да опитат неговия неповторим вкус.

 

В Деня на Пирдоп в конкурса със свои изделия участваха дванадесет майсторки на тестеното изделия, а журито, в което участваха изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт, депутатът от Пирдоп Лало Кирилов, гостите от гр. Егоревск Сергей Михайлович Сивороткин и Анфиса Владимировна Нестерина, кметът на общината Ангел Геров и председателят на ОбС инж. Мария Шентова, опитаха от всички експонати, под погледите на много присъстващи на събора, преди да си кажат „тежката“ дума. След прецизна и изключително трудна оценка, те обявиха победителите във втория конкурс за най-вкусен пирдопски тутманик.

Кметът Ангел Геров и председателят на журито Ути Бъчваров връчиха две специални награди – на най-възрастната участничка в конкурса 89-годишната Цанка Шофелинова и на Николинка Станьова. Победител в кулинарното състезание за най-вкусен пирдопски тутманик тази година бе Иванка Русекова от гр. Златица, която се представи с рецептата на Мария Гърдакова. На второ място бе класирано произведението на Горяна Борисова, а на трето – на ученичката Даниела Венкова. Кметът г-н Геров връчи грамоти и награди на майсторките на вкусните и традиционни за това време на годината в гр. Пирдоп тестени изделия. При получаването на отличията Иванка Русекова обяви, че е наследник на Мария Гърдакова в приготвянето на пирдопски тутманик. През миналата година вкусният местен тестен продукт по оригиналната рецепта на пирдопчанката е заслужил второто място в конкурса, а през тази е победител.

Кметът общината поднесе подаръци за съхранението и предаването на уникалната пирдопска рецепта на по-младите поколения на Мая Пеовска и Любка Ценова. За майсторството на пирдопчанката да меси тутманик Ути Бъчваров взе интервю от Цанка Шофелинова.   

 

 

 

 

Януари 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031