МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Във вторник – 9 октомври, Община Челопеч бе домакин на делегация на посолството на Кралство Дания у нас, водена от Негово Превъзходителство Сорен Якобсен - посланик на страната в Република България. Инициативата за гостуването е негова и е израз на желанието му да се запознае с кмета на общината инж. Алекси Кесяков и неговия екип, както и с малчуганите от единствената в страната детска градина, носеща името на датския писател на приказки Ханс Кристиян Андерсен. В залата на Община Челопеч, Негово Превъзходителство Сорен Якобсен и придружаващите го служители на посолството разговаряха с инж. Кесяков и председателя на ОбК – инж. Николай Николов. На срещата присъстваха и работещите в общинската администрация. Кметът г-н Кесяков представи икономиката, културната дейност, възможностите на бизнеса за инвестиране в региона и задачите, които изпълнява екипът на ръководената от него община. Той подчерта, че стопанската дейност е зависима от рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, чийто екип е изцяло от български специалисти. Предприятието е едно от най-модерните и иновативни в света, подчерта инж. Алекси Кесяков. Търсят се обаче възможности за привличане на инвеститори и развитие на дейности, които ще гарантират трайна заетост на населението и бъдеще на общината след изчерпване на запасите от руда. Което направи приятно впечатление на госта за намеренията на местната власт да мисли и в перспектива и търси решения за бъдещето на Челопеч. Прочети още...
   |   

По интересен начин бе отбелязана 110-та годишнина от обявяването на Независимостта в Търново на 22 септември. По инициатива на Светослав Готев в гр. Пирдоп бе организирано възпроизвеждане на част от събитията през 1908 г., при които княз Фердинанд спира княжеския влак на гара Трапезица на старата българска столица и прочита Манифеста за провъзгласяване на Княжество България за царство.

Група деца и ученици, придружавани от родители, се качиха на гара Златица на бързия влак София – Бургас и слязоха на гара Пирдоп, където бяха посрещнати с питка и чубрица от още участници във възстановката. Първи на перона слезе от железопътната композиция Роби Василев, в ролята на княз Фердинанд, облечен в мундир с еполети на раменете. Заедно с него, пътуващите деца, представляващи българското правителство от онова време, с цилиндри на главите, се наредиха пред българското знаме.

 

Образувано бе шествие начело с националния флаг, което тръгна от гара Пирдоп и се придвижи по улиците на града до площад „Тодор Влайков“, а оттам до храм „Св. Успение Богородично“. По пътя си участващите в дефилето раздаваха български знамена на жителите на Пирдоп, които срещаха. В двора на църквата Роби Василев – княз Фердинанд, прочете манифеста за обявяване на Независимостта. Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи молебен за здраве и просперитет на пирдопчани и целия български народ, прозвуча и тържествен звън от църковните камбани.

За мястото и значението на Деня на Независимостта в българската история говори Светослав Готев. Членове на клуб „Поп Недельо“ от Национално дружество „Традиция“ – с. Мирково възпроизведоха гръм с черешов топ и залп с автентични оръжия от времето на Възраждането.

На тържеството присъства и Валентина Василева – председател на Единната народна партия у нас. Направена бе снимка за спомен от събитието, като бе изразено намерение възстановката да се организира и в следващите години на този ден в града.   

 

 

 

Ноември 2018
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930