МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

По интересен начин бе отбелязана 110-та годишнина от обявяването на Независимостта в Търново на 22 септември. По инициатива на Светослав Готев в гр. Пирдоп бе организирано възпроизвеждане на част от събитията през 1908 г., при които княз Фердинанд спира княжеския влак на гара Трапезица на старата българска столица и прочита Манифеста за провъзгласяване на Княжество България за царство.

Група деца и ученици, придружавани от родители, се качиха на гара Златица на бързия влак София – Бургас и слязоха на гара Пирдоп, където бяха посрещнати с питка и чубрица от още участници във възстановката. Първи на перона слезе от железопътната композиция Роби Василев, в ролята на княз Фердинанд, облечен в мундир с еполети на раменете. Заедно с него, пътуващите деца, представляващи българското правителство от онова време, с цилиндри на главите, се наредиха пред българското знаме.

 

Образувано бе шествие начело с националния флаг, което тръгна от гара Пирдоп и се придвижи по улиците на града до площад „Тодор Влайков“, а оттам до храм „Св. Успение Богородично“. По пътя си участващите в дефилето раздаваха български знамена на жителите на Пирдоп, които срещаха. В двора на църквата Роби Василев – княз Фердинанд, прочете манифеста за обявяване на Независимостта. Отец хаджи Недко Бръмбаров отслужи молебен за здраве и просперитет на пирдопчани и целия български народ, прозвуча и тържествен звън от църковните камбани.

За мястото и значението на Деня на Независимостта в българската история говори Светослав Готев. Членове на клуб „Поп Недельо“ от Национално дружество „Традиция“ – с. Мирково възпроизведоха гръм с черешов топ и залп с автентични оръжия от времето на Възраждането.

На тържеството присъства и Валентина Василева – председател на Единната народна партия у нас. Направена бе снимка за спомен от събитието, като бе изразено намерение възстановката да се организира и в следващите години на този ден в града.   

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031