МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

ПГТХТ „Никола Димов” е в разгара на реализацията на своя четвърти Еразъм+ проект, съобщиха от учебното заведение. Проект 2019-1-BG01-KA102-062124 „Социално приобщаване в ПОО чрез европейска мобилност“ е на второ място с 96 точки в селекцията на КА102 проекти за професионално образование от общо 97 класирани за финансиране и над 215 подадени предложения за 2019 година.

На проведения в Център за развитие на човешките ресурси обучителен семинар за ръководителите на организациите с одобрени проекти бяха поставени на дискусия важни въпроси и споделено общото мнение, че програма Еразъм+ постепенно улеснява своите процедури за кандидатстване и управление на проекти, което привлича нови участници в нейните дейности и повишава нейната популярност.

 

Основни теми на проекта на ПГТХТ, по които се търси надграждане на опита на училището и партниращите организации „Виталис” (Германия) и „Брага Моб” (Португалия), са социалното включване на ученици в риск с помощта на учене чрез работа и валидирането и признаването на кредити от практическо обучение в чужбина с помощта на инструмента ECVET. Партньорите имат утвърден опит по темите от минали години, и главно от резултатите, получени през 2017 – 2018 година. През есента на 2018 година училището представи публично разработената процедура по време на, проведената в Пловдив, конференция на тема: „ECVET на европейско ниво и разпространението му в България“. По същото време Центърът за човешки ресурси засне информационен клип с участието на ученици и учители от ПГТХТ. На база на постигнатото, разработените процедури за социално включване и ECVET подлежат на тестване и подобрение с дейностите по настоящия проект от 2019 – 2020 година.

За експеримента са формирани две групи ученици, които да проведат практическо обучение в различни държави. Първата група участници в мобилността в Португалия през 2019 г. ще влязат в ролята на асистенти на обучителите, които ще проведат предварителната професионална, езикова и културна подготовка на втората група за мобилност в Германия през 2020 г. Ще бъдат проследени промените в социалния статус и нагласите както на първата група, така и на втората, преди, по време и след мобилностите, както и ефектът от използването на метода за обучение „връстник – връстник”. Ще бъде подобрена и процедурата за валидиране и признаване на единици резултати от ученето чрез ECVET със съдействието на НАПОО – България, Португалската агенция за ПОО и Националната агенция за ПОО в Германия.

Първата мобилност в Португалия вече е реализирана. В периода от 27 август до 10 септември петнадесет ученици проведоха стаж на реални работни места в град Брага, Португалия. Мнението на придружаващите учители е, че учениците са били посрещнати топло и гостоприемно, условията за работа са съответствали на тяхната подготовка и резултатите от двуседмичния стаж са отлични. Предстоят дейности за разпространение на резултатите, крайни отчети на участниците и тестване на експерименталните инструменти след първи етап от проекта.

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930