МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  На 29 юли в Община Антон официално бе дадено начало на програма “Бизнес академия за стартиращи предприемачи” (BASE). В продължение на 12 седмици, всяка сряда от 17:30 часа, ще се подготвят да започнат свой бизнес 23 записали се за предоставяната от Индустриален клъстер „Средногорие“ подготовка. По осем са участниците от с. Чавдар, и с. Антон, трима са от Пирдоп, а по един има от градовете Златица и Копривщица и селата Мирково и Църквище. Всички те ще черпят вдъхновение и опит от успели български предприемачи, за да стартират или доразвият своите идеи за успешен бизнес. Проектът е инициатива на Сдружение „Индустриален клъстер Средногорие“ и се осъществява с подкрепата и партньорството на Фондация „Америка за България“ и общините Антон и Чавдар.  На откриването присъстваха изпълнителният директор на „Донди Прешъс Металс Челопеч“ д-р инж. Илия Гърков, Стоил Димитров – зам.-генерален директор „Производство“ на „Елаците-Мед“ АД, Тодор Иванов, ръководител на отдел „Комуникации“ в компанията, Надя Захариева, Програмен директор „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондация „Америка За България”, кметовете на Антон Андрей Симов, на Чавдар – Григор Даулов, на Златица – инж. Стоян Генов, председателят на ОбС – Чавдар Мария Томева, както и  Мария Цачева, управител на пекарна „Прованс“, участник в програма BASE с. Мирково през 2018 г. Организаторите бяха представени от инж. Николай Минков – изпълнителен директор на Индустриален клъстер „Средногорие“, Десислава Чалъмова, директор „Бизнес развитие“ на сдружението и координатора на програмата BASE Златина Саръева. Прочети още...
   |   

 

В Община Златица от началото на месец юли отвориха врати три здравни кабинета в съставните й селища – Карлиево, Петрич и Църквище. На 8 юли кметът на общината инж. Стоян Генов представи новите придобивки за местните медии.

 В предварителен разговор по този повод инж. Генов сподели, че идеята за създаването им е поставена от жителите. И в резултат от няколко месеца, със съдействието и помощта на „Аурубис България“ и „Елаците-Мед“, по нея се работи и вече е успешно е реализирана. Инж. Стоян Генов изрази благодарности към управителя на „Геотехмин“ проф. д-р инж. Цоло Вутов, на изпълнителния директор на „Елаците-Мед“ инж. Драгомир Драганов и на Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“, за подкрепата на това важно за хората начинание.   

 Здравни кабинети в селата Карлиево, Петрич и Църквище е имало преди години, затова при възстановяване на дейността им са използвани техните помещения. Те са обновени, с нова алуминиева дограма и оборудване, и вече приемат желаещи да получат квалифицирана медицинска помощ, съвет и манипулации. Възобновяването им е предизвикано от необходимостта населението в съставните селища на Община Златица да получат на място медицинска помощ, защото немалка част от жителите им са възрастни хора. Трудности има и с транспортното обслужване на нуждаещите се от преглед и грижи до медицинския център в Златица или до МБАЛ – Пирдоп.

 Кметът на Община Златица благодари на колектива на общинската администрация за създадената организация по възстановяването на здравните кабинети. Той изрази признателност от свое и от името на жителите на селата Карлиево, Петрич и Църквище към ръководствата на компаниите от региона за вложените усилия, оказано съдействие и ресурси по този важен за населението проект. Средствата за възстановяването на здравните кабинети са от бюджета на Община Златица и от „Елаците-Мед“. Служители на дружеството са извършили ремонтните дейности в селата Петрич и Карлиево. Администрирането на здравните услуги на населението е под методическото ръководство на Медицински център I – Златица, затова и договорите на заетите лица са между тях и управителя на центъра.  

 По партньорската програма с „Аурубис България“ са осигурени средствата за заплащане труда на медицинските фелдшери, които ще предоставят безплатни здравни услуги на хората. Те са специалисти с дългогодишен опит в здравната система на Средногорието, които в момента са пенсионери, но добре познават своите пациенти. И неведнъж са им оказвали помощ. За тези от тях, на които се налага да пътуват, е създадена организация за придвижването им до съответните селища. Здравните кабинети са с работно време от 8:00 до 12:00 часа, но и в останалото време нуждаещите ще могат да разчитат на тези медицински специалисти.

 В село Църквище кабинетът е разположен на втория етаж в сградата на читалището и към момента се обслужва от медицинска сестра, която е към детските градини в Златица. На по-късен етап ще се търси и назначи фелдшер, увери инж. Стоян Генов. Същия ден – 8 юли, бе пристигнало новото оборудване за кабинета – медицинско легло и шкаф за лекарства. В реновирането на помещенията и прилежащите пространства, са вложени 7975 лв. от общината. Помещенията са с нова дограма, каквато вече е поставена и на част от читалищната сграда. Предстои да се подмени дограмата на входа на сградата, както и да се извършат ремонти по покривната конструкция. Средствата за това са от бюджета на общината, каза кметът Стоян Генов.       

 В кабинета в с. Карлиево вече приема пациенти фелдшер Мария Николова, която и преди е работила в това селище. Към деня на посещението на представителите на местните медии, в журнала й за посещения бяха записани тридесет и пет жители на селото, на които тя е оказала медицинска помощ. Кабинетът е разкрит в общинско помещение, основно ремонтирано, уютно и снабдено с най-необходимото и медикаменти  за изпълнение на своето предназначение. Кметският наместник Ненко Миндилов и жители на селото изразиха задоволството си от добрите условия и възможности за медицински услуги, които им се предоставят на място.    

 В с. Петрич новата придобивка за жителите е от два кабинета, които са в сградата на старото училище. Фелдшер Сали Уруч до 8 юли бе прегледал вече двадесет и четири жители на селото. Той стриктно бе записал в журнала какви са здравните им проблеми и грижите, които е положил за тяхното лечение. В съседство е приемната, а предстои да се ремонтира стоматологичният кабинет, където има зъболекарски стол и да се предоставят и такива услуги на населението. 

 Здравните кабинети в селата Петрич, Църквище и Карлиево ще могат да предоставят прегледи на живеещите в тях от специалисти в различни области. Общината разполага и с 4D ехограф, закупен преди няколко години от „Аурубис България“. При необходимост той и обслужващият го лекар ще са на разположение на пациентите в трите селища.

 Във времето на пандемия и разпространение на заразата от Ковид-19, предоставянето на медицински грижи на населението на място, е проява на грижата на общинското ръководство на Златица за защита, безопасност и сигурност на своите жители, каза кметът инж. Стоян Генов. Той изрази уверенията си, че медицинските специалисти ще могат при необходимост да насочват болните към съответните лечебни заведения, които да им предоставят по-висока и квалифицирана здравна услуга и помощ.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

 

 

 

Август 2020
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31