МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

 

В слънчевото утро на 23 март група туристи от ТД „Свищи плаз - 2013“, гр. Златица, потеглихме от двора на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ към Стара планина, която ни посрещна с песен на птици и свеж ветрец. На първия заслон във вилна зона „Черешака“ направихме кратка почивка и се освежихме с бистрата, студена вода от извора „Свети Георги“.

Колоната се водеше от председателя Здравко Тодоров, а ученици от осми и девети клас носеха знамената на България и на туристическото дружество.  Нашият планински водач – Стоян Зяпков, предизвика жив интерес с пускането на дрон, който заснемаше различни моменти от похода. Пътеката ни водеше последователно през заслоните към „Дюлова поляна“. Въпреки разнородния състав (най-малките туристи бяха от пети клас) успешно пристигнахме в местността „Старата бачия“ след продължително изкачване по стръмния склон и няколко подхлъзвания на ланската шума.

 

Около мраморната плоча направихме по-продължителна почивка. Един от доайените на туристическото движение в Златица и отличен познавач на историята на родния край – Борис Гечев, ни разказа за паметното събитие: на това място на 20  юли 1867 г. са се срещнали четите на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски,  и четата на Филип Тотю. Изненадана в ранното утро, турската потерия загубила сражението. След години на поляната са намерени и съхранени в музея, останалите от битката куршуми, но днес  тя беше покрита с килим от пролетни цветя.

Най-после дойде моментът за търкаляне на питките. Някои от тях отидоха чак в дерето под „Дюлова поляна“, но въпреки това децата ги догониха. Всички се подредихме около богата трапеза. След тричасовия туристически преход споделените комати от питките бяха много вкусни.

Преди да напуснем красивата местност, изчистихме целия район от разпилените наоколо отпадъци от предишни посетители. Събрахме няколко чувала, които туристите носиха на смени до най-близкия контейнер в града. На всеки от заслоните поставихме табели, приканващи планинарите да опазват природата.

Хубавото време, първите пролетни цветя и приятните разговори по пътя ни заредиха с много положителни емоции.

Създадената връзка, породена от разговори и споделеното преживяване между деца и възрастни, е гаранция, че историческите събития ще останат в народната памет и ще се предават в поколенията.

 

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930