МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

Домакин на изложба за 125 години на романа „Под игото“

 

На 8 април в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ бе открита пътуващата изложба на Къща музей „Иван Вазов“ в гр. Сопот, посветена на 125-годишнината от първото самостоятелно българско издание на романа на патриарха на българската литература Иван Вазов „Под игото“. Гости на възпитаниците на учебното заведение бяха уредникът в музея Надежда Георгиева и старши експертът по български език и литература в Регионалното управление на образованието Магдалена Ананиева.

 

Мариета Джамярова от втори „Б“ клас на училището изпълни стихотворението „Българче“, чийто автор е възпитаник на учебното заведение. Владимира Пушкарова, Пламена Питекова и Цветко Цвятков представиха с есе романа и творчеството на народния поет. А уредникът Надежда Георгиева говори за пътя на романа „Под игото“ от създаването му през 1888 г. по време на изгнанието му в гр. Одеса, за първото му публикуване през 1889 г. в Сборник за народни умотворения на Българското книжовно дружество. Тя заяви, че за първи път обаче, като самостоятелно издание романът се появява на английски език, а през 1894 г. и на български език. Това е и първата наша книга, която е илюстрирана от художници като Антон Петров, Мърквичка, Пьотровски и др., създадени по специално заснети сцени с актьори и други хора, по епизоди от романа.      

Петнадесетте табла на изложбата бяха на вниманието на учениците до 12 април. Временно изпълняващата длъжността „Директор“ на училището Аделина Павлова поднесе подарък на г-жа Георгиева, а старши експерт Магдалена Ананиева поздрави възпитаниците на учебното заведение за интереса, който проявяват към изданието. През 2009 г. в инициативата „Голямото четене“ романът „Под игото“ бе определена за най-четената и преиздавана българска книга. Посветена на сюблимни моменти от родната история – подготовката, избухването и погрома на Априлското въстание“, творбата на Иван Вазов е и най-превежданата наша книга. Досега е издавана на 65 езика в света. След СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица, изложбата ще гостува и в други учебни заведения и български градове.  

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930