МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 4 октомври в Община Чавдар бе направена първа копка за изпълнението на проект за изграждане на физкултурен салон към Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в селото. На церемонията присъстваха ученици от учебното заведение и техните преподаватели, служители в общинската администрация, настоящият кмет Пенчо Геров, кандидатът за кмет на предстоящите избори Григор Даулов и кандидати от листата за съветници на Коалиция „БСП за България“, представители на фирмата – изпълнител, жители на Чавдар. Кметът г-н Геров пожела на бъдещите стопани на спортното съоръжение – възпитаниците на учебното заведение, когато то бъде завършено, да играят в него на воля, за да са здрави за радост на близките си, и да покажат, че в село Чавдар има много млади спори таланти. Прочети още...
   |   

Домакин на изложба за 125 години на романа „Под игото“

 

На 8 април в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ бе открита пътуващата изложба на Къща музей „Иван Вазов“ в гр. Сопот, посветена на 125-годишнината от първото самостоятелно българско издание на романа на патриарха на българската литература Иван Вазов „Под игото“. Гости на възпитаниците на учебното заведение бяха уредникът в музея Надежда Георгиева и старши експертът по български език и литература в Регионалното управление на образованието Магдалена Ананиева.

 

Мариета Джамярова от втори „Б“ клас на училището изпълни стихотворението „Българче“, чийто автор е възпитаник на учебното заведение. Владимира Пушкарова, Пламена Питекова и Цветко Цвятков представиха с есе романа и творчеството на народния поет. А уредникът Надежда Георгиева говори за пътя на романа „Под игото“ от създаването му през 1888 г. по време на изгнанието му в гр. Одеса, за първото му публикуване през 1889 г. в Сборник за народни умотворения на Българското книжовно дружество. Тя заяви, че за първи път обаче, като самостоятелно издание романът се появява на английски език, а през 1894 г. и на български език. Това е и първата наша книга, която е илюстрирана от художници като Антон Петров, Мърквичка, Пьотровски и др., създадени по специално заснети сцени с актьори и други хора, по епизоди от романа.      

Петнадесетте табла на изложбата бяха на вниманието на учениците до 12 април. Временно изпълняващата длъжността „Директор“ на училището Аделина Павлова поднесе подарък на г-жа Георгиева, а старши експерт Магдалена Ананиева поздрави възпитаниците на учебното заведение за интереса, който проявяват към изданието. През 2009 г. в инициативата „Голямото четене“ романът „Под игото“ бе определена за най-четената и преиздавана българска книга. Посветена на сюблимни моменти от родната история – подготовката, избухването и погрома на Априлското въстание“, творбата на Иван Вазов е и най-превежданата наша книга. Досега е издавана на 65 езика в света. След СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица, изложбата ще гостува и в други учебни заведения и български градове.  

 

 

 

Октомври 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031