МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 4 октомври в Община Чавдар бе направена първа копка за изпълнението на проект за изграждане на физкултурен салон към Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в селото. На церемонията присъстваха ученици от учебното заведение и техните преподаватели, служители в общинската администрация, настоящият кмет Пенчо Геров, кандидатът за кмет на предстоящите избори Григор Даулов и кандидати от листата за съветници на Коалиция „БСП за България“, представители на фирмата – изпълнител, жители на Чавдар. Кметът г-н Геров пожела на бъдещите стопани на спортното съоръжение – възпитаниците на учебното заведение, когато то бъде завършено, да играят в него на воля, за да са здрави за радост на близките си, и да покажат, че в село Чавдар има много млади спори таланти. Прочети още...
   |   

Читалище „Христо Смирненски“ в гр. Златица отбеляза с богат на песни, танци и изпълнения на малки и големи самодейци концерт, посветен на 130-години от създаването си. На 9 май творческите колективи и състави на културната институция представиха своя спектакъл пред местната публика, сред която бяха кметът на общината инж. Магдалена Иванова, Ирена Георгиева от Съюза на народните читалища, представители на сродни институции от Средногорието и страната, компании и дружества, дарители и помагащи дейността на самодейците, представители на неправителствени организации и др.

 

Председателят на настоятелството Нели Михайлова говори за учредяването на читалищата в гр. Лом и гр. Шумен – основоположници на една самобитна българска форма за провеждане на културно-просветна дейност, превърнала се в хранител и разпространител на родните традиции и наследство. Читалището в гр. Златица е създадено на 11 май 1889 г. – Денят на светите братя Кирил и Методий, под името „Единство“. През годините е носило още имената на хилендарския монах Паисий, посещавал Златица, на дарителя, помогнал за изграждане на неговата първа сграда – хаджи Ненчо Палавеев от Копривщица, а днешното си – „Христо Смирненски“, носи от 1944 г., каза г-жа Михайлова. И през всичкото това време е с притегателната сила на духовен и културен център, в който работят стотици самодейци, носители на най-благородните човешки добродетели и ценности. Отбелязани бяха имената на почетните членове на културната институция, оставили трайна диря в историята на читалището.

И днес то е извор на мъдрост, радетел за съхраняване на огъня на знанието, развива българските традиции и обичаи, танцовото, театралното, певческото и художественото изкуство. Отдадено бе уважение към самодейците, партньорите и дарителите на читалището, които влагат сили, време и средства за неговото утвърждаване и израстване през годините – Община и Общински съвет – Златица, „Елаците-Мед“, „Аурубис България“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, Индустриален клъстер „Средногорие“, „Адмикс“ и Георги Георгиев, Дончо Павлов, Асен Самарджиев, Борис Гечев, Нора Мечева, Боряна Панджерова, и много други, помогнали за развитието на културата, самодейността, богатството на читалищната библиотека и музей. И всичко това се прави, за да могат децата – нашето бъдеще, да знаят откъде идват корените ни и какво е сторено през годините, честити юбилея на присъстващите множество жители на Златица на тържеството Нели Михайлова.

Поздравителни адреси до самодейците и настоятелството поднесоха Ирена Георгиева, инж. Магдалена Иванова, представители на „Елаците-Мед“, „Аурубис България“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и на читалищата от региона. От Съюза на народните читалища в България културната институция бе удостоена с грамота и Почетен знак.

Юбилейният спектакъл на самодейците от Златица бе изпъстрен с песни, танци, изяви на малки и големи театрали. С аплодисменти зрителите приветстваха и благодариха за таланта и доставеното удоволствие от изпълненията им на Мъжка вокална група „Гергьовден“, Женски тригласен хор „Златолира“, Детска вокална група „Средногорски звънчета“, с ръководител Мария Лешкова, Танцова формация „Изгрев“, с хореограф Станислав Меченов, децата и актьорите от Театрален състав „Мара Пенкова“, на Групата за стари градски песни „Златен блян“ с ръководител Койка Алексиева, танцьорите от клуб „Средногорие данс“ с ръководител Стойчо Соколов, и членовете на групата за модерен балет с хореограф Моника Бельова, на учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, детски танцов състав с хореограф Илиян Николов и др. Към тях и към всички, които помагат на културната институция, на работещите в нея и многото им почитатели и приятели, Нели Михайлова изказа най-сърдечна благодарност и поклон.

На накрая на спектакъла самодейци и немалко от зрителите в залата запяха чудесната песен по стихове на Любен Каравелов „Хубава си, моя горо“, която бе достоен и впечатляващ финал на юбилейното тържество.       

          

 

 

 

Октомври 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031