МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

На 5 и 6 юни – четиридесет дни след Великден, на празника Свето Възнесение Господне, известното Спасово кладенче в местността „Санта Алан над гр. Златица, бе посетено от много хора. Параклисът в манастирския комплекс чества храмовия си празник.

Тържествата тук се организират във вечерните часове в сряда и продължават в четвъртък през целия ден. Архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев сподели, че обилен дъжд се изсипал над местността в сряда – вечер, но въпреки това, най-ревностните миряни, които винаги почитат празника, участвали в литургията. В четвъртък още от рано свещеникът започна тържествената служба, а множеството хора, спазващи традицията, не пропуснаха да се измият с лековитите води на Спасовото кладенче. И в този ден не се размина без дъжд – кратък, но обилен порой се изсипа отново над местността.

 

Сред гостите на празника бяха кметове от съседни общини, жители на селищата от региона, множество златичани, които всяка година на Спасовден пристигат тук, за да си запалят свещ за здраве и благоденствие, да получат благослов от предстоятеля на храма и да си вземат от светената вода.

Църковното настоятелство и майстор-готвачът Филатка Рашева и нейните помощнички се трудиха усърдно, за да стане традиционната гозба вкусна и навреме. Осем овце бяха жертвани на Свето Възнесение Господне. Благодарност отец Йордан отправи към колачите Гроздан, Георги Йорданов и Стоян Ранчев, които изпълниха ритуала. По две осигурили църковните настоятели и Общински съвет – Златица, дарения направили, както всяка година Станко Метанов и Цветелин Кънчев, една закупила презвитера Надка и др.

До късно след обяд не спря върволицата от хора към изворчето и местността, а освен от ароматния и вкусен жертвен курбан, всеки, които пожелаеше да си похапне сред природата, се възползва от изобилието скара, пиво и безалкохолни напитки. За децата лакомствата бяха най-различни, не липсваха и изделия за дома и играчки, предлагани от пътуващи търговци.   

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930