МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 4 октомври в Община Чавдар бе направена първа копка за изпълнението на проект за изграждане на физкултурен салон към Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в селото. На церемонията присъстваха ученици от учебното заведение и техните преподаватели, служители в общинската администрация, настоящият кмет Пенчо Геров, кандидатът за кмет на предстоящите избори Григор Даулов и кандидати от листата за съветници на Коалиция „БСП за България“, представители на фирмата – изпълнител, жители на Чавдар. Кметът г-н Геров пожела на бъдещите стопани на спортното съоръжение – възпитаниците на учебното заведение, когато то бъде завършено, да играят в него на воля, за да са здрави за радост на близките си, и да покажат, че в село Чавдар има много млади спори таланти. Прочети още...
   |   

На 5 и 6 юни – четиридесет дни след Великден, на празника Свето Възнесение Господне, известното Спасово кладенче в местността „Санта Алан над гр. Златица, бе посетено от много хора. Параклисът в манастирския комплекс чества храмовия си празник.

Тържествата тук се организират във вечерните часове в сряда и продължават в четвъртък през целия ден. Архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом отец Йордан Георгиев сподели, че обилен дъжд се изсипал над местността в сряда – вечер, но въпреки това, най-ревностните миряни, които винаги почитат празника, участвали в литургията. В четвъртък още от рано свещеникът започна тържествената служба, а множеството хора, спазващи традицията, не пропуснаха да се измият с лековитите води на Спасовото кладенче. И в този ден не се размина без дъжд – кратък, но обилен порой се изсипа отново над местността.

 

Сред гостите на празника бяха кметове от съседни общини, жители на селищата от региона, множество златичани, които всяка година на Спасовден пристигат тук, за да си запалят свещ за здраве и благоденствие, да получат благослов от предстоятеля на храма и да си вземат от светената вода.

Църковното настоятелство и майстор-готвачът Филатка Рашева и нейните помощнички се трудиха усърдно, за да стане традиционната гозба вкусна и навреме. Осем овце бяха жертвани на Свето Възнесение Господне. Благодарност отец Йордан отправи към колачите Гроздан, Георги Йорданов и Стоян Ранчев, които изпълниха ритуала. По две осигурили църковните настоятели и Общински съвет – Златица, дарения направили, както всяка година Станко Метанов и Цветелин Кънчев, една закупила презвитера Надка и др.

До късно след обяд не спря върволицата от хора към изворчето и местността, а освен от ароматния и вкусен жертвен курбан, всеки, които пожелаеше да си похапне сред природата, се възползва от изобилието скара, пиво и безалкохолни напитки. За децата лакомствата бяха най-различни, не липсваха и изделия за дома и играчки, предлагани от пътуващи търговци.   

 

 

 

Октомври 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031