МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

Финал на проявите, посветени на Деня на Златица тази година, постави възстановката на българска сватба по мотиви от романа на Антон Дончев „Време разделно“. На 9 юни, на поляните близо известното Спасово кладенче, над 100 членове на клубове от Национално дружество „Традиция“ направиха българска сватба по традициите сред народа ни от Възраждането.

Сценарият и режисурата на спектакъла, наблюдаван от десетки жители на гр. Златица, региона и страната, бяха на организатора на родолюбивата и патриотична проява Явор Ангелов и Веселин Рогачев, който чете и текста. Възстановката се организира по инициатива на общинското ръководство и кметът инж. Магдалена Иванова, която бе сред зрителите със своя екип, сподели, че намерението на местната власт е да стане традиция.

 

Събитията пренесоха публиката в далечната 1815 г., в едно балканско българско село. Младите Райна и Манол и техните близки организират голяма сватба. Агарянинът на близкия чифлик – Караибрахим, обаче, иска красивата българка за себе си. Със своите гавази той пристига в разгара на тържеството, прекъсвайки сватбата. Нареждането му е мъжете да бъдат погубени, а жените – откарани в чифлика. От близката гора, обаче, на поляната смело настъпват хайдутите от чета, която е закрилник на поробените българи и смущава дните на мюсюлманина. Турците са победени и сватбата продължава.  

Спектакълът бе реализиран от Сдружение „Хайдути“, клубовете от Национално дружество „Традиция“ – „Единение“ – София, „Родолюбие“ – Пловдив, „Поп Недельо“ – с. Мирково, от гр. Копривщица, Сдружение „Всички на мегдана“, Клуб „Росалии“ – Петрич, самодейци от фолклорните състави „Средногорци“, със специалното участие на Голямоконарската чета „Съединение“ и др. Декорът на поляна е дело на Димитър Богданов и бригада от гр. Златица.

За участниците в събитията имаше много снимки за спомен, а за зрителите денят продължи с народно веселие и множество изпълнения на гайди.      

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930