МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  В събота, 13 юни, в залата на Посетителския център в гр. Златица, се проведе изнесено заседание на Управителния съвет на Национално дружество „Традиция“. То бе ръководено от председателя Огнян Маринов, а сред участващите в работата на форума бе почетният председател полк. Станчо Джумалиев.  На заседанието в дискусията по дневния ред от петнадесет точки, се включиха около тридесет членове на родолюбивата и патриотична организация от страната. Сред присъстващите бяха председателите на регионалните клубове „Традиция“ от Копривщица – Донко Мрънков, Мирково – Асен Кренев, които са членове на Управителния съвет, както и Явор Ангелов от Златица. Поздравление към гостите отправи кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, който присъства на част от заседанието на националното ръководство на дружеството. Прочети още...
   |   

И в златишкото село Петрич беше спазена християнската традиция за хвърлянето на Светия кръст в ледените води на река Тополница на Йордановден. На Богоявление – 6 януари, на него присъстваха, жители и гости на селото, кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, общински съветници, изпълняващият длъжността „Кмет” на Кметство Петрич Тотка Ангелова, местни културни дейци. Празникът беше организиран от кметството и църковното настоятелство на храм „Св. Георги“, със съдействието на Народно читалище „Оборище”.

Преди да бъде спазен народният обичай отец Ангел от град Панагюрище, настоятел отслужи тържествена Богоявленска литургия, на която присъстваха множество жители на село Петрич. Той отслужи водосвет и поръси всички за здраве и благодат през новата 2020 година.

 

На брега на реката и на моста, издигащ се над нея, имаше много хора, дошли да видят извършването на древното тайнство. Сред тях бяха двама млади мъже, които се решиха да се хвърлят във водите на река Тополница, за да извадят кръста – Недко Ангелов и Пенко Карамихов. Без да се притесняват от минусовите температури спазиха традиция.

Сполучи да намери Божия символ Недко Ангелов, който от няколко години участва в ритуала. Заслужено двамата смели мъже получиха много от аплодисменти и поздравления от петричани. За късметлията имаше парична награда от кметство Петрич и ръководството на ПП ГЕРБ.

Присъстващите на ритуала споделиха, че традицията се продължава благодарение на младите хора в селото. Кметът инж. Стоян Генов поднесе поздравления към присъстващите и пожела здраве и късмет на жителите и гостите на село Петрич през годината.

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031