МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 6 септември в гр. Златица тържествено беше отбелязан Денят на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Марчинг бенд с ръководител Тодор Цачев откри празника с изпълнението на няколко марша, а девойки развяваха националния флаг. Водещият на честването Димитър Овчаров припомни за събитието от преди 135 години, обединило в едно българите от Източна Румелия със сънародниците им от Княжество България. Стихове за великото дело изпълниха ученици от СУ „Свети Паисий Хилендарски“. Мажоретките и духовият оркестър, под ръководството на г-н Цачев отново заредиха малкото присъстващи на тържеството с енергия и празнично настроение. Прочети още...
   |   

И в златишкото село Петрич беше спазена християнската традиция за хвърлянето на Светия кръст в ледените води на река Тополница на Йордановден. На Богоявление – 6 януари, на него присъстваха, жители и гости на селото, кметът на Община Златица инж. Стоян Генов, общински съветници, изпълняващият длъжността „Кмет” на Кметство Петрич Тотка Ангелова, местни културни дейци. Празникът беше организиран от кметството и църковното настоятелство на храм „Св. Георги“, със съдействието на Народно читалище „Оборище”.

Преди да бъде спазен народният обичай отец Ангел от град Панагюрище, настоятел отслужи тържествена Богоявленска литургия, на която присъстваха множество жители на село Петрич. Той отслужи водосвет и поръси всички за здраве и благодат през новата 2020 година.

 

На брега на реката и на моста, издигащ се над нея, имаше много хора, дошли да видят извършването на древното тайнство. Сред тях бяха двама млади мъже, които се решиха да се хвърлят във водите на река Тополница, за да извадят кръста – Недко Ангелов и Пенко Карамихов. Без да се притесняват от минусовите температури спазиха традиция.

Сполучи да намери Божия символ Недко Ангелов, който от няколко години участва в ритуала. Заслужено двамата смели мъже получиха много от аплодисменти и поздравления от петричани. За късметлията имаше парична награда от кметство Петрич и ръководството на ПП ГЕРБ.

Присъстващите на ритуала споделиха, че традицията се продължава благодарение на младите хора в селото. Кметът инж. Стоян Генов поднесе поздравления към присъстващите и пожела здраве и късмет на жителите и гостите на село Петрич през годината.

 

 

 

Септември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930