МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 С официална церемония връчиха званието „Почетен гражданин на Община Чавдар” на Пенчо Стоянов Геров    На 26 юни се състоя извънредно тържествено заседание на Общински съвет – Чавдар, което се проведе в специфична обстановка. Сесията се състоя на открито – в местността „Света Петка” над село Чавдар, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки в страната. Деловата работа на съветниците бе само по една точка в дневния ред – връчване на знаците да почетен гражданин на Община Чавдар на Пенчо Стоянов Геров, кмет на общината от 2003 до 2019 г. Г-н Геров се удостоява с високото звание за своя изключителен принос като кмет и обществената си ангажираност за цялостното развитие и подем на Община Чавдар, и налагането й като модел за устойчиво развитие.  Гости на събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България” Лало Кирилов, д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, инж. София Торолова – директор на Дирекция „Административни и социални дейности” в „Елаците-Мед”, Стойно Стойнов – директор на Обогатителен комплекс в село Мирково, колективът на ОбА, семейството на дългогодишния кмет на общината – съпруга Мария Герова, синове Стоян и Ангел, снахите Геновева и Нели, и внуците Пенчо и Николай, Мария и Теодора, ръководители на институции и жители на Чавдар.  Церемония беше открита от общинския съветник Мария Цачева, а заседанието бе водено от председателя Мария Томева. За тържеството и важността на форума допринесоха и химните на Република България и на Европейския съюз. Прочети още...
   |   

Вълнуваща вечер, посветена на Международния ден на майчиния език проведоха на 21 февруари в читалище „Христо Смирненски“ – Златица. Пред отбрана публика от почитатели на родното минало и слово, ученичката от 7 клас на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в града Нонка Данчева, учителката Димитринка Чолакова и актьорът от театралната трупа „Мара Пенкова“ Николай Николов, припомниха текстове на Отец Паисий, Любен Каравелов, Иван Вазов, историците – езиковеди Александър Теодоров Балан и Александър Балабанов, писателите Стилян Чилингиров, Людмил Стоянов, Ангел Каралийчев и други български творци, посветени на родния език. Сценарият бе дело на Мария Овчарова, а с музикални преходи и видеоклипове Димитър Овчаров допринесе за силното въздействие по време на литературната вечер върху присъстващите. Сред тях бяха кметът на общината инж. Стоян Генов и съпругата му, общественици, педагози, както и читатели, ползващи постоянно богатството на местната библиотека.

 

Международният ден на майчиния език е обявен от ЮНЕСКО през 1999 г. и се отбелязва от десетки страни по света. В света има над 6000 езика, а около 2500 са с опасност да останат само спомен. Българският е сред най-богатите в своята лексика и обхваща над 200 000 думи, а техните форми са десетки повече, казаха самодейците. Само глаголът „чета“ има 52 форми. Българският език е първият славянски език, създаден през IX в. и е бил в два вида – оригинален, съставен от светите братя Кирил и Методий – глаголица, преустроена по-късно по гръцки образец от техния ученик Св. Климент Охридски на по-лесната за писане кирилица. В момента на този език пишат и говорят над 300 милиона души. От 1 януари 2007 г. е третият официален език в Европейския съюз.   

С поетичен поздрав към организаторите от читалищното настоятелство участниците в литературната вечер се обърна поетесата от Златица Димитринка Крънева. Стихотворението й „+Аз Буки, Веди“, бе прието с аплодисменти от всички. Председателят на читалищното настоятелство Нели Михайлова подари на Мария Овчарова, Нонка Данчева, Димитринка Чолакова и Николай Николов по една книга на любимия си поет Христо Смирненски. Отправени бяха благодарности за подкрепата за развитие на културната дейност на читалището към общината и самодейците, които поддържат огъня на духовността в града.     

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031