МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 3 януари Пирдоп тържествено отбеляза 141 години от посрещането на руските войски и обявяването на града за свободен. Празничното честване се състоя в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. На събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Александър Ворожейкин – представител на посолството на Руската федерация в България, директори на училищата в Община Пирдоп, преподаватели, ученици, граждани. Представителните групи на НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и ПГМЕ – Пирдоп  присъстваха на тържеството със знамената на учебните заведения. Прочети още...
   |   

В ранната утрин на 6 май, Гергьовден отец Йордан Георгиев огласи Божия храм с празнична литургия, посветена на храбрия светец и патрон на църквата „Свети Великомъченик Георги Победоносец“.

Миряните окичиха портите със здравец и росни китки и се отправиха към  черквата да се пречистят и да запалят свещици за здраве и благополучие. Всеки остави своя дар пред светите икони и се помоли за семейството си, за близки и приятели, за себе си на Победоносеца.

 

Архиерейският наместник поръси присъстващите християни със светена вода и извърши тайнството на светото кръщение на малки бебета в лоното на православието. Родителите споделиха, че са чакали именно този голям пролетен празник, за да кръстят децата си, но пожелаха анонимност.

В двора на черквата на огнището къкреше жертвеният корбан, чиято майсторка Филатка Рашева, заедно със своите помощнички Димка Георгиева и Пенка Йорданова се грижеха той да стане вкусен и ароматен от многото традиционни подправки, които трите бяха приготвили за гозбата. След тържествената литургия миряните се наредиха, за да вкусят от нея и да си вземат за дома, за да я опитат и близките им.

 

 

 

Януари 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031