МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 Трима с наградата „Даскал Тодор Пирдопски“    Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, бе отбелязан в гр. Пирдоп с празник в прослава на буквите, делото на първоучителите Св. Св. Кирил и Методий и техните днешни последователи – учителите. За присъстващите жители и гости на града, които в трудната ситуация, уважиха поканата на общинското ръководство, водосвет за здраве и благоденствие на българския народ отслужи отец хаджи Недко Бръмбаров. Предстоятелят на местния храм отправи благодарствени думи към завещаното ни от двамата Солунски братя и труда на педагозите, които предават словото ни на своите ученици. Отец хаджи Недко пожела здраве и изрази възхвалата на всички българи към труда на медиците, които се борят с Ковид-19. Стих за родната азбука и нейните творци рецитира малката Нелина Кесова.  Приветствие към дейците на просветата и културата и за достиженията на нашата писменост през вековете произнесе кметът на общината Ангел Геров. Той изрази гордостта на българския народ, разпространил сред целия славянски свят азбуката и словото. „От малка България през девети век тръгва писменото слово, за да даде духовна храна на всички славяни, – подчерта г-н Геров. – Двадесет и четвърти май не е само най-светлият български празник, а и най-необикновеният български ден, едничкият, в който общността ни е озарена от трептящия ореол на духовното дело на светите братя Кирил и Методий“ – каза той. Кметът на Община Пирдоп изрази почитта на съвременниците ни към всички, посветили своя труд за укрепване на знанието – учителите, дейците на културата, преподавателите във висшите учебни заведения и научните работници, поети и писатели. Прочети още...
   |   

В рамките на културните празници за 2018 на Община Златица, на 11 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, в читалище „Христо Смирненски“ се състоя премиерата на постановката „Дядовата Славчова унука“ по едноименната повест на Тодор Влайков. Постановката е дело на самодейците от театрален състав „Мара Пенкова“. Адаптацията е на Мария Овчарова, сценографията е от Ивелина Делкова, а режисьор на спектакъла е Веселин Рогачев. По музикалното оформление работи Димитър Овчаров, а за художественото осветление се погрижи Иван Иванов.

 

Постановката се състоя със специалното участие на Женски хор „Златолира“ и Танцова формация „Изгрев“. В ролите на Влайковите герои се превъплътиха Калина Джамбазова - Райка, Николай Кузманов - Ненко, Веселин Рогачев – дядо Славчо, Теодора Орлева – лелка Младенчовица, Росица Власакова - Донка, Петрана Делкова - стрина Джамбазовица, Георги Боянов – дядо Минко и Канстантина Медарова - Тинка.

Екипът на Самодеен театър „Мара Пенкова“ се представи чудесно и зарадва публиката с талант, експресивност и много положителна енергия. Самодейците получиха бурни аплодисменти и цветя от зрителите, които ентусиазирано ги поздравяваха за успеха.

Благодарност към самодейците изказа Нели Михайлова – председател на читалищното настоятелство. Г-жа Михайлова говори и за Деня на Св. Св. Кирил и Методий, който е празник и на читалището. На 11 май се навършиха 129 години от основаването му през 1889 г.

 

 

 

Юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930