МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Министърът на икономиката Емил Караниколов връчва наградата на проф.дтн инж. Цоло Вутов Проф. дтн инж. Цоло Вутов бе удостоен със Специална награда за изключителен принос за българската икономика и научната и развойна дейност в 13-ото издание на годишните награди Инвеститор на годината на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Високото отличие бе връчено на българския индустриалец, учен и общественик от министъра на икономиката Емил Караниколов на тържествена церемония в НДК. „Дълбок поклон през този велик българин“ – каза г-н Караниколов. Това е изключителна награда, която много ценя. Тя е за мен, но тя е и за целия ми колектив, на който благодаря– заяви проф. Вутов и отправи послание към младите хора: Инвестирайте и работете в България. Тук има голямо бъдеще. Прочети още...
   |   

Във вечерните часове на 16 май и през целия ден на 17 май, най-известното в района изворче – Спасовото кладенче в местността „Салта Алан“ над гр. Златица, и близкият до него параклис „Свето Възнесение Господне“, бяха посетени от стотици жители на града и от съседните общини. Имаше черкуващи се от Пирдоп, Челопеч, Мирково, Антон.

На Спасовден лековитият извор е сред най-почитаните в Средногорието. Легендата разказва, че той е получил името си още във времето на завоеванието на котловината от османските поробители, когато с неговите води се измил раненият защитник на крепостта Голеш войводата Спас.

 

Предстоятелят на храма архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужи тържествената света литургия и благослови миряните и гостите на параклиса, запалили свещи за упокой душите на починалите си близки. Пет овце бяха жертвани за традиционния корбан, приготвен от екип майстори на вкусните гозби. Две от тях са дарение от д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и Станко Метанов, две са закупили работещите в общинската администрация, а за една средства са събрали педагозите и учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с директор Нели Стефанова, каза свещеникът.

След черкуването си в параклиса посетители на храма се отморяваха под сенките на дърветата или в специално издигнатите тенти, шатри и палатки на трапеза със скара и пиво, сладкиши и други лакомства сред природата в хубавото време.    

 

 

 

Март 2019
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031