МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
Във вторник – 9 октомври, Община Челопеч бе домакин на делегация на посолството на Кралство Дания у нас, водена от Негово Превъзходителство Сорен Якобсен - посланик на страната в Република България. Инициативата за гостуването е негова и е израз на желанието му да се запознае с кмета на общината инж. Алекси Кесяков и неговия екип, както и с малчуганите от единствената в страната детска градина, носеща името на датския писател на приказки Ханс Кристиян Андерсен. В залата на Община Челопеч, Негово Превъзходителство Сорен Якобсен и придружаващите го служители на посолството разговаряха с инж. Кесяков и председателя на ОбК – инж. Николай Николов. На срещата присъстваха и работещите в общинската администрация. Кметът г-н Кесяков представи икономиката, културната дейност, възможностите на бизнеса за инвестиране в региона и задачите, които изпълнява екипът на ръководената от него община. Той подчерта, че стопанската дейност е зависима от рудодобивното и преработвателно дружество „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, чийто екип е изцяло от български специалисти. Предприятието е едно от най-модерните и иновативни в света, подчерта инж. Алекси Кесяков. Търсят се обаче възможности за привличане на инвеститори и развитие на дейности, които ще гарантират трайна заетост на населението и бъдеще на общината след изчерпване на запасите от руда. Което направи приятно впечатление на госта за намеренията на местната власт да мисли и в перспектива и търси решения за бъдещето на Челопеч. Прочети още...
   |   

Във вечерните часове на 16 май и през целия ден на 17 май, най-известното в района изворче – Спасовото кладенче в местността „Салта Алан“ над гр. Златица, и близкият до него параклис „Свето Възнесение Господне“, бяха посетени от стотици жители на града и от съседните общини. Имаше черкуващи се от Пирдоп, Челопеч, Мирково, Антон.

На Спасовден лековитият извор е сред най-почитаните в Средногорието. Легендата разказва, че той е получил името си още във времето на завоеванието на котловината от османските поробители, когато с неговите води се измил раненият защитник на крепостта Голеш войводата Спас.

 

Предстоятелят на храма архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужи тържествената света литургия и благослови миряните и гостите на параклиса, запалили свещи за упокой душите на починалите си близки. Пет овце бяха жертвани за традиционния корбан, приготвен от екип майстори на вкусните гозби. Две от тях са дарение от д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и Станко Метанов, две са закупили работещите в общинската администрация, а за една средства са събрали педагозите и учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с директор Нели Стефанова, каза свещеникът.

След черкуването си в параклиса посетители на храма се отморяваха под сенките на дърветата или в специално издигнатите тенти, шатри и палатки на трапеза със скара и пиво, сладкиши и други лакомства сред природата в хубавото време.    

 

 

 

Ноември 2018
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930