МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
На 3 януари Пирдоп тържествено отбеляза 141 години от посрещането на руските войски и обявяването на града за свободен. Празничното честване се състоя в двора на Начално училище-паметник „Тодор Влайков“. На събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България“ Лало Кирилов, Александър Ворожейкин – представител на посолството на Руската федерация в България, директори на училищата в Община Пирдоп, преподаватели, ученици, граждани. Представителните групи на НУ „Тодор Влайков“, СУ „Саво Савов“ и ПГМЕ – Пирдоп  присъстваха на тържеството със знамената на учебните заведения. Прочети още...
   |   

Във вечерните часове на 16 май и през целия ден на 17 май, най-известното в района изворче – Спасовото кладенче в местността „Салта Алан“ над гр. Златица, и близкият до него параклис „Свето Възнесение Господне“, бяха посетени от стотици жители на града и от съседните общини. Имаше черкуващи се от Пирдоп, Челопеч, Мирково, Антон.

На Спасовден лековитият извор е сред най-почитаните в Средногорието. Легендата разказва, че той е получил името си още във времето на завоеванието на котловината от османските поробители, когато с неговите води се измил раненият защитник на крепостта Голеш войводата Спас.

 

Предстоятелят на храма архиерейският наместник ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужи тържествената света литургия и благослови миряните и гостите на параклиса, запалили свещи за упокой душите на починалите си близки. Пет овце бяха жертвани за традиционния корбан, приготвен от екип майстори на вкусните гозби. Две от тях са дарение от д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и Станко Метанов, две са закупили работещите в общинската администрация, а за една средства са събрали педагозите и учениците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с директор Нели Стефанова, каза свещеникът.

След черкуването си в параклиса посетители на храма се отморяваха под сенките на дърветата или в специално издигнатите тенти, шатри и палатки на трапеза със скара и пиво, сладкиши и други лакомства сред природата в хубавото време.    

 

 

 

Януари 2019
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031