МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

На 3 юни в двора на Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” и Спортен комплекс „Чавдар” се състоя първият празник „Заедно в спорта”. Той беше организиран от ръководството на Община Чавдар. В него имаше състезателна част, както за индивидуални участници, така и отборна надпревара. Дисциплините, в които можеха да се представят желаещите спортисти от целия район на Средногорието, бяха футбол за мъже и деца, тенис на корт и тенис на маса.

В двубоите на футболното игрище при мъжете се включиха тимовете на Футболен клуб „Орлин” в град Пирдоп, ФК „Панагюрище”, ФК „Пирдоп”, ФК „Миро”, ФК „Смяна А”, ФК „Чавдар”, МФК „Средногорец” и ФК „Църквище”. При децата мачове изиграха отборите на ФК „Вежен” от с. Антон, ФК „Пирдоп” и домакините от ФК „Чавдар”. В дисциплините тенис на маса и тенис на корт, имаше само индивидуални участници – деца и възрастни, които мериха сили през целия ден.

 

Официалното откриване на първия празник „Заедно в спорта” беше направено от Мартин Лин Чан, треньор на домакините от Футболен клуб „Чавдар”. Той приветства всички състезатели и им пожела успехи в турнирите.

Организаторите от Община Чавдар бяха осигурили купи и грамота за отборите по футбол, както и медали за индивидуалните участници при тенис на корта и тенис на маса. Медали имаше и при индивидуалните отличия при футболните надпревари. Представителите на Общинската администрация споделиха, че идеята е инициативата за „Заедно в спорта” да се превърне в традиция и той да започне да се състои ежегодно всяка година през месец юни.   

Финалната игра сред представителите на футболните клубове при мъжете беше между отборите на ФК „Миро” и ФК „Орлин” – Пирдоп, които успяха да достигнат до финала на турнира. Последният мач завърши при 5:5 гола и се наложи изпълнението на дузпи, които определиха за победител футболистите на „Миро”. На второ място се наредиха техните съперници от ФК „Орлин”, а третото място спечели МФК „Средногорец”. При децата първо място завоюваха ФК „Пирдоп”, следвани от домакините от ФК „Чавдар” и ФК „Вежен” от с. Антон.

Организаторите на спортния празник връчиха и индивидуални награди на футболистите от клубовете. Те бяха в категориите„Най-добър вратар”, „Най-красив гол” и „Най-полезен играч”, спечелени, съответно от Антон Ранчев, Лало Лалов  и Венци от ФК „Миро”. Всички награди бяха връчвани от Григор Даулов от Общинската администрация. Денят завърши с пожелания и положителни впечатления от преживяното.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031