МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

На 13 юни в новата заседателна зала на Община Челопеч кметът инж. Алекси Кесяков, Жана Центовска и общинският съветник Наско Фотев, който се присъедини по-късно, бяха домакини на състезателите по борба в неолимпийските стилове UWW – Световната федерация по борба, Мария Оряшкова и Станимир Чернев, и техният треньор Петър Дойнов. Българският национален тим спечели 27 медала, от които 9 златни, 7 сребърни и 11 бронзови, и купата на отборен шампион на проведеното Европейско първенство в гр. Зренянин, Република Сърбия наскоро. Община Челопеч и инж. Кесяков оказаха подкрепа на състава, което позволи най-добрите наши състезатели да участват с пълни отбори в трите стила – бел рестлинг (борба с колани), алиш (свободен и класически стил) и казах куреш.

 

Гостите донесоха със себе си спечелената купа, а Мария Оряшкова, която е с корени от с. Челопеч и Станимир Чернев от Златица, и своите медали. Между домакините, спортистите и техния треньор се проведе откровен и приятен разговор, преминал в емоционална и ведра приятелска атмосфера. Бяха споделени интересни моменти от представянето на българите на шампионата. Мария Оряшкова, която завоюва четири златни медала, два от които в абсолютната категория, в различни стилове и два сребърни, е трябвало в един ден да се явява на тепиха по няколко пъти. Само преди дни Мария, която в спортната си кариера има още 9 европейски титли по самбо, стана и шампионка по борба в Ловеч, с три победи с технически туш над своите съпернички в категория 76 кг. В Сърбия тя успява да спечели дори срещу фаворита в абсолютната категория, която е с около… тридесет килограма по-тежка от нея, похвали я треньорът Петър Дойнов.

Станимир Чернев е европейски шампион в класическия стил и бронзов медалист в свободния от европейския шампионат. Той започна пътя си на спортист в Спортен клуб „Стоян Николов“ – Златица.

Спортистите поднесоха специални плакети на инж. Алекси Кесяков и на Наско Фотев за ОбС. Мария Оряшкова подари един от четирите си златнни медала на кмета инж. Кесяков, а Петър Дойнов му връчи купата за завоюваното първо място в комплексното класиране, като подчерта, че България е първа сила в женската борба в Европа в момента. Освен това, г-н кметът бе възнаграден и с фланелка и анцуг на националния отбор за съпричастието към развитието на малко известните стилове борба у нас, които се популяризират едва от две години.

Споделени бяха идеи за провеждане на подготовка и на състезания в Спортен комплекс „Хармония“ – Челопеч, както и за организиране на групи от деца и младежи, които да се подготвят по трите атрактивни стила, които съчетават елементи и хватки от бойните спортове, класическата и свободната борба.

Подарените купа и златен медал ще бъдат първите експонати във витрината на успехите в залата, гарантира инж. Алекси Кесяков. 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031