МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Елица Тодорова със самочувствие замина за Националното първенство за девойки и юноши под 20 години, което се проведе на 16 и 17 юни в София. На пистата тя се състезава наравно с най-добрата в старшата възраст Силвия Георгиева, която е национална рекордьорка в дисциплината, както и с други атлетки, които са по-големи от нея. Треньорът Ваньо Масларски заяви, че на място преди самите стартове, ще се вземе решение в коя от двете дисциплини – 3000 м. или 1500 м. гладко бягане да участва Елица Тодорова.

Пирдопчанката стартира и на двете, като постигна изключителен за възрастта си успех при по-големите. На по-късата дистанция – 1500 м., в събота, от четиринадесет атлетки тя завърши втора, с резултат 4:41.8 мин., веднага след победителката Силвия Георгиева от клуб „Евър“ – Варна. Постижението на Елица е с 3 секунди по-добро от това, постигнато на официално състезание преди седмица.

 

В неделя – 17 юни, тя бяга и на 3000 м., завършвайки първа и със златен медал, с време 10:31.15 мин., от петнадесет състезателки, изпреварвайки втората Девора Аврамова от клуб „Орловец 93“ – Габрово, с почти единадесет секунди, съобщи по телефона г-н Масларски. Така само за два дни представителката на Спортен клуб „Средногорски атлет“ спечели злато и сребро в трудно единоборство с по-възрастни атлетки. В тази дисциплина извън класирането е бягала още една възпитаничка на пирдопския клуб, която сега се състезава за друг отбор – Диляна Минкина. Студентката от УНСС е стартирала в своята възрастова група и е финиширала за 9:55.82 мин.  

На шампионата за младша възраст на Балканите, който се проведе на 8 и 9 юни в столицата на Република Турция – Истанбул, България бе представена от националния отбор, в който бе и лекоатлетката от Пирдоп. Състезателката на Спортен клуб “Средногорски атлет” получи право да бяга за страната ни не само като републиканска шампионка, но и след като покри задължителния норматив за участие в надпреварата, каза за в. “Регион” нейният треньор Ваньо Масларски.

В Истанбул Елица е стартирала в дисциплината 1500 м. гладко бягане, заедно с още 11 свои връстнички от почти всички балкански страни – Хърватска, Румъния, Сърбия, домакините от Турция и др. Тя е финиширала с време 4:44 мин., което й е отредило шесто място в крайното класиране. Разликата между нея и наредилите се на четвърта и пета позиция е по една секунда, обясни г-н Масларски. А първите три състезателки са от държави с много добри бегачки. Победителка е Клара Андрия от Хърватска, спряла хронометрите на 4:41.16 мин., втора представителката на домакините Айше Асер с време 4:41.98 мин., а трета – Тайшан Табит от Румъния – 4:42.14 мин.

Бягането на Елица Тодорова е било много добро, като съвсем малко не й е достигнало да се класира по-напред – “затворена” във вътрешен коридор тя не е имала възможност да направи финален спринт. Постигнатите резултати показват, че силите при девойките младша възраст на Балканите са изравнени и няма атлетка, която да доминира над останалите. “Вижда се, че няма голяма разлика между Елица и състезателките от останалите страни” – каза треньорът. Ръководителите на националния отбор и Управителният съвет на Българската федерация по лека атлетика са удовлетворени от представянето на пирдопската атлетка, която е защитила авторитета си на най-добра у нас в своята възрастова група.

Подготовката й за първенството е преминала добре и благодарение на “Аурубис България”, е избрана най-добрата организация за представянето й на шампионата. А и самата тя е заредена с оптимизъм и отправи благодарности към компанията за оказваната й подкрепа.

Пак на 9 юни състезателите на Спортен клуб “Средногорски атлет” – Пирдоп Зорница Семерджиева и Йоанна Захариева, които са от с. Челопеч, са постигнали много добри резултати на 60 м., 600 м. гладко бягане и дълъг скок, в една от трудните дисциплини във възрастовата група при момичетата – четирибой. Времето, обаче не е позволило на всички състезатели да разкрият действителните си възможности, обясни Ваньо Масларски. Още при първия старт е започнал да вали дъжд, който е продължил през целия ден. Като похвали своите възпитанички, той заяви, че за него те са герои, защото в такава сложна обстановка са се представили на високо ниво. 

Зорница и Йоанна провеждат подготовката си в Спортен комплекс “Хармония” и в парк “Корминеш”, а подкрепа на участието им на състезания и при тренировките оказва кметът на общината инж. Алекси Кесяков, на когото от клуба изказват сърдечна благодарност.

На Елица Тодорова тази седмица предстои още едно международно изпитание. На 21 и 22 юни в гр. Бурса, Република Турция, ще е Балканското първенство за девойки и юноши до 20 години, в което тя ще защитава честта на България в дисциплините 1500 и 3000 м. Пожелаваме й успех! 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031