МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
  На 2 април в разсадник „Рашко Маджаров“ в Копривщица служителите от Териториално поделение „Държавно горско стопанство“ – гр. Пирдоп откриха Седмицата на гората (1 – 7 април). Гости на събитието бяха кметът  и заместник-кметът на общината Генчо Герданов и инж. Тони Малинов, бившият директор на стопанството Александър  Йолев, бившият директор на горското стопанство във възрожденския град Владимир Орашъков, ветерани лесовъди, представители на  РСПБЗН – Пирдоп и Копривщица, деца и педагози от ДГ „Евлампия Векилова“. Кметът Генчо Герданов и директорът на ТП ДГС – Пирдоп – Мико Павлов, се поклониха и поднесоха цветя на паметника на Рашко Маджаров. При откриването инж. Павлов отбеляза, че преди 94 години в началото на месец април във Велинград се провежда ден на залесяването, който се чества впоследствие като Седмица на гората на Република България. Освен това, тази година  се отбелязват 140 години на горската служба, 120 години горски печат, 110 години Дружество на лесовъдите в България. Прочети още...
   |   

Елица Тодорова със самочувствие замина за Националното първенство за девойки и юноши под 20 години, което се проведе на 16 и 17 юни в София. На пистата тя се състезава наравно с най-добрата в старшата възраст Силвия Георгиева, която е национална рекордьорка в дисциплината, както и с други атлетки, които са по-големи от нея. Треньорът Ваньо Масларски заяви, че на място преди самите стартове, ще се вземе решение в коя от двете дисциплини – 3000 м. или 1500 м. гладко бягане да участва Елица Тодорова.

Пирдопчанката стартира и на двете, като постигна изключителен за възрастта си успех при по-големите. На по-късата дистанция – 1500 м., в събота, от четиринадесет атлетки тя завърши втора, с резултат 4:41.8 мин., веднага след победителката Силвия Георгиева от клуб „Евър“ – Варна. Постижението на Елица е с 3 секунди по-добро от това, постигнато на официално състезание преди седмица.

 

В неделя – 17 юни, тя бяга и на 3000 м., завършвайки първа и със златен медал, с време 10:31.15 мин., от петнадесет състезателки, изпреварвайки втората Девора Аврамова от клуб „Орловец 93“ – Габрово, с почти единадесет секунди, съобщи по телефона г-н Масларски. Така само за два дни представителката на Спортен клуб „Средногорски атлет“ спечели злато и сребро в трудно единоборство с по-възрастни атлетки. В тази дисциплина извън класирането е бягала още една възпитаничка на пирдопския клуб, която сега се състезава за друг отбор – Диляна Минкина. Студентката от УНСС е стартирала в своята възрастова група и е финиширала за 9:55.82 мин.  

На шампионата за младша възраст на Балканите, който се проведе на 8 и 9 юни в столицата на Република Турция – Истанбул, България бе представена от националния отбор, в който бе и лекоатлетката от Пирдоп. Състезателката на Спортен клуб “Средногорски атлет” получи право да бяга за страната ни не само като републиканска шампионка, но и след като покри задължителния норматив за участие в надпреварата, каза за в. “Регион” нейният треньор Ваньо Масларски.

В Истанбул Елица е стартирала в дисциплината 1500 м. гладко бягане, заедно с още 11 свои връстнички от почти всички балкански страни – Хърватска, Румъния, Сърбия, домакините от Турция и др. Тя е финиширала с време 4:44 мин., което й е отредило шесто място в крайното класиране. Разликата между нея и наредилите се на четвърта и пета позиция е по една секунда, обясни г-н Масларски. А първите три състезателки са от държави с много добри бегачки. Победителка е Клара Андрия от Хърватска, спряла хронометрите на 4:41.16 мин., втора представителката на домакините Айше Асер с време 4:41.98 мин., а трета – Тайшан Табит от Румъния – 4:42.14 мин.

Бягането на Елица Тодорова е било много добро, като съвсем малко не й е достигнало да се класира по-напред – “затворена” във вътрешен коридор тя не е имала възможност да направи финален спринт. Постигнатите резултати показват, че силите при девойките младша възраст на Балканите са изравнени и няма атлетка, която да доминира над останалите. “Вижда се, че няма голяма разлика между Елица и състезателките от останалите страни” – каза треньорът. Ръководителите на националния отбор и Управителният съвет на Българската федерация по лека атлетика са удовлетворени от представянето на пирдопската атлетка, която е защитила авторитета си на най-добра у нас в своята възрастова група.

Подготовката й за първенството е преминала добре и благодарение на “Аурубис България”, е избрана най-добрата организация за представянето й на шампионата. А и самата тя е заредена с оптимизъм и отправи благодарности към компанията за оказваната й подкрепа.

Пак на 9 юни състезателите на Спортен клуб “Средногорски атлет” – Пирдоп Зорница Семерджиева и Йоанна Захариева, които са от с. Челопеч, са постигнали много добри резултати на 60 м., 600 м. гладко бягане и дълъг скок, в една от трудните дисциплини във възрастовата група при момичетата – четирибой. Времето, обаче не е позволило на всички състезатели да разкрият действителните си възможности, обясни Ваньо Масларски. Още при първия старт е започнал да вали дъжд, който е продължил през целия ден. Като похвали своите възпитанички, той заяви, че за него те са герои, защото в такава сложна обстановка са се представили на високо ниво. 

Зорница и Йоанна провеждат подготовката си в Спортен комплекс “Хармония” и в парк “Корминеш”, а подкрепа на участието им на състезания и при тренировките оказва кметът на общината инж. Алекси Кесяков, на когото от клуба изказват сърдечна благодарност.

На Елица Тодорова тази седмица предстои още едно международно изпитание. На 21 и 22 юни в гр. Бурса, Република Турция, ще е Балканското първенство за девойки и юноши до 20 години, в което тя ще защитава честта на България в дисциплините 1500 и 3000 м. Пожелаваме й успех! 

 

 

 

Април 2019
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930