МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

На 15 юни – петък, приключи последният от фирмените турнири, организирани по традиция в навечерието фирмения празник за 2018 г. на „Аурубис България“. На минифутболното игрище с изкуствено покритие в спортния комплекс на Пирдоп бе определен носителят на голямата купа футболен тим.

Начало на състезанията по различните видове спорт бе дадено на 28 май, а най-добрите спортисти сред колектива на компанията при жените и мъжете показаха уменията си в тениса на маса и тениса на корт, в риболова и популярната предимно сред мъжката част от членовете на дружеството – белот.

Във футболната надпревара участваха шест отбора, а до спора за отличията достигнаха тимовете на Металургия, Рафинерия, Техническа дирекция и Административни дейности. В полуфиналите „администраторите“ надделяха над Рафинерия, с 5 : 4, въпреки че до началото на второто полувреме губеха в резултата. И така заслужиха правото да закрият фирменото първенство. Във втората среща „техниците“ бяха по-добри от отбора на Металургия и също се класираха на финала.

 

В борбата за третото място тимът на Металургия победи състава на Рафинерия с 2 : 0 и заслужи малката купа за призовото си класиране. Финалът между „техниците“ и „администраторите“ предложи много емоции за зрителите. Поради контузии на основни състезатели отборът на Административни дейности не успя да се противопостави на своите съперници от Техническа дирекция и загуби с 6 : 1, оставайки на второто място. След края на двубоя стана и награждаването.

Изпълнителният директор на „Арубис България“ Тим Курт поздрави спортистите от фирмата, които в продължение на шестдесет години от пуска на комбината не прекъсват традицията да са професионалисти и край огнените пещи, и на спортното поле. А наградите, каза той, получават най-добрите – победителите. Г-н Курт връчи купите на футболните отбори – за първо място на тима на Техническа дирекция, на второ – на Административни дейности и на трето – на Металургия. Специалната награда за голмайстор на турнира спечели Пламен Иванов от Техническа дирекция.

Медалите в турнира по тенис на корт при дамите и при мъжете връчи  директор „Производство“ на компанията инж. Димо Кирилов. Представителите на силния пол се състезаваха на корта в две възрастови групи – до 40 години и над 40 години, като най-добър в първата е Тодор Николов, а във втората – Петко Марков. При дамите златният медал бе за Илияна Йосифова, която, обаче, не успя лично да го вземе.

За състезанията по тенис на маса най-добрите спортисти – Иванка Койчева при жените и Делко Стаменов при мъжете, както и класиралите се на вторите и третите места, бяха наградени с медали от Тодор Дуралиев. Със специални купи бяха удостоени победителите в категория „Белот“, където най-добър се оказа тандемът Николай Миндилов и Петьо Чолаков.

В спортния риболов с най-богат улов се отличи Илия Велков от Складово стопанство, а негови подгласници станаха Георги Спасов от Рафинерия и Иван Иванов от Техническа дирекция, които заслужиха малки купи. 

След церемонията за всички спортисти и техните колеги от компанията, присъстващи на закриването на фирмения спортен празник бе организиран кетъринг.  

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031