МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

В събота и неделя – 7 и 8 юли, на писта „Маята“ в землището на с. Челопеч се проведе четвъртият кръг от Националния шампионат по автокрос. Той премина при сложни метеорологични условия, отлично подготвено трасе и под патронажа на кмета на общината инж. Алекси Кесяков. Председател на организационния комитет бе Радослав Козлеков, представянето на автомобилите от трите дивизии – „Супер Бъги“ – едноместни автокрос машини, с обем на двигателя до 4200 куб. см,. „Бъги“ – до 1600 куб. см. и „Туринг Автокрос“ (туристически автомобили) бе наблюдавано от Калоян Станчев – президент на Българската федерация по автомобилен спорт, избран на последното общо събрание на организацията.

Г-н Станчев бе за първи път на писта „Маята“ и остана впечатлен от организацията и отлично подготвеното трасе. Специално поздрави кмета инж. Алекси Кесяков и общината за избора на терена и създаването на съоръжението. „Това е пример за всички общини какво трябва да правят, за да се развиват“, каза Калоян Станчев. Той е в този спорт от 2005 г., като състезател в дисциплината „Драг“ – най-бързата в автомобилния спорт. А от четири години е в Управителния съвет на федерацията. 

 

В събота – 7 юли, бяха извършени проверки на автомобилите, свободните тренировки и първият квалификационен манш. Дъждът създаде немалко предизвикателства на пилотите и организаторите, а вечерта в парк „Корминеш“ имаше рок-концерт за всички участници.

В неделя, пред около петдесетина зрители, се проведоха вторият квалификационен манш, полуфиналите и финалите, бяха съпроводени с висок адреналин, а на моменти допълнително затруднение на пилотите от трите дивизии създаде и дъждът.

Още при първите стартове имаше отказали се пилоти поради повреди в машините. Малко след обяд започнаха стартовете за определяне на победителите, като първи на линията застанаха участниците в Дивизия „Супер Бъги“ – Васил Стефанов, Христо Александров, Тодор Кърджиев, Григорий Стефанов и Красимир Куманов. Състезателите трябваше да направят шест обиколки на пистата, която е с дължина от 1140 м. След оспорвана битка, Васил Стефанов, въпреки че бе със скъсани връзки на крака, успя да надделее над миналогодишния победител Христо Александров – Инженера, и заслужи първото място. На третото място се нареди Тодор Кърджиев.

В Дивизия „Бъги“ на старт трябваше също да застанат шест машини, но пилотите на две от тях се отказаха, поради повреди и финалът се проведе с участието на Георги Кърджиев, Нанко Томев, Димитър Калев и Цветан Цветков. Колоната поведе Димитър Калев, но претърпя авария и спря по средата на трасето. След него същото споходи и Георги Кърджиев, който обаче продължи и от трети Нанко Тонев стана първи. Той също обаче не успя да завърши, тъй като на около 200 метра преди финала в последната обиколка се сблъска с автомобила на Георги Кърджиев и единствен в движение на пистата остана „Тойота“-та на Цветан Цветков. Това наложи стартът да се повтори, след като машините бъдат изтеглени и приведен в готовност.

Междувременно се проведе финалната гонка на Дивизия „Туринг“, с участието на три състезателни автомобила. Още от старта „Форд Сиера“-та на Мирослав Цветанов от „Жико Мотор Спорт“ поведе колоната и не даде никакъв шанс на останалите си колеги – Стоян Апостолов със „Субаро Импреза“ и Иво Иванов с БМВ, да го застигнат. На финала подреждането бе в същия ред.

Веднага след това бе рестартът на финала на Дивизия „Бъги“, който отново повиши адреналина и на пилотите, и на публиката. Участваха само три автомобила и първоначално поведе Димитър Калев с „Ауди“ от АСК „Тони Старт“. В шестата, последната обиколка, той бе задминат от „Хонда“-та на съотборника си Георги Кърджиев, който спечели победата. На второто място се нареди Калев, а трети остана Цветан Цветков от същия тим.

Купите на победителите връчиха председателят на ОбС – Челопеч инж. Николай Николов и Радослав Козлеков. В четвъртия кръг от националния шампионат участваха автомобилисти от Елена, Чирпан, Силистра, Търговище, София – град. В отборното класиране на първо място е тимът на „Тони Старт“ – Силистра, втори на почетната стълбичка застанаха състезателите на „Автомобилен спортен клуб – София град, а отборът на „Жико Мотор Спорт“ е трети. 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031