МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина

На 23 юни в 23:59 ч. беше даден стартът на едно от най-масовите и най-очаквани от атлетите спортни събития в страната - супермаратонът „Витоша 100”. Това уникално състезание се проведе за 35-ти път и както обикновено състезателите стартираха от Резиденция „Бояна”, като в надпреварата се включиха повече от 850 бегачи и скороходци. Това лято сред маратонците имаше представители на 24 държави, а чужденците бяха над 50. Общо 2668 бяха участниците в бягането и колоезденето. Сред тях бе и мирковската спортистка Надежда Ангелова.

Маршрутът на супермаратона „Витоша 100” от миналата година е удължен с 8 км., за да се доближи максимално до 100-те. По трасето бяха разположени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Мъжете бяха 556, от които завършиха 379, а жените стартираха 175 и финишираха 92. Победител при мъжете стана Александър Спасов, с рекорд на трасето и време 8:12:06 ч., а при жените за четвърти път победа завоюва Мария Николова, която подобри собственото си време и направи рекорд за дамите – 9:37:44 ч.

 

Отличително за обиколката от тази година бяха неблагоприятните метеорологични условия. Въпреки че състезанието винаги се провежда през месец юни, в седмицата с най-пълна луна и най-къса нощ, често се случва в дните преди или по време на събитието, да валят проливни дъждове. Тази година не направи изключение, като дъждовете затрудниха най-много колоездачите, които стартираха в 6 часа сутринта на 23 юни. Температурата по време на състезанието за бегачите на много места падна до 2-3 градуса, а трасето беше изключително кално и трудно за преминаване.

Обиколката на Витоша е част от инициативата „София 2018 - Европейска столица на спорта” и е едно от най-важните събития в календара на общината. Проектът има за цел да популяризира активния начин на живот, добрите практики, програми и събития с акцент върху масовия спорт, спортът близо до дома и значението на физическата активност като приоритет в живота на хората от различни общности, възрасти и социални слоеве.

Преди да вземе участие в супермаратона „Витоша 100”, атлетката от село Мирково Надежда Ангелова, имаше няколко специфични тренировки, които бяха част от подготовката й за участие в надпреварата. Преди състезанието Надежда беше преминала по един или два пъти отделните части от маршрута. Освен това, тя е наблегнала предимно на планинското бягане и на специфични бегови упражнения срещу склон, които й помогнали да подобри бягането си на техничен терен, сподели атлетката. Състезанията, в които участва Надежда са предимно планински и близки по профил на трасето с този на Витоша. Тя си постави за цел да направи равномерно бягане с време около 10 часа. Имаше точен график на кой пункт за какво време трябва да стигне, а в програмата й бе заложено, че ако се чувства добре, ще ускори след 60-ти или 70-ти км.

За щастие на мирковчанката, времето беше с нея, тъй като физически тя издържа по-добре на студено, отколкото на топло. Но пък калта по трасето я затрудни повече от очакваното, каза след края на маратона Надежда Ангелова. Без да изостава от графика, единственото й притеснение се появило около 50-я км, когато усетила силна болка в левия глезен. Това се случило в участъка между пунктовете „Чуйпетлово” и „Ярлово”, между които разстоянието е около 15 - 16 км. и пътеките са осеяни с камъни, които допълнително предизвикали увеличаване на болките.

Лекоатлетката имала намерение да се откаже на „Ярлово”, защото след него предстояло най-голямото изкачване, но докато стигнала пункта, размислила. Продължила напред и с добра скорост изминава най-трудния участък от трасето – от „Ярлово” до „Брезите”. Когато стига до „Брезите” я информират, че в момента е втора от жените, а до финала й оставали само 24 км. Надежда Ангелова финиширала точно за 10:00:00 ч. По време на бягането Надежда е била в компанията на познати и приятели, което имало изключително благоприятен ефект за атлетката, заяви тя.

 

 

 

Декември 2019
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031