МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

На 23 юни в 23:59 ч. беше даден стартът на едно от най-масовите и най-очаквани от атлетите спортни събития в страната - супермаратонът „Витоша 100”. Това уникално състезание се проведе за 35-ти път и както обикновено състезателите стартираха от Резиденция „Бояна”, като в надпреварата се включиха повече от 850 бегачи и скороходци. Това лято сред маратонците имаше представители на 24 държави, а чужденците бяха над 50. Общо 2668 бяха участниците в бягането и колоезденето. Сред тях бе и мирковската спортистка Надежда Ангелова.

Маршрутът на супермаратона „Витоша 100” от миналата година е удължен с 8 км., за да се доближи максимално до 100-те. По трасето бяха разположени 12 освежителни и подкрепителни пункта. Мъжете бяха 556, от които завършиха 379, а жените стартираха 175 и финишираха 92. Победител при мъжете стана Александър Спасов, с рекорд на трасето и време 8:12:06 ч., а при жените за четвърти път победа завоюва Мария Николова, която подобри собственото си време и направи рекорд за дамите – 9:37:44 ч.

 

Отличително за обиколката от тази година бяха неблагоприятните метеорологични условия. Въпреки че състезанието винаги се провежда през месец юни, в седмицата с най-пълна луна и най-къса нощ, често се случва в дните преди или по време на събитието, да валят проливни дъждове. Тази година не направи изключение, като дъждовете затрудниха най-много колоездачите, които стартираха в 6 часа сутринта на 23 юни. Температурата по време на състезанието за бегачите на много места падна до 2-3 градуса, а трасето беше изключително кално и трудно за преминаване.

Обиколката на Витоша е част от инициативата „София 2018 - Европейска столица на спорта” и е едно от най-важните събития в календара на общината. Проектът има за цел да популяризира активния начин на живот, добрите практики, програми и събития с акцент върху масовия спорт, спортът близо до дома и значението на физическата активност като приоритет в живота на хората от различни общности, възрасти и социални слоеве.

Преди да вземе участие в супермаратона „Витоша 100”, атлетката от село Мирково Надежда Ангелова, имаше няколко специфични тренировки, които бяха част от подготовката й за участие в надпреварата. Преди състезанието Надежда беше преминала по един или два пъти отделните части от маршрута. Освен това, тя е наблегнала предимно на планинското бягане и на специфични бегови упражнения срещу склон, които й помогнали да подобри бягането си на техничен терен, сподели атлетката. Състезанията, в които участва Надежда са предимно планински и близки по профил на трасето с този на Витоша. Тя си постави за цел да направи равномерно бягане с време около 10 часа. Имаше точен график на кой пункт за какво време трябва да стигне, а в програмата й бе заложено, че ако се чувства добре, ще ускори след 60-ти или 70-ти км.

За щастие на мирковчанката, времето беше с нея, тъй като физически тя издържа по-добре на студено, отколкото на топло. Но пък калта по трасето я затрудни повече от очакваното, каза след края на маратона Надежда Ангелова. Без да изостава от графика, единственото й притеснение се появило около 50-я км, когато усетила силна болка в левия глезен. Това се случило в участъка между пунктовете „Чуйпетлово” и „Ярлово”, между които разстоянието е около 15 - 16 км. и пътеките са осеяни с камъни, които допълнително предизвикали увеличаване на болките.

Лекоатлетката имала намерение да се откаже на „Ярлово”, защото след него предстояло най-голямото изкачване, но докато стигнала пункта, размислила. Продължила напред и с добра скорост изминава най-трудния участък от трасето – от „Ярлово” до „Брезите”. Когато стига до „Брезите” я информират, че в момента е втора от жените, а до финала й оставали само 24 км. Надежда Ангелова финиширала точно за 10:00:00 ч. По време на бягането Надежда е била в компанията на познати и приятели, което имало изключително благоприятен ефект за атлетката, заяви тя.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031