МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Между 16 и 20 юли на спортното игрище в град Пирдоп се изиграха мачове по мини футбол за купата на Община Пирдоп. Турнирът беше организиран от БАМФ - Средногорие, съвместно с Община Пирдоп и под патронажа на кмета Ангел Геров. 

Надпреварата започнаха дванадесет тима, с четири повече от първото издание на турнира. След преки елиминации, останаха 6 отбора, които бяха разделени в две групи. В група „А“ попаднаха тимовете на ФК „Пирдоп“, Мини футболен клуб „Средногорец“ и „Пирдоп Енерджи“, а във втората група „Б“, тези на „Орлин“, ФК „Миро“ и „Отбора на народа“ – Пирдоп. 

 

Съставът на ФК „Пирдоп“ победи убедително и в двата си мача, съответно с 11 : 1 „Пирдоп Енерджи“ и с 3 : 0 МФК „Средногорец“. Така „зелените“ си гарантираха първо място в групата. Момчетата от „Средногорец“ надделяха на „Пирдоп Енерджи“ също с 11 : 1, в който личаха имената на Марио Балканджиев и култовият фен – Иван Иванчев - Гунди, и закономерно спечелиха второто място.

По-интересно беше в група „Б“, където „Орлин“ се наложи над ФК „Миро“ с 5 : 1, а след това направи равен (1 :1 ) с „Отбора на народа“. Последваха изпълнения на дузпи, при които „гробарите“ се наложиха с 3 : 2. В последния мач „Отбора на народа“ успя да победи ФК „Миро“ с 3 : 2 и спечели първото място в групата си.

В петък се изиграха двата полуфинала, както и двубоят за трето място и финалът. В първия мач тимовете на ФК „Пирдоп“ и „Орлин“ по традиция направиха много силен мач, като „зелените“ се наложиха с 3 : 1. Във втория мач МФК „Средногорец“ и „Отбора на народа“ приключиха при 1 : 1, което беше изненада за всички зрители, а след изпълнение на дузпи, „червените“ се наложиха с 4 : 3 над "гробарите". 

В мача за трето място „Отбора на народа“ отстъпи с 5 : 2 на „Орлин“ –  Пирдоп и остана четвърти. Във финалния сблъсък ФК „Пирдоп“ се наложи категорично с 6 : 2 над МФК „Средногорец“ и отново грабна Купата на Община Пирдоп. Мачът не мина без емоции за зрителите. Един от тях – Иван Иванчев – Гунди, се отнесе неспортменски към съдията – международният рефер Петко Петков, който без да се церемони много, влезе достойно в закачката, и показа жълт картон на Гунди. Това се оказа ефективно и накара твърде емоционалния почитател на най-популярната игра, да „миряса“. 

След края на последния мач се проведе и награждаването на най-добрите тимове в турнира. Кметът Ангел Геров връчи статуетка за най-добър млад играч на Тодор Генков от „Отбора на народа“. Най-добър защитник стана Александър Богоев от ФК „Пирдоп“, най-добър вратар в надпреварата е Антон Ранчев от „Средногорец“, а голмайстор – Станислав Запрянов от „Средногорец“. За играч на турнира бе обявен Стефан Петков от „Отбора на народа“. 

Първите три тима – „Пирдоп“, „Средногорец“ и „Орлин“ получиха купи, медали и предметни награди, а четвъртият – „Отбора на народа“ само грамота и подаръци. Кметът г-н Геров обяви, че през новия сезон на неделната лига по мини футбол, ще има изградени съблекални със санитарни помещения до игрището. А през следващата година ще бъде подменена и изкуствената тревна настилка.

 

 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031