МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

За четвърта поредна година Община Трявна беше домакин на международния маратон по бягане в пресечена местност „Трявна Ултра“. Събитието се организира от Сдружение „Ай рън“, с финансовата и организационна подкрепа на Община Трявна и „Аурубис България“, а спортното събитие се проведе на 14 и 15 юли. В маратона, освен състезатели от компанията, при жените участва и мирковчанката Надежда Ангелова.

По традиция кметът Дончо Захариев даде старт на състезанието в отделните дистанции – 141 км. с D + 6420 m., 76 км. с D + 2890 м., 23 км. с D + 670 м. и 3 км. В трикилометровата дистанция за любители тази година се включиха и представители на Община Трявна, начело със зам.-кмета Николина Николова и председателя на Общински съвет Силвия Кръстева.

 

За първи път в тазгодишното издание на маратона „Ай рън“, съвместно с „Габрово плюс“ включиха като част от съпътстващата програма пешеходен преход за скороходци, комбинирано приключение с велосипед и пеша, лек поход, велотур за напреднали и вкусен брънч в с. Боженци.

През 2018 в „Трявна Ултра“ участваха над 650 състезатели от 19 държави, най-много от които в дистанцията 23 км. За участниците и за победителите в отделните дистанции имаше много награди от организаторите и спонсорите на маратона. Неповторимото изживяване за всички участници не би било възможно без подкрепата на десетките доброволци.

Надежда Ангелова от село Мирково сподели след своето завръщане от маратона, че трасето на средната дистанция, в която тя взе участие, преминавало през 6 подкрепителни пункта: с. Боженци, Сечен камък, с. Ябълка, хижа „Българка”, Станчов хан и Спирката. Времето било изключително приятно – не валяло дъжд, но в същото време имало облаци, които пречели на слънцето да огрява състезателите. По-голямата част от маршрута минавал през гори, а само последните 20 км. били на открито. На много места теренът бил доста техничен, като са се редували километри стръмни изкачвания с още по-стръмни спускания.

Състезанието започнало добре за Надежда Ангелова – тя наложила бързо темпо в първите 28 км. На 29-ти км. започнала да се спуска към пункта в село Ябълка в една гора, където нямало пътека, а големи камъни, корени и паднали дървета. Там сериозно изкълчила десния си глезен и едва измила следващите 6 км. до пункта. На самия пункт имала късмет, защото имало медицински лица, които й оказали необходимата помощ. Стегнали й крака с медицински тейп, благодарение, на което тя успява да продължи напред, макар и това спиране да й коства малко изоставане.

Следващите 14 км. до пункт хижа „Българка” били трудни за Надежда Ангелова, споделя тя, защото 4 от тях били само изкачване, на което било невъзможно да се бяга заради големия наклон. От хижата до Станчов хан се придвижвала сравнително добре, а от там до финала я делели само 15 км., които знаела, че ще измине, макар че вече все по-често спирала, за да се подкрепи с вода.

Слънцето вече не се криело зад облаците и сериозно напичало. Надежда Ангелова финиширала без конкуренция за 9:28 ч. Атлетката разказа, че сама си е поставила за цел трасето да бъде изминато за време под 9 ч., но при развилите се обстоятелства, това било оптималното, което е могла да направи след получената контузия.

 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031