МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Тържество на мъжеството, силата, фолклора и красотата

 

Вторият турнир по народни борби „Дивата сцена“, организиран от Община Челопеч и Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ на 27 и 28 юли т. г., събра в парк „Корминеш“ в Средна гора състезатели, ръководители и почитатели на атрактивния спорт от цялата страна. И имаше защо – създаде се традиция, която обещава да премине границите на България и да разнася славата на традиционния наш народен спорт по света. Такъв, какъвто с. Челопеч заслужава да има, подчерта продуцентът на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ Христо Димитров.

Изявите на състезателите в първия ден наблюдаваха кметът на Община Челопеч, който заедно с Христо Димитров откри турнира, изпълнителният директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ д-р инж. Илия Гърков и инж. Ирена Цакова от „Дънди Прешъс Металс Крумовград“, почетният президент на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, продуцентът на Ансамбъл „Българе“ Елена Андерсон, Христо Маринов – председател на БФБ и др. Във втория ден – 28 юли, финалните схватки станаха пред очите на изпълнителния директор Тим Курт на „Аурубис България“ и директор „Производство“ на компанията инж. Димо Кирилов, известния актьор Бен Крос, изпълнител на ролята на Джеймс Баучер във филма-спектакъл „Осмото чудо“, семейство Барбукови, световната шампионка в неолоимпийските стилове борба Мария Оряшкова от Челопеч и др.

Срещите бяха с време от 15 минути и до туш, а при неизлъчване на победител – до постигане на първа точка, туш или изнасяне на противника от тепиха. Всяко представяне на състезателите ставаше с народни танци и костюми на Ансамбъл „Българе“ от съответната етнографска област, от която е състезателят. Главен съдия на турнира бе треньорът на националните отбори в неолимпийски стилове борба Петър Дойнов, подпомаган от Никола Николов – асистент в катедра „Борба“ на НСА и Иван Костадинов – съдия първа международна категория и президент на клуб „Локомотив“ – Пловдив. По време на схватките Етрополската духова музика и състав от изпълнители на зурни и тъпан „подгряваха“ борците и зрителите.

Двубоите започнаха най-леките, като първи на тепиха показаха сила и майсторство в народната борба Найден Иванов – Осата, от Пиринско и Красимир Дормушев от Самоков, представител на Балкана. След оспорван двубой, победата бе за Осата. В петъчната вечер, въпреки закъснението в началото на турнира, поради дъжда и необходимостта от време, за да се подсуши тепиха, се проведоха и полуфиналните двубой във всички категории. Те трябваше да определят шестте най-добрите състезатели, достойни да спорят за медалите и наградите – овца – за средна категория, коч – за тежката и теле – за „баш“ народните борци.

Вечерта завърши със спектакъла на Национален ансамбъл „Българе“ – „Осмото чудо“, който представя българската традиционна народна култура, песни и танци в различните етнографски области на страната. Журналистът от в. „Таймс“ Джеймс Баучер (Бен Крос), разказва докато пътуват с Ориент-експреса на младия си приятел унгарския композитор Бела Барток (Свежен Младенов) за обичта си към България и разнообразието на фолклора ни. А всяка област – Македония, Тракия, Шоплука, Северозапада, Добруджа и др., се представяше на „живо“ с танците и песните на „Българе“.

Финалите в събота – 28 юли, противопоставиха най-напред един срещу друг Найден Иванов – Осата, и Николай Миндалов в борбата за третото място, които  предложиха много емоции за публиката с ефектни хватки и хъс за победа. Накрая спечели Осата. При 90-килограмовите бронзовият медал грабна Иван Деливерски, надделял над Константин Янакиев, а при „баш“ борците, почетното трето място завоюва Русенският Хълк – Гюрай Хамдиев, победил Хюсеин Хюсеин.

Борбата за първото място в категория Средна бе между миналогодишния победител в Челопеч Станко Инджов и представителя на Северна България Христо Енчев. След по-добре проведена тактически схватка, Станко Инджьов за втори път спечели златния медал, пояса на шампиона и голямата награда – жива овца, която гордо понесе на тепиха под бурните аплодисменти на публиката. Двамата състезатели бяха представени и поздравени след това с изпълненията на част от народния оркестър „100 каба гайди“.

Втори на тепиха излязоха, представяни от танцьори от ансамбъл „Българе“, състезателите в категория „Тежка“ Мирослав Гешев и Явор Янакиев. В продължение на петнадесет минути нито единият от двамата не успя да тушира своя съперник и се наложи „доборване“. Мирослав Гешев сполучи да изнесе извън тепиха представителя на Странджа Явор Янакиев и заслужи пояса на шампиона и живата награда – коч.

При най-тежките – в категория „Баш“, един срещу друг на тепиха застанаха миналогодишният Голям шампион Димитър Кумчев и претендентът Драгомир Стойчев. И в тази схватка, продължила повече от 15 минути, не бе излъчен победител, а в добавеното време с повече късмет, при равната борба, надделя родопчанинът Кумчев, който за втори път завоюва титлата „Шампион“. Той бе удостоен с пояса на победител, заедно с живо теле, което му доведоха на тепиха танцьори. Добруджанецът Драгомир Стойчев не повярва в началото, че е загубил двубоя, но все пак прегърна опонента си, поздравявайки го за успеха. Стойчев стана любимец на публиката и заслужено бе възнаграден със специалната награда, която му връчи кметът на Община Челопеч инж. Алекси Кесяков. Всички победители бяха наградени и с венци от цветя за своя триумф на тепиха. А изпълнители от Ансамбъл „Българе“ ги приветстваха преди и след схватките.

Вторите народни борби „Дивата сцена“ закриха инж. Кесяков и Христо Димитров, които благодариха на зрители, състезатели и фолклористи за създадения от всички заедно невероятен спектакъл на красота, мъжество, сила и хъс за победа. Спортната надпревара завърши, както и започна – с народно хоро на тепиха и… дъжд, който започна да ръми над парк „Корминеш“ веднага след закриването на турнира.    

 

 

Състезателите

 

В трите категории – Средна (до 70 кг.), Тежка (до 90 кг.) и Баш (над 90 кг.) майсторството и мъжеството си в народните борби показаха 24 състезатели от цяла България. По осем във всяка –при най-леките: Станко Инджов от Родопите, Найден Иванов от Пиринската област, Димитър Стоянов – Северняшка, Аспарух Томов – Странджанска, Георги Русев – Тракия, Никола Миндалов, Добруджа, Красимир Дормушев – Балкана, Христо Дойнов – Шоплука.

В Тежка: Георги Средков – Тракия, Мирослав Гешев – Северняшка област, Явор Янакиев – Странджа, Димитър Касов – Добруджа, Константин Смиленов – Шопско, Иван Деливерски – Родопа, Станимир Чернев от Златица, като представител на Балканската област и Владимир Стойчев от Македонската област.

И в Баш – категория: Димитър Кумчев – Родопите, Гюрай Хамдиев – Македонската област, Светослав Люцканов – Северняшка, Кръстин Бояджиев – Странджа, Ангел Гочев – Шопска, Хюсеин Хюсеин – Тракия, Драгомир Стойчев – Добруджа, Димчо Димчев – Балкана. 

 

 

Млади надежди в народната борба

Спечелиха овации от публиката

 

На турнира в парк „Корминеш“ публиката бурно аплодира утрешните надежди на народните борби Станислав Ненов и Кристиян Петков от Спортен клуб „Стоян Николов“ – Златица.  Възпитаниците на треньора Иван Нешков вложиха много сили в схватката помежду си, в която победи Кристиян. Двамата бяха приятната изненада за почитателите на спорта в района и от страната.

За първи път на турнира се представиха и жени – любимката на местните почитатели на спорта Мария Оряшкова и Даяна Пешева. Двете състезателки освен в двубой помежду си, направиха и „спаринг“ с рефера – треньорът Петър Дойнов, който в един момент бе „нападнат“ и от голяма група танцьори и трябваше да се защитава, но той се справи успешно с неочакваното за него предизвикателство.

Мария Оряшкова, за радост на челопечани, спечели двубоя и получи златен медал и плакет от кмета инж. Алекси Кесяков.

                    

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031