МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

От 2 до 5 август Община Челопеч бе за втора поредна година домакин на националния офроуд шампионат „Рейнфорест Челиндж Балканс“. Надпреварата за високопроходими машини се провежда за четвърта година у нас, каза при откриването на адреналинното състезание организаторът Теодора Велева. На 3 август на паркинга в парк „Корминеш“, на старта на екипажите от двата класа – „Адвенчър Спорт“ и „Компетиторс“, пожелания към пилотите отправи и Сашка Вътева – директор на Дирекция в общинската администрация. А сред присъстващите бяха пилотът на „Хюндай“ от тима на „Мегапорт Рейсинг“ Христо Геров, подкрепян от Община Челопеч, както и други служители на местната власт.  

 

В отделните етапи на ралито взеха участие петнадесет екипажа от София, Русе, Горна Оряховица, Червен бряг, с. Смилян, Велико Търново и др., между които победителите от миналогодишната надпревара – Кирил и Кристиян Кирови, както и една дама – Елена Димитрова от София, с „Джип  Вранглер“. Официален спонсор на състезанието е Община Челопеч, с подкрепата и активното участие на Пламен Петков и на Офроуд клуб „Средногорие“, общините Пирдоп и Златица, фирма „Симов Ойл“ и др.

Специални гости на тура бяха организаторите на подобно състезание в Италия – „RFC South Europe 2019“, Патрик Силвестри и Аличе Фахида. Като посланик на Апенините и в знак на сътрудничеството си с българските организатори на офроуд състезания, Патрик Силвестри поздрави колегите си от България. А Теодора Велева обяви, че освен голямата награда, победителят в генералното класиране на „Рейнфорест Челиндж Балканс“ в Челопеч, клас „Компетиторс“ получава правото да се състезава на финала на офроуд ралито в Малайзия през 2018 г. и в Италия през 2019 г., без да заплаща такси за участие.

Теодора Велева представи екипажите, като първи към началния етап в землището на село Челопеч тръгнаха Кирил и Кристиян Кирови със своето „Сузуки“. Втори, със стартов № 202 пое пилотът на „Нисан“ Владимир Шопов, с навигатор Михаела Петрова. Общо в четвъртото Офроуд рали „Рейнфорест Челиндж Балканс“ се включиха седем високопроходими автомобила „Сузуки“, три „Нисан“-а, четири „Джип“-а, от които два „Чероки“ и един ГАЗ. При навигаторите имаше две дами, а една бе пилот, която участва сама, без помощник.

За разлика от 2017 г., в офроуд „Челопеч 2018“, организаторите бяха избрали различни от миналогодишните маршрути. Пилотите най-напред трябваше да се справят за най-кратко време с трасе, с дължина от 35 км., ориентирайки се само по GPS в района на ловните хижи над с. Челопеч и хижа „Мургана“, и да преминат няколко специални етапа. На 4 август – събота бе каране по GPS, отново за най-кратко време по високопланински терен в района, както и нощният етап по затворено трасе –  т. нар. „Зоната на здрача“, с дължина до 5 км. В неделя – последният ден от ралито, бе за изминаване за най-кратко време на маршрут с дължина от 6 км., и на два специални етапа по затворено трасе в района на писта „Маята“. След обяд се състоя награждаването на победителите. 

На първо място в „Рейнфорест Челиндж Балаканс“, клас „Компетитор“ е Кристиян Заимов, с навигатор Костадин Гергьовски от с. Смилян, с ГАЗ и общо 1781 точки. На второ място са Красимир Данаилов и Иван Драганов от Зверино, със „Сузуки“ и 1681 т. А трети – Стефан Стояновски и Денислав Димитров, със „Сузуки Самурай“.

В клас „Адвенчър Спорт“ първото място завоюва Владимир Христов с навигатор Кирил Захаринов, от София, с „Нисан Патрол“ и общо 618 точки, следван от екипажа Михаил Банков – Драгослав Янев, с „Джип Чероки“ и 590 точки, и Кирил Киров – Кристиян Киров, със „Сузуки“ и 576 точки.      

       

 

 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031