МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Спортният комплекс „Мирково“ на 22 август бе домакин на традиционния празник на „Елаците-Мед“, който се организира всяка година с подкрепата на ръководството на компанията от синдикалната организация на КНСБ в предприятието, в чест на Деня на миньора.  

Празникът бе открит от председателя на КНСБ в Обогатителен комплекс, с. Мирково инж. Стоян Ралчев, който пожела записалите се за участие в надпреварите по шестте вида спорт, да проявят здрав дух, хъс и покажат най-доброто от себе си в извоюване на успеха в отделните дисциплини. Поздравление за Деня на миньора към състезателите и участващите в празника поднесе и Пенко Нинов, председател на КНСБ на „Елаците-Мед“.

 

Първи на терена се изявиха футболистите, като в спора за голямата награда от 300 лв. за първото място, се включиха три тима – на мелнично-флотационен цех, цех „Средно и ситно трошене“ и на „Водно и хвостово стопанство“.  Съставът на МФЦ, воден от Боян Иванов, спечели в първата среща срещу ВХС с 6 : 0. Тимът постигна успех и срещу представителите на ССТ с резултат 9 : 4, което му отреди първото място. В спора за второто отборът на ВХС спечели двубоя си със ССТ с 6 : 0 и грабна премията от 200 лв., а за опонентите им остана наградата за третото място – 100 лв.

Едновременно с футбола се проведе и състезанието по дарс, в което при 12 записали се мъже победи Ненко Михайлов с 83 точки, следван от Рашко Русеков – 76 и Павел Бедрозов – 72. При дамите най-точни в попаденията със стреличките от 14 участнички бяха Иванка Котова и Цветанка Вълева – записали в актива си еднакъв резултат – по 68 т. Второ място при тях не бе излъчено, а на третото се нареди Мария Софрониева, с 55 т.

Състезанието по теглене на въже за мъже бе само с три отбора – два на ВХС и един на МФЦ. Победиха видимо по-снажните представители на силния пол от първия отбор на ВХС, следвани от колегите си от мелнично-флотационен цех и втория тим на „Водно и хвостово стопанство“. При жените безапелационни в победата бяха дамите от Сборен отбор, а след тях се наредиха тимовете на ВХС и Изследователска лаборатория.

Много емоции за публиката предизвика атрактивното състезание по бягане с чували, в което най-бързи бяха Захари Текерлеков, Росен Димитров и Рашко Русеков. При жените първа пресече финалната линия Елена Ранчева, второто място бе спечелено от Лили Минева, а за третото сред многото участници се пребори Светла Филипова. След участниците от „Елаците-Мед“ в тази дисциплина свое състезание направиха и деца на работещите в компанията, които с много настроение и емоции се опитаха да повторят надпреварата на възрастните. Също толкова настроени за победа малчуганите бяха и при тегленето на въже.

Изключително оспорвано, за радост на публиката и организаторите, бе състезанието по канадска борба, където при мъжете в категорията до 90 кг., и с тежест на състезателния  уред от 16 кг., надделя Павел Дешов, постигнал рекорд от 230 вдигания на пудовката. Второто място със 150 вдигания спечели Иван Нешков, а трети е Димитър Димитров с 98 вдигания. В категорията над 90 кг. Иван Ничев вдигна 30 пъти пудовката, което бе достатъчно за първото място, тъй като следващият го на второто Асен Божков успя да направи само 22 опита. На третото място организаторите класираха победителя в категорията до 90 кг. – Павел Дешов, извоювал това си право с високия резултат, който записа в своята група. При дамите, след много динамично и атрактивно състезание, в категория до 60 кг. и тежест на уреда от 8 кг., победи Димитрина Стефанова със 100 вдигания, следвана от Маруся Маринова – 90 и Елена Ранчева – 24. В категорията над 60 килограма също бе постигнат рекорд – Нонка Павлова вдигна пудовката 200 пъти. Със 106 опита на второто място се нареди Ненка Стоянова, а трета е Николина Димитрова с 96 вдигания.

Емоции и висок адреналин имаше при състезанието по канадска борба – жени, в което най-добра бе Мария Софрониева, следвана от Ненка Стоянова и Виктория Арианоглу. При мъжете безапелационен победител бе Иван Ничев, следван от Стоян Янков и Иван Нешков.

Наградите на победителите връчи Пенко Нинов, подпомаган от инж. Стоян Ралчев. През цялото време на спортния празник диджей забавляваше зрители и състезатели с атрактивните си коментари на случващото се на терена и в отделните дисциплини.    

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031