МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

На 15 и 16 септември, по повод 60-годишнината от въвеждането в експлоатация на медодобивния завод, „Аурубис България“ и Спортен клуб „Бегач“ – София, в партньорство с Община Пирдоп, организираха първия двудневен спортен фестивал „Aurubis Mountain Fest с два състезателни формата планинско бягане и планинско колоездене. В тях се включиха над 119 бегачи, от които 65 жени, и 71 мъже и 65 жени колоездачи, които се надпреварваха за призовите места в дисциплините – 6 км., 16 км. и 46 км. бягане по пресечен терен и 46 км. колоездене по маршрут из Стара планина и Средна гора. Специална дисциплина на феста бе дуатлонът – 16 км. и 46 км. бягане и 46 км. колоездене, в която се включиха състезатели, записали се за двете надпревари.

Стартът на бегачите бе даден в събота на пл. „Тодор Влайков“ в гр. Пирдоп от кмета на общината Ангел Геров, който пожела на спортистите успех и достойно представяне в трудната дисциплина. Приветствие към участниците поднесе и изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт.

 

Маршрутът на 16- и 46-километровата дистанции преминаваше из красиви местности от землището на гр. Пирдоп, до хижа „Паскал“, х. Свищи плаз“, над гр. Златица, по билото на Стара планина по трасето на прехода Ком - Емине, през хижа „Момина поляна“ в Тетевенския балкан, х. „Планински извори“, над с. Антон и отново по билото на старопланинския масив до х. „Паскал“ с продължително спускане до местността „Еленско“, където бе финалът. За кратката – 6-километрова дистанция, стартът за която бе в 14 часа, организаторите от Спортен клуб „Бегач“ бяха развили трасето по Средна гора, с пресичане на Подбалканския път и финал в местността „Еленско“.

В планинското колоездене на 16 септември участниците трябваше да преодолеят маршрут, преминаващ през подстъпите на Стара планина, до местността „Дълбочица“ от землището на с. Антон, край язовир „Душанци“, по долината на река Тополница към язовир „Жеков вир“, през местността „Света Петка“ и Борова гора, в южните окрайнини на гр. Пирдоп и финал край руините на Еленската базилика.

Първи финалната линия при бегачите в съботния ден на 6 км. пресякоха при дамите Елица Тодорова от Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп с време 26:24 мин., Любомира Николова от „Академия Азимут“, спряла хронометрите на 33:30 мин., и Веселина Герасимова от клуб „Петкови“ – 35:12 мин. При мъжете победител е Павлин Райчев, постигнал време от 25:04 мин., втори е Антон Радков, а трети – Кирил Дойчинов.

На 16-километровата дистанция при жените първа е Елена Ранчева от Спортен клуб „Стоян Николов“ – Златица, с 3:10:00 часа, следвана от Емилия Христова и Дафинка Тодорова. При мъжете първи на финала в тази дисциплина пристигна Иван Гочев от „ОтборЪТ“, с 2:35:56 часа. На второто място на почетната стълбичка се изкачи Данни Стонес, а трети е Алипи Луканов от „Аурубис България“.

В дългата дистанция (46 км.) победителка при жените е Десислава Цветанова (7:26:51 часа), следвана от Ралица Ангелова и Даниела Димитрова. В групата на мъжете първи на финала пристигна Цвятко Митов (6:19:20 часа), втори, само на 25 секунди от победителя е Цветан Бакърджиев от клуб „Свищи плаз“, а трети остана Никола Пенчев от Софийски планински клуб.

В планинското колоездене първа от дамите е представителката на „Аурубис България“ Радина Георгиева, пресякла финалната линия в местността „Еленско“ след 2:54:09 часа. На второ място се класира Ани Томева от Клуб „Свободно измерение“ – Златица, пристигнала само след 2:25 мин., а трета е родената в същия град Мариана Кисьова, но представителка на клуб „Бегач“ – София. При мъжете първи е Ангел Йончовски от клуб „Велосити“, изминал 46-те километра за 1:59:55 часа, следван от Николай Костадинов и Иван Гърбев.

В дуатлона – 46 километра планинско бягане и 46 км. колоездене, на първо място при дамите е Ралица Ангелова, с общо време от 11:26:14 часа. При мъжете най-добър бе Никола Пенчев, изминал двата състезателни маршрута за 8:41:43 часа, следван от Цветан Бакърджиев – 8:48:57 часа и Димитър Петров – 10:39:45 часа. В дисциплината 16 км. бягане и 46 км. колоездене на дуатлона, победителка е Мариана Кисьова, с общо време от 6:58:04 часа, следвана от Юлияна Стоянова – 6:58:11 часа и Илияна Бисолнева – 6:5829 часа. От мъжете в тази надпревара първото място спечели Емил Стоянов с време 7:36:38 часа.

Организатори и участници си обещаха да се срещнат отново сред красивата природа на Средногорието и на второто издание на феста през следващата година. Мнозина от тях нощуваха в съботната вечер в палатковия лагер край Еленската базилика. Състезателите имаха възможност да се насладят на специалния рок-концерт, с който ги забавляваха организаторите вечерта на 15 септември. Жители на Пирдоп и селищата от региона също се заредиха с настроение с хубавата музика в красивата и отморяваща с природата си местност.   

 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031