МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 С официална церемония връчиха званието „Почетен гражданин на Община Чавдар” на Пенчо Стоянов Геров    На 26 юни се състоя извънредно тържествено заседание на Общински съвет – Чавдар, което се проведе в специфична обстановка. Сесията се състоя на открито – в местността „Света Петка” над село Чавдар, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки в страната. Деловата работа на съветниците бе само по една точка в дневния ред – връчване на знаците да почетен гражданин на Община Чавдар на Пенчо Стоянов Геров, кмет на общината от 2003 до 2019 г. Г-н Геров се удостоява с високото звание за своя изключителен принос като кмет и обществената си ангажираност за цялостното развитие и подем на Община Чавдар, и налагането й като модел за устойчиво развитие.  Гости на събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България” Лало Кирилов, д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, инж. София Торолова – директор на Дирекция „Административни и социални дейности” в „Елаците-Мед”, Стойно Стойнов – директор на Обогатителен комплекс в село Мирково, колективът на ОбА, семейството на дългогодишния кмет на общината – съпруга Мария Герова, синове Стоян и Ангел, снахите Геновева и Нели, и внуците Пенчо и Николай, Мария и Теодора, ръководители на институции и жители на Чавдар.  Церемония беше открита от общинския съветник Мария Цачева, а заседанието бе водено от председателя Мария Томева. За тържеството и важността на форума допринесоха и химните на Република България и на Европейския съюз. Прочети още...
   |   

На 15 и 16 септември, по повод 60-годишнината от въвеждането в експлоатация на медодобивния завод, „Аурубис България“ и Спортен клуб „Бегач“ – София, в партньорство с Община Пирдоп, организираха първия двудневен спортен фестивал „Aurubis Mountain Fest с два състезателни формата планинско бягане и планинско колоездене. В тях се включиха над 119 бегачи, от които 65 жени, и 71 мъже и 65 жени колоездачи, които се надпреварваха за призовите места в дисциплините – 6 км., 16 км. и 46 км. бягане по пресечен терен и 46 км. колоездене по маршрут из Стара планина и Средна гора. Специална дисциплина на феста бе дуатлонът – 16 км. и 46 км. бягане и 46 км. колоездене, в която се включиха състезатели, записали се за двете надпревари.

Стартът на бегачите бе даден в събота на пл. „Тодор Влайков“ в гр. Пирдоп от кмета на общината Ангел Геров, който пожела на спортистите успех и достойно представяне в трудната дисциплина. Приветствие към участниците поднесе и изпълнителният директор на „Аурубис България“ Тим Курт.

 

Маршрутът на 16- и 46-километровата дистанции преминаваше из красиви местности от землището на гр. Пирдоп, до хижа „Паскал“, х. Свищи плаз“, над гр. Златица, по билото на Стара планина по трасето на прехода Ком - Емине, през хижа „Момина поляна“ в Тетевенския балкан, х. „Планински извори“, над с. Антон и отново по билото на старопланинския масив до х. „Паскал“ с продължително спускане до местността „Еленско“, където бе финалът. За кратката – 6-километрова дистанция, стартът за която бе в 14 часа, организаторите от Спортен клуб „Бегач“ бяха развили трасето по Средна гора, с пресичане на Подбалканския път и финал в местността „Еленско“.

В планинското колоездене на 16 септември участниците трябваше да преодолеят маршрут, преминаващ през подстъпите на Стара планина, до местността „Дълбочица“ от землището на с. Антон, край язовир „Душанци“, по долината на река Тополница към язовир „Жеков вир“, през местността „Света Петка“ и Борова гора, в южните окрайнини на гр. Пирдоп и финал край руините на Еленската базилика.

Първи финалната линия при бегачите в съботния ден на 6 км. пресякоха при дамите Елица Тодорова от Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп с време 26:24 мин., Любомира Николова от „Академия Азимут“, спряла хронометрите на 33:30 мин., и Веселина Герасимова от клуб „Петкови“ – 35:12 мин. При мъжете победител е Павлин Райчев, постигнал време от 25:04 мин., втори е Антон Радков, а трети – Кирил Дойчинов.

На 16-километровата дистанция при жените първа е Елена Ранчева от Спортен клуб „Стоян Николов“ – Златица, с 3:10:00 часа, следвана от Емилия Христова и Дафинка Тодорова. При мъжете първи на финала в тази дисциплина пристигна Иван Гочев от „ОтборЪТ“, с 2:35:56 часа. На второто място на почетната стълбичка се изкачи Данни Стонес, а трети е Алипи Луканов от „Аурубис България“.

В дългата дистанция (46 км.) победителка при жените е Десислава Цветанова (7:26:51 часа), следвана от Ралица Ангелова и Даниела Димитрова. В групата на мъжете първи на финала пристигна Цвятко Митов (6:19:20 часа), втори, само на 25 секунди от победителя е Цветан Бакърджиев от клуб „Свищи плаз“, а трети остана Никола Пенчев от Софийски планински клуб.

В планинското колоездене първа от дамите е представителката на „Аурубис България“ Радина Георгиева, пресякла финалната линия в местността „Еленско“ след 2:54:09 часа. На второ място се класира Ани Томева от Клуб „Свободно измерение“ – Златица, пристигнала само след 2:25 мин., а трета е родената в същия град Мариана Кисьова, но представителка на клуб „Бегач“ – София. При мъжете първи е Ангел Йончовски от клуб „Велосити“, изминал 46-те километра за 1:59:55 часа, следван от Николай Костадинов и Иван Гърбев.

В дуатлона – 46 километра планинско бягане и 46 км. колоездене, на първо място при дамите е Ралица Ангелова, с общо време от 11:26:14 часа. При мъжете най-добър бе Никола Пенчев, изминал двата състезателни маршрута за 8:41:43 часа, следван от Цветан Бакърджиев – 8:48:57 часа и Димитър Петров – 10:39:45 часа. В дисциплината 16 км. бягане и 46 км. колоездене на дуатлона, победителка е Мариана Кисьова, с общо време от 6:58:04 часа, следвана от Юлияна Стоянова – 6:58:11 часа и Илияна Бисолнева – 6:5829 часа. От мъжете в тази надпревара първото място спечели Емил Стоянов с време 7:36:38 часа.

Организатори и участници си обещаха да се срещнат отново сред красивата природа на Средногорието и на второто издание на феста през следващата година. Мнозина от тях нощуваха в съботната вечер в палатковия лагер край Еленската базилика. Състезателите имаха възможност да се насладят на специалния рок-концерт, с който ги забавляваха организаторите вечерта на 15 септември. Жители на Пирдоп и селищата от региона също се заредиха с настроение с хубавата музика в красивата и отморяваща с природата си местност.   

 

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031