МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Най-добрата лекоатлетка на Пирдоп – Елица Тодорова, завоюва нови два златни медала в бяганията си на турнири през месец септември, разказа нейният треньор Ваньо Масларски. В границите на 48 часа състезатели на Спортен клуб „Средногорски атлет“ са участвали в два силни турнира, постигайки добро за моментната си подготовка класиране.

На 22 септември атлети на клуба са стартирали в Международния турнир по крос „Кънтри“ – „Митето“ в с. Койнаре. На различните дистанции и възрастови групи са застанали на старт най-добрите български състезатели в дисциплината, както и представители на Македония и Сърбия.

Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп се е представил с няколко свои състезатели, както и с още некартотекираните си атлети от подготвителната група – Станислава Проданова, Аника Страхилова, които са само на единадесет години. Те участвали в бягането на най-късата дистанция – 500 м., за да трупат опит и увереност във своите възможности, каза г-н Масларски. Станислава се е класирала на седмо място, а веднага след нея е Аника, която е от Карлово и редовно пристига за тренировките си в Пирдоп. Тяхното представяне е добро, каза треньорът, тъй като водят подготовка едва от няколко месеца.

В бягането на 1000 м. участвала Надежда Асенова, постигнала шесто време в надпреварата. От по-опитните състезатели на клуба Гергана Иванова също е шеста при атлетките под 16 години. По думите на треньора турнирът „Митето“, събрал най-добрите атлети в страната, е бил едно мини национално първенство.

Елица Тодорова застанала на старт на дистанцията 2000 м. при девойките младша възраст, завоювала първото място, с много добро бягане, под 7 минути, въпреки трудното трасе и честите завои по него. При мъжете Кристиян Герчев мерил сили с елитните състезатели в кънтрито, като Митко Ценов, Йоло Николов, Иво Балабанов, които също участвали в турнира. И десетото място е успех за пирдопския състезател. Неговата подготовка е насочена към екстремните бягания – 30 км. планинско бягане и маратон, който му предстои през месец октомври.

На 23 септември пирдопски атлети се включили и в турнира „София Рън“, проведен в Студентския град. Елица Тодорова и Кристиян Герчев, се справили с поредното предизвикателство, доказвайки добрата си форма в момента. Елица е първа при жените, където неин основен конкурент в бягането е била Дева-Мария от гр. Мездра. Пирдопската състезателка проявила отлична тактическа дисциплина и с финален спринт в последните 100 м. от дистанцията, завоювала златния медал, преодолявайки петте километра за 20 минути. Кристиян Герчев е осми при мъжете, отново сред група с много силни състезатели, привлечени от високия награден фонд.

На атлетите на Пирдоп предстоят националното първенство по маратон за мъже и на 20 октомври традиционния турнир по крос „Кънтри“ в гр. Луковит. В края на същия месец е националното първенство в тази дисциплина, домакин на което е гр. Сунгурларе.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031