МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

С два златни медала от турнира „Луковитски моми“

 

В границите само на една седмица състезатели на Спортен клуб „Средногорски атлет“ – Пирдоп участваха в два турнира, в които достойно защитиха авторитета на местната школа по лека атлетика.

На 20 октомври, на Двадесет и осмия международен турнир по крос „Кънтри“ „Луковитски моми“, клубът от Пирдоп се е представил с няколко свои атлети в различните възрасти. В групата на най-малките участници, които се състезавали на дистанция от 100 м., победител е шестгодишната Добринка Николова от Пирдоп, която е изминала разстоянието за 18 секунди, съобщи треньорът на отбора Ваньо Масларски. Златният медал е заслуженото отличие за усилията и труда в тренировките на младата надежда в леката атлетика от града.

 

При момичетата до 10 – 11 години, на разстоянието 600 м., клуб „Средногорски атлет“ е записал за старт две свои състезателки. Станислава Проданова е завършила шеста в надпреварата, с време 2:17 мин., а веднага след нея е финиширала Аника Атанасова, спряла хронометрите на 2:20 мин.

В групата на девойките младша възраст най-добрата атлетка в тази възраст – Елица Тодорова, е спечелила надпреварата на 2000 м. и златния медал, с време 7:01 мин.

На 27 октомври атлети на гр. Пирдоп са участвали и в Националния шампионат по Крос „Кънтри“ в гр. Сунгурларе. При момичетата под 16 години двете състезателки на клуба Йоанна Захариева и Аника Атанасова, които са с по две години по-малки от останалите си съпернички, са завършили според възможностите си, заяви г-н Масларски. Йоанна е на 18 място с време 8:23 мин., а Аника е на 25-то място, с 9:05 мин. За двете момичета националният шампионат е бил първото голямо състезание от този ранг, каза треньорът.

В групата на девойките старша възраст – под 20 години, Елица Тодорова, на дистанцията 4000 м., е трета, с време от 15:12 мин. На първо и второ място са по-големите от пирдопчанката с по две години Силвия Георгиева от клуб „Евър“ – Варна и Дебора Аврамова от клуб „Орловец“ – Габрово. Трите девойки са част от националния отбор на страната, който ще участва на Балканското първенство по крос „Кънтри“ на 4 ноември в румънския град Ботосани.         

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031