МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

На 27 октомври в град Скопие, Република Македония, се състоя тридесет и четвъртото издание на превърналия се в традиция Международен турнир по спортни танци „Скопие Оупън 2018“, научи вестник „Регион“ от председателя на Клуб за спортни танци „София Данс“ – София Иван Терзиев.

Организатори на проявата са Спортен танцов клуб „Ритъм плюс”, Спортната федерация по танци и Асоциацията на спортните федерации в Република Македония. Основен спонсор на проявата е Агенцията за младежта и спорта в югозападната ни съседка.

 

Участници „Скопие Оупън 2018”, имало от цял свят – представители на клубове по спортни танци от България, Македония, Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина и други. Сред множеството състезатели са били и момичета, и момчета от района на Средногорието, с треньор Стойчо Соколов, които се подготвят в редиците на Клуб за спортни танци „София Данс“ и „Средногорие Данс”. Сред тях бяха двойките Даниел Базов и Василена Марковска и Владислав Божилов и Станислава Василева от Пирдоп. Със солово изпълнение се е представила дванадесетгодишната Ивон Комитова от село Чавдар.

Турнирът е в две дисциплини – латиноамерикански и стандартни танци, всяка включваща Basic и Open-състезание. В отделните категории двойката Василена Марковска и Даниел Бозов са завоювали три първи и едно второ място, като са златни медалисти в двете състезания на стандартните танци, а на латината са първи на  Open  и втори на Basic. Владислав Божилов и Станислава Василева са завоювали едно първо на Basic, две втори места в стандартните танци на Open и едно четвърто място при латината на Basic.

Състезателите от двата клуба прибавиха от към своя актив общо пет златни купи. Ивон Комитова се е класирала на осмото място от осемнадесет участнички в нейната категория и дисциплина.

Участието на танцьорите от Средногорието и големия колектив на Клуб „София Данс“ е важно, защото спечелените отличия, носят  точки за световната ранглиста.

 

 

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031