МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

От 3 до 9 ноември в с. Чавдар се проведе 67-то Държавно индивидуално първенство по шахмат за жени. Негов организатор бе Българската федерация по шахмат 1928, с подкрепата на общината. Целта на турнира бе да се излъчи шампионка на България по за 2018 г. Първенството се провежда в седем кръга по системата всеки срещу всеки. Определеното време за игра е 90 минути за 40 хода и 30 минути на състезателка за завършване на партията с допълнително време по 30 секунди, преди всеки изигран ход, считано от първия. Времето на състезателките се измерва със специални електронни шахматни часовници.

 

В първенството взеха участие осем състезателки – гросмайстор Маргарита Войска и Цвета Василева от ШК „Локомотив” – Пловдив,  гросмайстор Адриана Николова и майстор на спорта Виктория Радева от ШК „Локомотив 2000”, Пловдив,  майстор на спорта Габриела Антова от ШК „Шах XXI” София, майстор на спорта Елица Раева от ШК „Пристис”, Русе, Симонета Иванова от ШК „Спартак Плевен XXI”, Алиф Мехмед от ШК „АнПасан”София. Класирането е според получените точки. Ако след завършването на игрите няма еднолична победителка, а има две или повече състезателки с еднакъв брой точки, се играе допълнителна среща между първите две състезателки по допълнителни показатели. Първенството е валидно за международен и български рейтинг и има квалификационно значение. Класиралите се на първо, второ и трето място получават златен, сребърен и бронзов медал. Победителката получава купата шампионка на България по шахмат. За всяка получена точка състезателките получават по 100 лв. парични възнаграждения, при възможен максимален  брой от 28 точки.  Турнирът се ръководи от главен съдия – майстор на спорта Ружка Генова, която е и международен съдия на шахматната федерация ФИДЕ.

През време на турнира на състезателките е забранено да водят разговори, да внасят и ползват мобилни или други подобни устройства, да анализират ходовете, да снимат със светкавица след първите 15 минути от началото на двубоите, да предлагат реми, ако и двете състезателки не са изиграли поне по 30 хода с фигурите.

В  последния ден на шампионата се проведе една от най-оспорваните срещи между претендентката за купата Габриела Антова и младата, но перспективна четирнайсетгодишна състезателка Алиф Мехмед. След няколкочасова игра срещата приключи с реми, което обърка предварителните прогнози за златен медал и остави Габриела на второто място. След като съдиите пресметнаха получените от двубоите точки, те определиха победителите. Златен медал и купата на България получи Виктория Радева от „Локомотив 2000” Пловдив. Сребърен медал заслужи Габриела Антова от ШК „Шах XXI”София, а бронзовият медал беше за Елица Раева от ШК „Пристис” Русе. Наградите бяха връчени в ритуалната зала на Община Чавдар от Временно изпълняващият длъжността „Кмета“ Григор Даулов. На участничките бяха връчени и парични награди в зависимост от спечелените според регламента точки.

Организаторите благодариха сърдечно на представителите на общината за оказаното гостоприемство, перфектната организация при провеждането на турнира и за това, че са имали възможността да разгледат селото и неговите красиви забележителности.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031