МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 6 септември в гр. Златица тържествено беше отбелязан Денят на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Марчинг бенд с ръководител Тодор Цачев откри празника с изпълнението на няколко марша, а девойки развяваха националния флаг. Водещият на честването Димитър Овчаров припомни за събитието от преди 135 години, обединило в едно българите от Източна Румелия със сънародниците им от Княжество България. Стихове за великото дело изпълниха ученици от СУ „Свети Паисий Хилендарски“. Мажоретките и духовият оркестър, под ръководството на г-н Цачев отново заредиха малкото присъстващи на тържеството с енергия и празнично настроение. Прочети още...
   |   

От 3 до 9 ноември в с. Чавдар се проведе 67-то Държавно индивидуално първенство по шахмат за жени. Негов организатор бе Българската федерация по шахмат 1928, с подкрепата на общината. Целта на турнира бе да се излъчи шампионка на България по за 2018 г. Първенството се провежда в седем кръга по системата всеки срещу всеки. Определеното време за игра е 90 минути за 40 хода и 30 минути на състезателка за завършване на партията с допълнително време по 30 секунди, преди всеки изигран ход, считано от първия. Времето на състезателките се измерва със специални електронни шахматни часовници.

 

В първенството взеха участие осем състезателки – гросмайстор Маргарита Войска и Цвета Василева от ШК „Локомотив” – Пловдив,  гросмайстор Адриана Николова и майстор на спорта Виктория Радева от ШК „Локомотив 2000”, Пловдив,  майстор на спорта Габриела Антова от ШК „Шах XXI” София, майстор на спорта Елица Раева от ШК „Пристис”, Русе, Симонета Иванова от ШК „Спартак Плевен XXI”, Алиф Мехмед от ШК „АнПасан”София. Класирането е според получените точки. Ако след завършването на игрите няма еднолична победителка, а има две или повече състезателки с еднакъв брой точки, се играе допълнителна среща между първите две състезателки по допълнителни показатели. Първенството е валидно за международен и български рейтинг и има квалификационно значение. Класиралите се на първо, второ и трето място получават златен, сребърен и бронзов медал. Победителката получава купата шампионка на България по шахмат. За всяка получена точка състезателките получават по 100 лв. парични възнаграждения, при възможен максимален  брой от 28 точки.  Турнирът се ръководи от главен съдия – майстор на спорта Ружка Генова, която е и международен съдия на шахматната федерация ФИДЕ.

През време на турнира на състезателките е забранено да водят разговори, да внасят и ползват мобилни или други подобни устройства, да анализират ходовете, да снимат със светкавица след първите 15 минути от началото на двубоите, да предлагат реми, ако и двете състезателки не са изиграли поне по 30 хода с фигурите.

В  последния ден на шампионата се проведе една от най-оспорваните срещи между претендентката за купата Габриела Антова и младата, но перспективна четирнайсетгодишна състезателка Алиф Мехмед. След няколкочасова игра срещата приключи с реми, което обърка предварителните прогнози за златен медал и остави Габриела на второто място. След като съдиите пресметнаха получените от двубоите точки, те определиха победителите. Златен медал и купата на България получи Виктория Радева от „Локомотив 2000” Пловдив. Сребърен медал заслужи Габриела Антова от ШК „Шах XXI”София, а бронзовият медал беше за Елица Раева от ШК „Пристис” Русе. Наградите бяха връчени в ритуалната зала на Община Чавдар от Временно изпълняващият длъжността „Кмета“ Григор Даулов. На участничките бяха връчени и парични награди в зависимост от спечелените според регламента точки.

Организаторите благодариха сърдечно на представителите на общината за оказаното гостоприемство, перфектната организация при провеждането на турнира и за това, че са имали възможността да разгледат селото и неговите красиви забележителности.

 

 

 

Септември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930