МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

На 21 декември учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Челопеч присъстваха на празник на спорта, по време на който състезатели от националния отбор по неолимпийските стилове борба, показаха атрактивни техники и майсторство на тепиха в залата. В демонстрациите взеха участие четирикратната европейска шампионка  Belt-Wrestling UWW Зренянин 2018 г. Мария Оряшкова, съотборничката й – европейската шампионка Изабела Христова, Иван Благоев – 3-то място световни номадски игри и  Спортист № 2 на Спортен клуб „Стоян Николов“ в гр. Златица – Йоан Кесяков, и други състезатели, както и техните треньори Петър Дойнов и Мариян Бяндов.

На срещата в Спортен комплекс „Хармония“ присъстваха кметът на общината инж. Алекси Кесяков, отговорникът за спорта от общинската администрация Жанна Центовская, преподаватели в учебното заведение и жители на селото. 

 

През месец септември е учреден Спортен клуб по борба „Челопеч“, обяви Сашка Вътева – директор на Дирекция в Общинската администрация, и прикани онези от учениците, които желаят да се занимават активно със спорт, да се запишат в него, като първата тренировка ще бъде на 07.01.2019 г. от 15:00 ч. в спортната зала. Заниманията ще бъдат водени от Мария Оряшкова, обяви тя. За да се изявяваш успешно като спортист трябва сърце, воля и неуморен труд, каза г-жа Вътева. За постигането на високи спортни резултати са необходими още 10 процента талант и 90 процента труд, постоянство по време подготовката, обясни тя на учениците, като представи спортистите и техните ръководители.

Преди началото на демонстрациите националният треньор и международен съдия по борба Петър Дойнов показа купата за отборен европейски първенец, извоювана от неговите състезатели преди няколко месеца. Той връчи специален плакет на инж. Алекси Кесяков за подкрепата, която оказва на отбора. Кметът на община Челопеч се удостоява с високия приз от ръководството на Световната федерация по борба за неговия цялостен принос в развитието на този спорт. Инж. Кесяков получи и традиционна национална киргизка шапка, която той прие с уважение и благодарност за оказаната му чест.

Ръководството на общината удостои с почетни плакети и парични премии националните треньори Петър Дойнов, Иван Костадинов, Мариян Бандов, състезателите Мария Оряшкова, Изабела Христова, Иван Благоев, Христо Дойнов и други техни съотборници за постигнатите високи резултати на първенства и турнири през отминалата 2018 г. Връчвайки наградите инж. Алекси Кесяков призова възпитаниците на училището в с. Челопеч да се учат от елитните спортисти и да продължат по техния път. От десетилетия районът ни е люлка на този вид спорт, каза инж. Кесяков, и немалко известни борци са прославили страната ни на европейски, световни и олимпийски състезания, подчерта той. И изрази надеждата си, че с. Челопеч има потенциал и млади хора, които да защитят извоювания висок авторитет в този спорт.

По време на загрявката преди демонстрациите на техники и хватки от различните стилове борба, състезателите изпълниха ефектни упражнения, скокове и салта, предизвиквайки спонтанна възхита и удивление от майсторството си сред учениците. Младежите спортисти показаха как се провеждат двубои по нетрадиционните стилове борба, а Мария Оряшкова и Изабел Христова по самбо. След показаното от спортистите повече от четиридесет ученици са изявили желание да тренират.      

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031