МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 На 6 септември в гр. Златица тържествено беше отбелязан Денят на Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Марчинг бенд с ръководител Тодор Цачев откри празника с изпълнението на няколко марша, а девойки развяваха националния флаг. Водещият на честването Димитър Овчаров припомни за събитието от преди 135 години, обединило в едно българите от Източна Румелия със сънародниците им от Княжество България. Стихове за великото дело изпълниха ученици от СУ „Свети Паисий Хилендарски“. Мажоретките и духовият оркестър, под ръководството на г-н Цачев отново заредиха малкото присъстващи на тържеството с енергия и празнично настроение. Прочети още...
   |   

Студеното време предизвика интереса ни да проверим какво е състоянието на язовир „Душанци“ в това време на годината и дали той предлага възможности за подледен риболов на почитателите на този вид спорт. Оказа се, че водите на съоръжението не са замръзнали, въпреки ниските температури през отминалите седмици и водите му са подходящи за други спортни занимания.

В събота – 12 януари, спираме на стената на язовира, а компания на покрития с близо 15 см. пухкав сняг път, правят няколко леки автомобила със софийска регистрация и един микробус с ремарке. Учудването ни е оправдано, когато на метри от стената съзираме трима канунисти – двама мъже и една дама. Току-що тръгват с лодките си към началото на хидротехническото съоръжение. Чуваме съветите на по-възрастния от тримата, който напътства двамата си приятели.

 

Наблизо група столичани стоят в автомобила си, тъй като навън температурите са около минус пет градуса по Целзий. Питаме ги дали са техни познати гребците, но се оказва, че са тук заради красивата природа, цялата обсипана от искрящ сняг. И те, като нас, се поинтересували от хобито на съгражданите си, решили да практикуват любимия спорт въпреки студа.

Изчакваме гребците известно време, за да разговаряме с тях, като се завърнат, но това не се случва – все пак, до началото на язовира при гара Копривщица са няколко километра и изминаването им отнема немалко време.

Въпреки обилните снеговалежи в последните седмици язовир „Душанци“ не е в своя пълен обем. Нивото на преливника му е с повече от 60 см. по-ниско от кота Нула. Няма и изгледи скоро да замръзне, а водите му приятно се плискат в камъните на стената.

Новите ни познати от София казват, че и други гребци са потеглили с канутата си нагоре към вливането на река Тополница в съоръжението. Имало и рибари, но те били по-нагоре. Скоро пристигат няколко леки автомобила с местна регистрация. И присъствието на млади хора в късния следобед на стената на язовир „Душанци“ става по-многобройно. Оказва се, че районът тук е желано място за отмора и развлечения по всяко време на годината. И почитатели на красивата местна природа не липсват дори в студените януарски почивни дни.

 

 

 

Септември 2020
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930