МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 С официална церемония връчиха званието „Почетен гражданин на Община Чавдар” на Пенчо Стоянов Геров    На 26 юни се състоя извънредно тържествено заседание на Общински съвет – Чавдар, което се проведе в специфична обстановка. Сесията се състоя на открито – в местността „Света Петка” над село Чавдар, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки в страната. Деловата работа на съветниците бе само по една точка в дневния ред – връчване на знаците да почетен гражданин на Община Чавдар на Пенчо Стоянов Геров, кмет на общината от 2003 до 2019 г. Г-н Геров се удостоява с високото звание за своя изключителен принос като кмет и обществената си ангажираност за цялостното развитие и подем на Община Чавдар, и налагането й като модел за устойчиво развитие.  Гости на събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България” Лало Кирилов, д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, инж. София Торолова – директор на Дирекция „Административни и социални дейности” в „Елаците-Мед”, Стойно Стойнов – директор на Обогатителен комплекс в село Мирково, колективът на ОбА, семейството на дългогодишния кмет на общината – съпруга Мария Герова, синове Стоян и Ангел, снахите Геновева и Нели, и внуците Пенчо и Николай, Мария и Теодора, ръководители на институции и жители на Чавдар.  Церемония беше открита от общинския съветник Мария Цачева, а заседанието бе водено от председателя Мария Томева. За тържеството и важността на форума допринесоха и химните на Република България и на Европейския съюз. Прочети още...
   |   

Студеното време предизвика интереса ни да проверим какво е състоянието на язовир „Душанци“ в това време на годината и дали той предлага възможности за подледен риболов на почитателите на този вид спорт. Оказа се, че водите на съоръжението не са замръзнали, въпреки ниските температури през отминалите седмици и водите му са подходящи за други спортни занимания.

В събота – 12 януари, спираме на стената на язовира, а компания на покрития с близо 15 см. пухкав сняг път, правят няколко леки автомобила със софийска регистрация и един микробус с ремарке. Учудването ни е оправдано, когато на метри от стената съзираме трима канунисти – двама мъже и една дама. Току-що тръгват с лодките си към началото на хидротехническото съоръжение. Чуваме съветите на по-възрастния от тримата, който напътства двамата си приятели.

 

Наблизо група столичани стоят в автомобила си, тъй като навън температурите са около минус пет градуса по Целзий. Питаме ги дали са техни познати гребците, но се оказва, че са тук заради красивата природа, цялата обсипана от искрящ сняг. И те, като нас, се поинтересували от хобито на съгражданите си, решили да практикуват любимия спорт въпреки студа.

Изчакваме гребците известно време, за да разговаряме с тях, като се завърнат, но това не се случва – все пак, до началото на язовира при гара Копривщица са няколко километра и изминаването им отнема немалко време.

Въпреки обилните снеговалежи в последните седмици язовир „Душанци“ не е в своя пълен обем. Нивото на преливника му е с повече от 60 см. по-ниско от кота Нула. Няма и изгледи скоро да замръзне, а водите му приятно се плискат в камъните на стената.

Новите ни познати от София казват, че и други гребци са потеглили с канутата си нагоре към вливането на река Тополница в съоръжението. Имало и рибари, но те били по-нагоре. Скоро пристигат няколко леки автомобила с местна регистрация. И присъствието на млади хора в късния следобед на стената на язовир „Душанци“ става по-многобройно. Оказва се, че районът тук е желано място за отмора и развлечения по всяко време на годината. И почитатели на красивата местна природа не липсват дори в студените януарски почивни дни.

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031