МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Студеното време предизвика интереса ни да проверим какво е състоянието на язовир „Душанци“ в това време на годината и дали той предлага възможности за подледен риболов на почитателите на този вид спорт. Оказа се, че водите на съоръжението не са замръзнали, въпреки ниските температури през отминалите седмици и водите му са подходящи за други спортни занимания.

В събота – 12 януари, спираме на стената на язовира, а компания на покрития с близо 15 см. пухкав сняг път, правят няколко леки автомобила със софийска регистрация и един микробус с ремарке. Учудването ни е оправдано, когато на метри от стената съзираме трима канунисти – двама мъже и една дама. Току-що тръгват с лодките си към началото на хидротехническото съоръжение. Чуваме съветите на по-възрастния от тримата, който напътства двамата си приятели.

 

Наблизо група столичани стоят в автомобила си, тъй като навън температурите са около минус пет градуса по Целзий. Питаме ги дали са техни познати гребците, но се оказва, че са тук заради красивата природа, цялата обсипана от искрящ сняг. И те, като нас, се поинтересували от хобито на съгражданите си, решили да практикуват любимия спорт въпреки студа.

Изчакваме гребците известно време, за да разговаряме с тях, като се завърнат, но това не се случва – все пак, до началото на язовира при гара Копривщица са няколко километра и изминаването им отнема немалко време.

Въпреки обилните снеговалежи в последните седмици язовир „Душанци“ не е в своя пълен обем. Нивото на преливника му е с повече от 60 см. по-ниско от кота Нула. Няма и изгледи скоро да замръзне, а водите му приятно се плискат в камъните на стената.

Новите ни познати от София казват, че и други гребци са потеглили с канутата си нагоре към вливането на река Тополница в съоръжението. Имало и рибари, но те били по-нагоре. Скоро пристигат няколко леки автомобила с местна регистрация. И присъствието на млади хора в късния следобед на стената на язовир „Душанци“ става по-многобройно. Оказва се, че районът тук е желано място за отмора и развлечения по всяко време на годината. И почитатели на красивата местна природа не липсват дори в студените януарски почивни дни.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031