МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

Комплекс „Хармония“ в с. Челопеч на 22 февруари бе домакин на впечатляващ празник на духа и здравето, в който майсторство и умения в четири вида спорт показаха състезатели от клубовете по приложно колоездене, борба, карате и художествена гимнастика, които развиват дейност в общината.

Водещата на проявата Жанна Центовская от общинската администрация с настроение и по атрактивен начин представи отборите, които навлязоха в залата с маршови стъпки. Кметът на общината инж. Алекси Кесяков приветства младите спортисти, техните родители и жители на Челопеч, изпълнили всички места в спортното съоръжение. Той призова децата и учениците да се развиват и да печелят отличия на национални и международни състезания. Г-н Кесяков заяви, че в общината са създадени отлични условия за спортни занимания, което е предпоставка за постигане на множество успехи от младите състезатели. Кметът на общината изрази благодарности към треньорите и организаторите на проявата, за това, че са намерили най-подходящия начин да покажат какво са научили във времето, през което се подготвят спортистите. Състезателите са нашата гордост, подчерта той и пожела да постигнат високи резултати по своя път към златните медали и шампионските титли.

 

Първи своето майсторство пред публиката показаха състезателите по приложно колоездене, подготовката на които се води от Жанна Центовская. Тя насочи вниманието на присъстващите на спортния празник и към спазването на правилата за движение по улиците и пътищата, защото нейните възпитаници не само карат колело, а отлично познават ЗДП. Младите колоездачи демонстрираха на специално подготвената пътека как преминава едно състезание в техния спорт, а с позицията на регулировчик на треньора си, и как се преминава през кръстовище. Двама от тях – Георги и Пламен, показаха и специфичните си умения – да балансират с велосипеда без да докосват пода на залата.

Празникът бе полезен и занимателен и за публиката, тъй като водещата г-жа Центовская, разказа за появата на първите велосипеди в света, кога у нас се е създадено първото средство за придвижване на две колела, за конструирането на автомобилите и др. Проведена бе и анкета със зрителите, които получиха награди от общината за верните си отговори коя е родината на олимпийските игри, при разпознаването на спортовете, в които са постигнали успехи родни състезатели по лека атлетика, волейбол, борба, тенис на корт, футбол и др. Споменаването на световната и европейска шампионка от Челопеч Мария Оряшкова, даде знак за представянето на големия отбор по борба, ръководен от националния треньор Петър Дойнов. След кратка загрявка, неговите възпитаници демонстрираха уменията си в двата стила – свободна борба за момичета и неолимпийски стил, в който България е водеща сила в света, за момчетата. Този спорт учи на трудолюбие, лична отговорност, развива физически качества, които са полезни на човека през целия му живот.

Веднага след тях на килима в залата се изявиха бъдещите български златни момичета от отбора по художествена гимнастика на Челопеч, а после и младите каратисти от клуб „Будо“, със сенсей Добрин Иванов.

На финала на спортния празник Жанна Центовская призова родителите, ако техните наследници все още не са избрали спорта, в който да се подготвят и развиват, на това спортно шоу да са намерили своето бъдеще. През месец декември Община Челопеч ще излъчи най-добрите си спортисти и най-добър отбор за 2019 г., каза накрая тя.     

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031