МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

В неделя – 17 март, на игрището с изкуствено покритие в гр. Пирдоп отборите от местната лига по мини футбол „Средногорие“ изиграха срещите си от първия кръг. Двубоите преминаха с изненади и доставиха удоволствие на почитателите на най-популярната игра в хубавия неделен ден.

Мини футболна лига „Средногорие“ е с 12 тима, и във всеки кръг ще се изиграват по шест срещи. На първите двубои от пролетния сезон съдия бе Добромир Цеков, а делегат от БАМФ бе Владимир Петров. Полезно за интересуващите се бе представянето на резултатите в реално време по интернет на страницата на Асоциацията.

 

В първата среща един срещу друг на терена застанаха съставите на „Смяна А“ и ФК „Миро“ – Пирдоп. Символичните гости след първото полувреме от 25 минути, изоставаха в резултата с 1 : 0, но през второто успяха да отбележат три безответни гола във вратата на своите противници и да спечелят двубоя. 

Втората за среща бе между ФК „Орлин“ и ФК „Ерато“, завършила с разгромния резултат 9 : 1. „Отборът на народа“, също инкасира изразителна загуба от „ФК „Каталунците“, като допусна 6 попадения във вратата си, а отбеляза само три. В четвъртия за първия кръг двубай ФК „Пирдоп“ не успя да надделее над МФК „Средногорие“ – Златица, завършвайки при резултат 4 : 4. В предпоследната среща за деня „Пирдоп Енерджи“ загуби от ФК „Църквище“ с 1 : 3. Атрактивен двубой накрая направиха ФК „Златица“ и ФК „Мирково – ветерани“, в която по-обиграният отбор на инж. Иван Велин спечели с резултат 3 : 5.   

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031