МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
 С официална церемония връчиха званието „Почетен гражданин на Община Чавдар” на Пенчо Стоянов Геров    На 26 юни се състоя извънредно тържествено заседание на Общински съвет – Чавдар, което се проведе в специфична обстановка. Сесията се състоя на открито – в местността „Света Петка” над село Чавдар, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки в страната. Деловата работа на съветниците бе само по една точка в дневния ред – връчване на знаците да почетен гражданин на Община Чавдар на Пенчо Стоянов Геров, кмет на общината от 2003 до 2019 г. Г-н Геров се удостоява с високото звание за своя изключителен принос като кмет и обществената си ангажираност за цялостното развитие и подем на Община Чавдар, и налагането й като модел за устойчиво развитие.  Гости на събитието бяха народният представител от Коалиция „БСП за България” Лало Кирилов, д-р инж. Илия Гърков – изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, инж. София Торолова – директор на Дирекция „Административни и социални дейности” в „Елаците-Мед”, Стойно Стойнов – директор на Обогатителен комплекс в село Мирково, колективът на ОбА, семейството на дългогодишния кмет на общината – съпруга Мария Герова, синове Стоян и Ангел, снахите Геновева и Нели, и внуците Пенчо и Николай, Мария и Теодора, ръководители на институции и жители на Чавдар.  Церемония беше открита от общинския съветник Мария Цачева, а заседанието бе водено от председателя Мария Томева. За тържеството и важността на форума допринесоха и химните на Република България и на Европейския съюз. Прочети още...
   |   

И тази година на над 3000 жители и гости на Копривщица присъстваха на стадион „Георги Бенковски“ на Тодоровден – 16 март. Наградният фонд на конните състезания бе осигурен с подкрепата на общината. Организационният комитет бе в състав Яко Бобев Банчев, Николай Карагьозов, Димитър Зайков, Станислав Пухов, Петко Тишков и Рашко Дебелянов. При изключителен интерес в състезанията се включиха много собственици на коне. За всяка категория от проведените надпревари бяха осигурени купи, а паричните награди бяха 400.00 лв. за първо място, за второ – 200.00 лв. и за трето – 100.00 лв. По традиция най-напред се проведоха надбягвания – по 5 обиколки на терена. Стефан Миндилов от с. Карлиево, Община Златица, Наташа Ангелова от Карлово и Христо Пината от Сопот, завоюваха първите три места. Наградите им връчи Георги Доросиев.

 

Претендентите за най-красив кон бяха петима. Тази година бе истинска наслада на душата, доставена от присъствието на впечатляващи благородни животни. Някои собственици, като Гаврил Скендеров от Копривщица, премина по трасето с коня си, впрегнат в красива каляска. Според аплодисментите на публиката двама бяха претендентите на финала – Петьо Радоев от Копривщица и Димитър Бонев от с. Калугерово, Пазарджишко. Но публиката оцени безспорните качества на кобила Бижу, със собственик е Димитър Бонев. Той получи купа и 90 лв. Наградата – малко теленце от фермата на Андрей Мрънков, бе отредена за Иван Орашъков – Консула. И тази година той предизвика интереса на зрителите със своето атрактивно магаре, впрегнато в малка изписата каручка, на която качи своята награда.

В надтеглянията журито бе определило нов регламент. Във всяка категория коне – до 500 кг., до 600 кг. и над 700 кг., в първия тур изискването бе с различни тежести, да бъде изминато разстоянието от 30 м.  Всеки класирал се за втория тур, който трябваше да измине най-дълго разстояние за време от 3 мин. Във втория тур тежестите в шейната се увеличаваха с 250 кг.

В категорията до 500 кг. в първия тур тежестите бяха 750 кг., а във втория 1 тон. В категорията до 600 кг  започнаха с 1 тон и завършиха с 1250 кг. С тези килограми започна надтеглянето в третата категория, които с тегло на шейната от 1500 кг. Двадесет и седем бяха мераклиите да премерят силите на конете си в първата категория. Илиян Арбалиев, с кон Лиско, от Копривщица, Дуан Бодев от с. Розино, Община Карлово и Марин Гулеков от Панагюрище спечелиха наградите. Във втората категория се състезаваха 8 собственици на коне, а първите три места заеха Николай Андреев, с кон Торо, от Златица, Ганчо Петришки, с кон Кубрат и Петър Петришки с кон Калин – двама братя от с. Поибрене. В третата категория участваха четирима собственици. Върбан Колчаков, с кон Рио, от с. Калугерово, Цонко Василев, с кон Вихър, от с. Трудовец и Николай Андреев от Златица, с кон Торо, спечелиха първото, второто и третото място.

Чрез томбола бе изтеглен и късметлията от публиката – г-н Павлов от  Вакарел, който спечели 32 инчов телевизор. Тази година в конните надпревари в Копривщица имаше участници от с. Калугерово, Копривщица, с. Семчиново, Община Септември, с. Трудовец,  Община Ботевград, Златица, Пирдоп, с. Карлиево, с. Душанци, с. Антон, с. Поибрене, с. Столетово, Панагюрище, с. Розино, с. Динката, община Лесичево, Стрелча.

 

 

 

Юли 2020
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031