МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
МАГАЗИН "СТРОИТЕЛ" - ПИРДОП
ГАЗТРЕЙД
ПОЛИСТРОЙ 21
Гореща новина
За 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на местното читалище   По повод 160-годишнина от рождението на хаджи Ненчо Палавеев и 150 години от основаването на читалището в Копривщица, което носи името на благодетеля, в салона на културната институция, настоятелството организира юбилеен концерт под надслов „Не се гаси туй, що не гасне“. Читалищният салон бе изпълнен до край, след като дълго време не бе отварян за прояви, поради ремонт. Събитието бе уважено от министъра на културата Боил Банов и неговото семейство, кмета и административния секретар на община Копривщица Генчо Герданов и Николай Карагьозов,  председателя на културната комисия към Общински съвет Георги Доросиев, ръководители на институции, почетния гражданин Райна Каблешкова, Кирил Ф. Палавеев – почетен член и дарител на читалището,  поета Иван Пехливанов, общественици, представители на читалище „Христо Смирненски“ от гр. Златица, копривщенци.   Духовият оркестър на СУ „Любен Каравелов“ от възрожденския град със своите прекрасни изпълнения откри концертя и завърши с „Хубава си, моя горо“ – химн  на Копривщица. Председателят на читалищното настоятелство Галитьон Кесяков приветства всички с „Добре дошли!“. Той подчерта, че в тежките години на турско робство читалищата са предвестниците на свободата. Отбеляза, че по примера на българите от Свищов, Шумен и Лом, копривщенци основават своето читалище. В една от класните стаи на училището, основано от Найден Геров през 1846 година, през 1860 година е съществувала обществена библиотека. Духовните интереси на копривщенци нараствали и мнозина от тях са спомоществователи за закупуване на новоизлязлата българска литература. Нуждата от просвета и знания довела до идеята за основаване на читалище, но точната дата не е установена. За такава е приета краят на 1869, по една публикация във възрожденската преса от 1870 г. и публикуването на първият му Устав. Прочети още...
   |   

И тази година на над 3000 жители и гости на Копривщица присъстваха на стадион „Георги Бенковски“ на Тодоровден – 16 март. Наградният фонд на конните състезания бе осигурен с подкрепата на общината. Организационният комитет бе в състав Яко Бобев Банчев, Николай Карагьозов, Димитър Зайков, Станислав Пухов, Петко Тишков и Рашко Дебелянов. При изключителен интерес в състезанията се включиха много собственици на коне. За всяка категория от проведените надпревари бяха осигурени купи, а паричните награди бяха 400.00 лв. за първо място, за второ – 200.00 лв. и за трето – 100.00 лв. По традиция най-напред се проведоха надбягвания – по 5 обиколки на терена. Стефан Миндилов от с. Карлиево, Община Златица, Наташа Ангелова от Карлово и Христо Пината от Сопот, завоюваха първите три места. Наградите им връчи Георги Доросиев.

 

Претендентите за най-красив кон бяха петима. Тази година бе истинска наслада на душата, доставена от присъствието на впечатляващи благородни животни. Някои собственици, като Гаврил Скендеров от Копривщица, премина по трасето с коня си, впрегнат в красива каляска. Според аплодисментите на публиката двама бяха претендентите на финала – Петьо Радоев от Копривщица и Димитър Бонев от с. Калугерово, Пазарджишко. Но публиката оцени безспорните качества на кобила Бижу, със собственик е Димитър Бонев. Той получи купа и 90 лв. Наградата – малко теленце от фермата на Андрей Мрънков, бе отредена за Иван Орашъков – Консула. И тази година той предизвика интереса на зрителите със своето атрактивно магаре, впрегнато в малка изписата каручка, на която качи своята награда.

В надтеглянията журито бе определило нов регламент. Във всяка категория коне – до 500 кг., до 600 кг. и над 700 кг., в първия тур изискването бе с различни тежести, да бъде изминато разстоянието от 30 м.  Всеки класирал се за втория тур, който трябваше да измине най-дълго разстояние за време от 3 мин. Във втория тур тежестите в шейната се увеличаваха с 250 кг.

В категорията до 500 кг. в първия тур тежестите бяха 750 кг., а във втория 1 тон. В категорията до 600 кг  започнаха с 1 тон и завършиха с 1250 кг. С тези килограми започна надтеглянето в третата категория, които с тегло на шейната от 1500 кг. Двадесет и седем бяха мераклиите да премерят силите на конете си в първата категория. Илиян Арбалиев, с кон Лиско, от Копривщица, Дуан Бодев от с. Розино, Община Карлово и Марин Гулеков от Панагюрище спечелиха наградите. Във втората категория се състезаваха 8 собственици на коне, а първите три места заеха Николай Андреев, с кон Торо, от Златица, Ганчо Петришки, с кон Кубрат и Петър Петришки с кон Калин – двама братя от с. Поибрене. В третата категория участваха четирима собственици. Върбан Колчаков, с кон Рио, от с. Калугерово, Цонко Василев, с кон Вихър, от с. Трудовец и Николай Андреев от Златица, с кон Торо, спечелиха първото, второто и третото място.

Чрез томбола бе изтеглен и късметлията от публиката – г-н Павлов от  Вакарел, който спечели 32 инчов телевизор. Тази година в конните надпревари в Копривщица имаше участници от с. Калугерово, Копривщица, с. Семчиново, Община Септември, с. Трудовец,  Община Ботевград, Златица, Пирдоп, с. Карлиево, с. Душанци, с. Антон, с. Поибрене, с. Столетово, Панагюрище, с. Розино, с. Динката, община Лесичево, Стрелча.

 

 

 

Август 2019
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031